Dolar 32,3657
%0.15
Euro 34,9440
%-0.35
Altın 2.325,400
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis'te İzmir düellosu: Bakan Eroğlu ile CHP’li vekiller karşı karşıya

Meclis'te İzmir düellosu: Bakan Eroğlu ile CHP’li vekiller karşı karşıya

Eroğlu, Balbay’ın Kuş Cenneti için, “Önümüzdeki dönem nasıl bir kaderle karşı karşıya kalacağı yönünde endişelerimiz var” açıklamasına, “Hiç endişe etmenize gerek yok; Kuş Cenneti'ni gözümüz gibi koruyacağız. İzmir Kuş Cenneti hiçbir şekilde ranta açılamaz. TBMM’de söz veriyorum” cevabını verdi. Bakan Eroğlu ile CHP’li vekiller karşı karşıya

  • Ege Postası
  • 25.05.2017 - 20:30

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşen oturumda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay karşı karşıya geldi.
Bakanlık ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) arasında yaşanan protokol anlaşmazlığından çıkan tartışma, kente yapılan ve yapılamayan yatırımlar konusuna gelince adeta düelloya dönüştü.
İlk olarak söz alan CHP İzmir Milletvekili Balbay, protokolün yenilenmeme kararını eleştirirken İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği’nin başkanlığını da yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuyla ilgili tepkilerine destek oldu. Balbay ayrıca yatırımlar hakkında hükümete ve Bakan Eroğlu’na yüklendi.
Balbay’ın ardından konuşan Bakan Eroğlu İzmir Kuş Cenneti özelinde önemli mesajlar verirken kente gerçekleştirilen yatırımları paylaştı ve eleştirileri yanıtladı.
Balbay, “İzmir Kuş Cenneti'nin önümüzdeki dönem nasıl bir kaderle karşı karşıya kalacağı yönünde bizim endişelerimiz var” açıklamasına Bakan Eroğlu, “Hiç endişe etmenize gerek yok; Kuş Cenneti'ni gözümüz gibi koruyacağız. İzmir Kuş Cenneti hiçbir şekilde ranta açılamaz, bunu burada açıkça söylüyorum. Burada Büyük Millet Meclisinden söz veriyorum, bunu çok iyi şekilde koruyacağız” şeklinde karşılık verdi.


KOCAOĞLU YÜZDE 90’LA SEÇİLİR!
CHP’li vekil Balbay konuşmasında, “Ülkemizin gündemi gerçekten çok yoğun. AKP iktidarından önce 70 bin kişi cezaevindeydi, bugün 220 bin kişi cezaevinde. Biz ‘Turizmde doluluk patlar mı'’ diyorduk ama cezaevlerindeki doluluğu patlatmış durumdasınız. 150 bin kamu görevlisi gerçekten işinden olmuş ve her gün başka suçlamayla karşı karşıya. Bunlar belki de ortak çabalarımızla telafi edilebilecek konular ama çocuklarımızdan miras aldığımız, daha doğrusu çocuklarımızdan ödünç aldığımız, atalarımızdan miras aldığımız değil, çocuklarımızdan ödünç aldığımız doğa hepimizin ortak sorumluluğundadır. Arkadaşlar, İzmir Kuş Cenneti… Ben, bugün, belki de bu görüntü hepinizin hoşuna gidebilir diye düşünüyorum. Burada İzmir milletvekili arkadaşlarımız da var. İzmir Kuş Cenneti, Konak'tan yirmi beş dakika uzaklıkta... Yani Konak'tan, merkezden çıktığınızda yirmi beş dakika sonra bu cennete geliyorsunuz. Burası 20 kilometrelik bir turla tanıyabileceğiniz (öteki bölümlere ulaşmanız zor olabilir) çok güzel bir cennet ve Türkiye'deki 500'e yakın kuş türünden 300'ü burada yuva kurmakta ve yaşamakta. İZKUŞ yani İzmir'deki yerel yönetimin ortak bir kurumu ile Hükümet arasında yapılan bir mutabakat, bir protokolle buradaki kuşlar yaşamını sürdürmekteydi ve her geçen gün de nüfusları artmaktaydı. Örneğin, burada şu anda 60 bin flamingo yaşamakta. Ancak Bakanlık, Sayın Eroğlu, bir ay protokolü yenilemeyip ‘Zaten çok da yatırım yapmadınız’ gibi gerçekçi olmayan bir eleştiriyle bu sözleşmeyi, bu protokolü imzalamayacağını açıkladı. İzmir Kuş Cenneti'yle ilgili bizler tepkimizi ortaya koyunca ikinci bir açıklamayla ‘Biz daha iyisini yapacağız. Güzel projelerimiz var. Önümüzdeki dönem göreceksiniz daha güzel olacak’ gibi içi boş, sadece hoş sözlerle dolu bir açıklama yaptı. Şimdi buradan Sayın Bakana da sesleniyorum, ‘İzmir Kuş Cenneti'yle ilgili yapacağınız çalışmanın ayrıntısı nedir'’. Yerel yönetimin yatırım yapmadığını söylediniz, ben kalem kalem buraya yapılan yatırımları sayabilirim. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece flamingolar için 3-4 milyon lira harcayarak bir ada yaptı ve oranın İzmir'e ve Türkiye'ye kazandırılması için her türlü yatırımı yaptı. Zaten Aziz Kocaoğlu, eğer doğadaki canlılar da oy verse yüzde 90'la seçilir. Kırsal kesime çok ciddi yatırımlar yapan bir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu” dedi.


NASIL BİR KADERLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞI YÖNÜNDE ENDİŞELERİMİZ VAR
Balbay ayrıca, “Şimdi, İzmir Kuş Cenneti'nin önümüzdeki dönem nasıl bir kaderle karşı karşıya kalacağı yönünde bizim endişelerimiz var. Bugünkü iktidar, yakın geçmişte on beş yılda 6 kez zeytin alanlarını sanayiye, değişik alanlara açmak için girişimde bulundu. Hem kendi tabanından hem de kendi milletvekillerinden gelen tepki nedeniyle de geri adım attı, bugün 7'ncisine hazırlanıyor, biraz önce o komisyondaydık. Ama sayın milletvekilleri, lütfen bu görüntüye bir kez daha bakın. Doğadan öğreneceğimiz çok şey var, örneğin bu gördüğünüz flamingolarda dişi ve erkekler kuluçkaya nöbetleşe yatıyorlar. Böyle herhangi bir ayrıcalık yok, on beş gün biri, on beş gün biri yatıyor, dışarı giden yiyeceği getiriyor, çok güzel bir bölüşümleri var. Vaktim yetse buradaki canlılarla ilgili başka örnekleri de sizlerle paylaşmak isterdim” diye konuştu.


YAPTIKLARINIZ İHANET GİBİ DURUYOR!
Hükümetin diğer yatırım ve uygulamalarına da eleştiri getiren Balbay, “Ancak Bakanlığın, Hükûmetin, özellikle İzmir'le ilgili yatırımlarında, örneğin... Bilmiyorum Manisa milletvekillerimiz burada m? Sabuncubeli Geçidi 2017'de açılacaktı, açılışa biz de katılmak isteriz, henüz ne zaman açılacağı belli değil. Sayın Bakan İzmir'i, sağ olsun, yatırım çöplüğüne, proje çöplüğüne çevirdi, çoğunu hayata geçirmedi; ‘İzmir'e hizmet ibadet gibidir’ demişti ama galiba biraz ihanet gibi oluyor bu yaptıklarınız. Bizim en azından şu anda içinde yaşadığımız endişe, kuşku budur. Ben Sayın Bakanlığı sorumlulukları yerine getirmeye ve İzmir'e, Türkiye'nin, Akdeniz havzasının en önemli 3 flamingo merkezinden, yuvasından birisi olan İzmir Kuş Cenneti'ne saygı göstermeye çağırıyorum” açıklamasını yaptı.
Balbay’ın açıklamalarının ardından söz alan ve eleştirilere cevap veren Bakan Eroğlu önemli mesajlar verdi.


 HİÇBİR ŞEKİLDE RANTA AÇILAMAZ!
Eroğlu Kuş Cenneti özelinde yaptığı açıklamada, “Sayın Balbay'ın bahsettiği İzmir Kuş Cenneti'yle alakalı olarak şunu ifade etmek istiyorum; İzmir Büyükşehir Belediyesiyle bir protokol vardı, süresi doldu dolayısıyla biz, bütün korunan alanlar için bir yönetim planı ve bir master planı hazırladık. Sadece İzmir için değil; aynı zamanda, mesela Kayseri'de Sultansazlığı yönetimi gibi… Bütün bu alanları artık biz yönetiyoruz. Süresi bitti yani süresi biten protokolü yenilemedik ve Bakanlığımız bu konuda özel bir ekip oluşturdu ve gerçekten, hiç endişe etmenize gerek yok; Kuş Cenneti'ni gözümüz gibi koruyacağız. Kaldı ki biliyorsunuz, daha önce kuraklık dolayısıyla su sıkıntısı vardı. Ben de DSİ'ye talimat verdim, çok özel bir tesis, bir pompa istasyonu, iletim hatlarıyla başka noktalardan o bölgeye su taşıdık ve bütün, ne gerekiyorsa yaptık. Şimdi, Gediz havzasıyla alakalı master plan çalışmaları yürüyor. Tabii, bölgede su ihtiyaçları çok fazla olduğu için hatta yeni bir iletim hattının da ihalesi talimatını verdim, o da mayıs ayının sonunda ihale edilecek. Bir kere bunu söyleyeyim. Yani yok ranta açılacakmış falan… İzmir Kuş Cenneti hiçbir şekilde ranta açılamaz, bunu burada açıkça söylüyorum; gözümüz gibi koruyacağız” dedi.


İZMİR’E SU GETİRDİK!
Yapılan yatırımları sıralayarak Balbay’a cevap veren Eroğlu, “Ayrıca, şunu da ifade edeyim; ‘İzmir, yatırım çöplüğü’ diyorsunuz. Kusura bakmayın, İzmir'e en büyük yatırımları biz yaptık. Bakın, İzmir susuzdu. Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanken talimat verdi, ‘Sen de o bölgenin evladısın, İzmir'e su getir’ dedi. Biz baktık ki en uygunu Gördes Barajı, oradan 107 kilometre artı, tünellerle beraber 115 kilometre mesafeden 2 metre çapında isale hattı hatta Buca Tüneli'ni açarak dev tünellerle İzmir'e su getirdik. 59 milyon metreküp…  Efendim, kusura bakmayın, biz ihtiyaca göre veriyoruz; orada pompa istasyonu var. Şu anda bizim yaptığımız barajlardan yeteri kadar su temin ediliyor, orası kurak dönemlerde ihtiyacı karşılamak için. Şu anda İzmir'de su sıkıntısı var m? Yok. Türkiye'de su sıkıntısı var m? Yok. Biz nelerle karşılaştık” diye konuştu.  


EROĞLU’NDAN İZMİR’E YATIRIM RAPORU!
Su sıkıntısı olmadığını vurgulayan Eroğlu ayrıca pek çok konuda İzmir’de gerçekleşen yatırımlar hakkında konuştu. Eroğlu, “Bununla ilgili, hatta dün akşam ben bizzat ekibi toplayarak "Bütün şehirlerde acaba yaz aylarında herhangi bir risk var mı'" diye toplantı yaptım, alınacak tedbirler varsa gerekli talimatları verdik; bu bir. İkincisi, diyorsunuz ki… Bakın, kusura bakmayın, İzmir'e yaptıklarımızı İzmirli takdir eder. Nede? Küçük Menderes havzasında bizden önce herhangi bir baraj, gölet, sulama tesisi var mıydı, dere ıslahı var mıyd? Yoktu. İlk defa, Küçük Menderes havzasına barajları, göletleri, sulama tesislerini biz yaptık. Seferihisar, Bergama, Kınık ovaları sulamasını kim yapt? Özellikle Çaltıkoru Barajı, Yortanlı Barajı vesaire, oradan şu anda Bergama, Kınık ovaları sulanıyor; muazzam o topraklar. Özellikle, ben de bölgenin bir evladı olarak, ‘Adam eksen biter’ denilen topraklarda su yoktu. Vatandaş Ödemiş ve Küçük Menderes havzasından, 200 metreden su çekiyordu. Değerli dostlar, bir dere ıslahı dahi yoktu. Bakın, Torbalı'daki dere şu anda muhteşem, örnek bir dere ıslahı oluyor. Kaldı ki bunun dışında ormancılık faaliyetlerinde… Değerli dostlar, bakın, İzmir'de ilk defa, biz, İzmirliler yaz aylarında, sıcaklıkta çoluğuyla çocuğuyla rahatça, mesirelik alanlarda hoşça vakit geçirsin diye 35-40 tane mesirelik alan kurduk, hatta terapi ormanları bile. Bakın, Narlıdere'de terapi ormanları bile inşa ettik. Yani, bunu, bu yapılan çalışmaları görmemek mümkün değil. Ayrıca, şunu ifade edeyim; İzmir'in bilhassa Çeşme ve Karaburun yarımadasındaki su ihtiyacını ta 2060 yılına kadar karşılayacak olan barajın temelini attık m? 2 tane baraj yapıyoruz. Ayrıca, Ödemiş ve civarında su ihtiyacı var. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı zamanın İZSU Genel Müdürüyle geldiler. Biz ‘Ne talep ediyorsanız yapmaya hazırız’ diye söyledik. Kendisine sorun. Neticede şu anda, o bölgenin, Ödemiş civarının su ihtiyacını karşılayacak olan Aktaş Barajı hemen hemen bitti, oradan su vereceğiz. Öbür tarafta, Dikili tarafındaki su ihtiyaçlarını karşılayacak bütün tedbirler alındı, bütün planlamalar yapıldı. Bunları da yapan biziz değerli kardeşler. Bunun dışında, tamam da İzmir'de (ben de İzmir'de askerlik yaptım, akrabalarımın bir kısmı orada) bir yerden bir yere gidemezdik. Konak'tan Karşıyaka'ya gidebiliyor muydu? Çevre yollarını yapan ki? Konak Tüneli'ni yapan ki? Belkahve Tüneli'ni yapan kim'” açıklamasını yaptı.


GÜZEL İZMİR, BİZİM DE SEVDİĞİMİZ…
“Bunlar hayaldi, hayal” diyerek konuşmasını sürdüren Eroğlu, “Geçenlerde, hatta, hatırlarsanız, Bornova'daki bu İstanbul-İzmir otoyoluyla alakalı, o kısmın açılışında ben de vardım ama aşırı kuvvetli yağmura rağmen, vatandaş ıslandı ve ‘Beraber ıslandık bu yağan yağmurda’ diyerek bu tesislerin açılışını yaptık. Yani bunları özellikle vurgulamak istiyorum, Sayın Bakanım da bilir. Yani biz İzmir'e yapılması gereken ne varsa yapacağız. Şu anda İzmir'le alakalı olarak, Selçuk'taki antik liman ve kanal var ya, özellikle onu yapıyoruz. Teleferik için ihale yaptık, onu yapacağız. Yani netice itibarıyla, bakın, burada İzmir vekillerimiz var. Ayrıca, İzmir'i dünyanın en muhteşem ticaret, sanayi merkezi yapıyoruz. Bakın, Çandarlı Limanı bittiği zaman, arka planda dünyanın en önemli, Rotterdam Limanı'ndan daha büyük, muhteşem bir ihracat üssü olacak. Çünkü İzmir'i seviyoruz, Güzel İzmir, bizim de sevdiğimiz. Dolayısıyla, biz İzmir'i layık olduğu yere taşıyacağız, merak etmeyin; hem tabiatı koruyacağız hem İzmir'i bir ticaret, sanayi, ziraat merkezi hâline getireceğiz. Bir de zeytinlerden bahsediyorsunuz. Bakın, zeytinlerle ilgili bahsettiniz, (açmayacaktım ama) ben şunu ifade edeyim; Efendim, geçmişte bir sivil toplum kuruluşu ‘Zeytin ağacı orman ağacı değildir’ diye yargıdan karar almış. Neticede bir baktım, arkadaşlar, ormancılar diyor ki; ‘Efendim, ormanlardaki bütün deliceleri keseceğiz’ Niy? ‘Yahu bu deliceler o iklime uygun, hastalıklardan ari, çok muhteşem zeytin verecek bir ağaç türü, delice tabiriyle’. Baktık yargı kararına yani yüzde 100 zeytin olursa olmuyor ama yüzde 80'i zeytin, yüzde 20 diğer ağaçlar olursa olabilir. Dedik ki; Bundan sonra eşit ve adil bir şekilde Ege ve İzmir'deki bütün ormanlardaki zeytinleri en yakın mahalledeki vatandaşlara kura çekerek aşılayarak bunları dağıtalım dedik ve bazı kura çekimlerine ben de katıldım. Urla'da hatırlıyorum, o zeytinliklere en yakın mahalleye biz hane başına 360 adet zeytin fidanı verdik, bunların sertifikasını verdik, herkesin önünde de kura çektik. İşte adalet bu, eşitlik bu işte, bunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Bunun dışında, İzmir'deki bütün dereleri ıslah ediyoruz” dedi.


 SÖZ VERİYORUM KUŞ CENNETİ KORUNACAKTIR!
Eroğlu, “Bakın, değerli dostlar, köprü yapmak bizim işimiz değil ama Beydağ'ında bir mahallenin köprüsü yıkıldı, kimse yapmadı. Tabii, bana söylediler Beydağlılar, gittik hatta talimat verdim bu köprü on gün içinde bitecek diye, dokuz gün sekiz saat falanca dakikada o bitti, açılışı yapıldı. Ayrıca rahmetli Adnan Menderes'in Kınık'ta bir dere üzerinde inşa ettiği köprü yıkıldı, kimse sahiplenmiyor. Neticede biz de İzmir'in bir evladı olarak bu köprüyü de derhâl yapın dedik ve çok kısa sürede muhteşem bir köprü yapıldı. Biz orada dereleri ıslah ediyoruz, köprüleri yapıyoruz, ayrıca eski sulama tesislerini yeniden ihya ediyoruz. Sulamaya açtığımız alanların haddi hesabı yok ve diğer bütün sahalarda İzmir'e ne gerekiyorsa yaptık, yapıyoruz. Kuş cenneti de korunacaktır. Bakın, burada Büyük Millet Meclisinden söz veriyorum, bunu çok iyi şekilde koruyacağız. Yatırımları da yapıyoruz. Yaptığımız yatırımların listesini de size göndereceğim” diye konuştu.


 BİZ İZMİR’İN HAKKINI İSTİYORUZ!
Bakan Eroğlu’nun yanlış bilgiler verdiğini söyleyerek bir kez daha konuşma hakkı isteyen Balbay şunları ifade etti: Bakan çok yanlış bir bilgi verdi. Birçok yerde sataşma oldu. ‘Süre dolmuştu’ dedi. Yani çok yanlış bir bilgi… İki yılda bir bu süre yenileniyor. Daha önce Bakanlık demek ki en az -kabaca baktığımızda- beş kez yenilemiş, en az. Bu kez de yenileyebilirdi, yenilemediler. Yani, bir defa ‘Süre dolmuştu’ gerçekçi bir şey değil, doğal süreçte devam eden bir şey. Onun dışında, bu yılki, İzmir Ticaret Odasının rakamlarıyla söylüyorum Sayın Başkan, geçen yıl İzmir'den toplanan vergi 52 milyar lira, İzmir'e yapılan yatırım 13 milyar lira. Yani şimdi, İzmir'den 5 alıyorsunuz, 1 veriyorsunuz. Yani, Bakanın bu kadar yaptığı yatırım da herhâlde olacak o kadar, durmuş saat bile günde 2 defa doğruyu gösteriyor. ‘İzmir'e yatırımlar yaptık’ demesi hiç gerçekçi değil. Çandarlı Limanı'ndan övgülerle söz etti. Çandarlı Limanı'nın bitiş tarihi Sayın Başkan, 2013'tü. Sayın Başkan, Bakan saymayı bilmiyorsa yirmi dakika süre verelim, bir daha konuşsun; beş yıl geçti üzerinden. Sabuncubeli bu yıl bitecekti, yanlış ihale etmişler, o da bitmedi. İzmir'deki 35 temel projenin sadece 2'sini yaptılar, devamını yapmadılar. Biz İzmir'in hakkını istiyoruz.

BAYIR"1 METREKÜP SU 2 LİRA"

Orman ve Su İşleri Bakanı "İzmir'e su verdik." dediler. Öncelikle şunu ifade etmeliyim: İzmirlilerin ödediği vergilerle İzmir'e yaptığınız yatırımlar için teşekkür ederiz ancak sizin yanıltıldığınızı düşünüyoruz; şöyle ki: Yılda 58 milyon metreküp suyun İzmir'e Gördes Barajı'ndan verileceği sekiz yıl önce söylenmişti. DSİ'nin yapması gereken arıtmayı İzmir Büyükşehir Belediyesi yapsın dediler Belkahve'ye, Büyükşehir Belediyemiz yaptı.  Geçen gün İZSU'ya "2010 yılından bu yana borcunuz 48 milyon TL." diye yazı gönderdiniz. Delik olduğu için su tutmayan, üç yıl önce boşaltılan bu barajdan bugüne kadar 27 milyon metreküp suyu yedi yılda aldı İzmirliler. Bu miktar bir yılda verilecek suyun sadece yarısıdır, bu duruma istenen bedel ise 1 metreküp suya yaklaşık olarak 2 liradır. İstenilen bu para hangi amaçlı kullanılacak, barajdaki sorun ne zaman çözülecektir bunların cevaplanmasını talep ediyorum.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.