Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mega dönüşüm projesi yine mahkemelik oldu

Mega dönüşüm projesi yine mahkemelik oldu

Karabağlar ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın toplam 540 hektarda yürüteceği dev kentsel dönüşüm projesi yine yargıya taşındı. Başbakan Binali, Yıldırım'ın katılacağı törenle temeli atılması planlanan mega yatırıma karşı çıkan bölgedeki hak sahipleri projenin iptali için dava açtı. İzmir'in mega dönüşüm projesi

  • Ege Postası
  • 03.04.2017 - 12:53

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar'da Cennetçeşme ve Limontepe semtinde yaklaşık 5 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarına start verilen 540 hektarlık alanda yaşanan dönüşüm çıkmazı bitmek bilmiyor. Projenin ilk etabını teşkil eden 101 hektarlık alana dair hazırlanan imar planları bölge halkından 4'üncü kez itirazla karşılık gördü ve dönüşüme bir kez daha yargı yolu gözüktü.

KRİZDE 4'ÜNCÜ PERDE

Cennetçeşme ve Limontepe semtinde toplamda 16 mahalleyi yakından ilgilendiren ve yüz bine yakın hak sahibinin yer aldığı 540 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesinde kriz yeni bir boyut kazandı. Başbakan Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılması beklenen törenle 5 Nisan'da temeli atılacak projenin start almasına 48 saat kala kentsel dönüşüm bir kez daha mahkemelik oldu.

VATANDAŞLAR SOLUĞU YİNE MAHKEMEDE ALDI

Bölgede yaşayan yurttaşların şehircilik ve planlama esaslarına aykırı olduğu, kamu yararı gözetilmediği gibi gerekçelerle geçmişte defalarca itiraz ettiği dönüşüm projesine esas teşkil eden 4'üncü planlara dair iptal davası açıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME İTİRAZ YAĞDI

Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahallelerini kapsayan 540 hektarlık riskli alanın, yaklaşık 101 hektarlık ilk etabına dair hazırlanan ve önceki ay askıya çıkan imar planlarına 484 hak sahibi, bölgedeki dernekler ile sivil toplum kuruluşları yürütmenin durdurulması ve planların tümden iptalini istedi. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava dilekçelerini topluca sunan vatandaşlar bakanlık tarafından hazırlanan planların şehircilik esaslarına aykırı olduğu, bütünlük taşımadığı, planlama esaslarına uymadığı, kamu yararı gözetilmediği ve mevzuata aykırı olduğu gibi gerekçelerle itirazda bulundu.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK'

Yarından sonra temeli atılacak proje yargı sürecinden doğrudan etkilenmeyecek ve yıkım ve inşaat faaliyetleri başlayabilecek. Ancak, devam eden yargı sürecinden iptal kararı çıktığı takdirde, projenin tümden rafa kalkması ve yürütülen tüm faaliyetlerin de durması gündeme gelebilecek. Öte yandan, projeye dair hazırlanan uzlaşma tutanaklarına imza atmayan ve bakanlığa karşı isyan bayrağı açan bölge halkının önceki yıl açtıkları davada kentsel dönüşümün önünü açan riskli alan kararına dair açtıkları iptal davası ise henüz sonuçlanmadı.

"MÜJDE OLSA DAVA AÇILIR MI'"

Yöredeki hak sahibi vatandaşlar adına açıklamada bulunan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit ise 5 Nisan'daki temel atma töreni ve krize yol açan projeye dair şunları kaydetti: "Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle projenin temellerinin atılacağı bakanlık tarafından müjdelendi. Bu müjdede bizler yokuz. Bu müjde kimin içi? Yetkililerden bunu açıklamasını bekliyoruz. Müjdeye dava açılır m? Bu projeyi kime sordula? Bölge halkının görüşleri alındı m? Hani halkın yaşam alanlarına müdahil edilmiyordu. Bir dönüşüm olacaksa bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda olması gerekiyor. Artık bizim canımıza tak etti. Mülkiyet sorunlarımız çözülmeden hiç bir projeye izin vermeyeceğiz. İtiraz etmekten ve dava açmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızı hukuksal boyutlarda aramaya sonuna kadar devam edeceğiz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.