Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Merkel'den kanlı gece açıklaması

Merkel'den kanlı gece açıklaması

Almanya’nın başkenti Berlin’de Noel pazarına dalan TIR insanları ezdi. En az 12 kişi yaşamını yitirdi. Alman polisi ‘Kaza değildi’ derken, terör saldırısı ihtimali üzerinde duruluyor.

  • Ege Postası
  • 20.12.2016 - 14:25

Olay akıllara, beş ay önce Fransa’nın Nice kentinde DEAŞ’ın üstlendiği kamyonlu saldırıyı getirdi. Olayın ardından gözaltına alınan TIR şoförünün Pakistan kökenli olduğu bildirildi. Alman basını, 23 yaşındaki şüphelinin, Almanya'ya geçtiğimiz Şubat ayında mülteci olarak girdiğini belirtti. Saldırıdan sonra ilk kez konuşan Almanya Başbakanı Merkel, "Bu bir terör saldırısı" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin’in kalbi sayılan tarihi Yıkık Kilise’nin yakınındaki bir Noel pazarına dalan TIR dehşet saçtı. TIR'ın pazarda 50 ila 80 metre arasında ilerlediğine inanılan olayda; 12 kişi yaşamını yitirirken, 48 kişi de yaralandı. Ölenlerin büyük bölümünün pazarda çalışan tezgahtarlar olduğu da edinilen bilgiler arasında. Polis Berlinlileri terör saldırısına karşı uyardı.

TIR ŞOFÖRÜ YAKALANDI, YANINDAKİ ŞÜPHELİ ÖLÜ BULUNDU

Saldırının ardından kaçan TIR şoförü yakalanırken, yanındaki kişi ölü bulundu.

Berlin'de çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan yaralıların birçoğunun ağır yaralı olduğu bildirildi. Alman polisi, sürücünün TIR'ı kasıtlı olarak hızla Noel pazarındaki kalabalığın üstüne sürdüğü görüşünde. Şüpheli, olay yerinden iki kilometre uzakta Cumhurbaşkanı Sarayı Bellevue yakınlarında yakalandı.

Olay, Almanya'yı yasa boğarken, Noel pazarlarının kapatılıp kapatılmaması sorusu gündeme geldi. Güvenlik birimleri ve İçişleri Bakanlığı saldırının ardından güvenlik önlemlerini konuşmak için toplantı üstüne toplantı yapıyor. Sadece Berlin'de 100 Noel pazarı var. Güvenlik önlemi olarak Noel pazarlarının kapatılması gündemde.

YANINDAKİ POLONYALI'YI, SÜRÜCÜ MÜ ÖLDÜRDÜ'

TIR'ın Polonyalı sahibi, ölen kişinin kuzeni olduğunu, mal almak için Berlin'e gittiğini, Pazartesi öğlenden itibaren kuzeniyle telefon bağlantısı kuramadığını açıkladı. Saldırganın muhtemelen Polonyalı sürücüyü etkisiz hale getirdiği, ardından da TIR'ı pazar yerine sürdüğü düşünülüyor.

Alman basını, TIR'ın Polonyalı sahibinin, aracın şoförü ile Pazartesi saat 16.00'dan itibaren irtibatının kesildiğini açıkladığını yazmıştı.

"PAKİSTAN KÖKENLİ" İDDİASI

Saldırganın kimliğiyle ilgili birçok spekülasyon yapılırken, Alman basını TIR ile Noel pazarına saldıran kişinin Pakistan asıllı olduğunu duyurdu.

Alman basınındaki haberlerde, 23 yaşındaki TIR şoförünün, Almanya'ya geçtiğimiz Şubat ayında bir mülteci olarak giriş yaptığı kaydedildi. Tagesspiegel gazetesi şüphelinin küçük suçlar nedeniyle poliste kaydı olduğunu ancak bilinen bir 'terör örgütü bağlantısı' olmadığını bildirdi.

Kentin Tempolhof semtindeki mülteci yurdunda kalan saldırganın sorgusunu federal savcılık yapıyor. Polis, saldırıdan hemen sonra yakalanan saldırganın kimliğini tespit edince, kaldığı mülteci yurduna baskın düzenledi. Yurtta delil arayan polis, saldırgan ile ilişkisi bulunan diğer mültecilerin ifadesine de başvurdu.

DEAŞ TEHDİT ETMİŞTİ

Polis, terör saldırısı ihtimali üzerinde dururken, yapılan ilk açıklamada, “Kaza değildi. Kasıtlıydı” denildi. Berlin’deki olay, geçtiğimiz temmuz ayında Fransa’nın Nice kentinde meydana gelen ve DEAŞ’ın üstlendiği terör saldırısını akıllara getirdi. Bastille Günü’nü kutlayan kalabalığın arasına dalan TIR, 86 kişinin ölümüne neden olmuştu. Saldırı daha sonra DEAŞ tarafından üstlenilmişti. DEAŞ geçtiğimiz mart ve nisan aylarında da Almanya’yı terör saldırılarıyla tehdit etmişti.

Almanya'da geçtiğimiz günlerde ise 12 yaşındaki bir çocuğun, Ludwigshafen kentindeki bir Noel pazarına bombalı saldırı düzenlemeye çalıştığı bildirilmişti. Alman polisi bu saldırıyı son anda önlemişti.

Almanya'da geçtiğimiz günlerde benzer bir saldırı önlenmişti

"PEK ÇOK ŞEY, SALDIRIYA İŞARET EDİYOR"

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada, Berlin'de meydana gelen olayın herkesi sarstığını ifade etti.

Berlin'de güvenlik birimleriyle görüştükten sonra ancak olaya ilişkin net bir açıklama yapabileceğini dile getiren Maiziere, "Olayın arka planı ve gelişimi konusunda henüz kesin bir şey bilmiyoruz" dedi.

İnsanların üzerindeki psikolojik etkisi bakımından açıklamalarda seçilen kelimelerin önemli olduğunu vurgulayan Maiziere, incelemelerin sonucuna göre net açıklamalar yapılabileceğini kaydetti. Maiziere, "Şu anda 'saldırı'yı ağzıma almak istemiyorum ancak pek çok şey buna işaret ediyor" diye konuştu.

Güvenlik birimlerine güvenilmesini isteyen Maiziere, "Bu olay tam olarak aydınlatılmadan biz durmayacağız" ifadesini kullandı.

DİLARA KABUSU YAŞADI

Berlin’de Noel pazarındaki saldırıya tanık olan Dilara Arslan, korkunç anları şöyle anlattı:

“Ben olay yerinin yanı başındaki kafede çalışıyorum. Gürültüyü duyunca olay yerine koştuk. Yerde yatan insanlar vardı. Herkes şok içindeydi. Kimi yaralılara yardım ediyordu, bazıları kaçışıyordu. İnsanlar neye uğradığını şaşırmış haldeydiler.” 

GAUCK: ÜLKEMİZ İÇİN KÖTÜ BİR AKŞAM

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yaptığı yazılı açıklamada, olay hakkında çok şey bilinmese de düşüncelerinin hayatını kaybedenler ve onların yakınlarında olduğunu belirtti.

"Bu, beni ve sayısız insanı üzen  Berlin ve ülkemiz için kötü bir akşam" değerlendirmesinde bulunan Gauck, olayın ardından görev alan arama kurtarma ve güvenlik ekiplerine teşekkür etti.      

KORKUNÇ HABERLER

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert saldırıyla ilgili Twitter hesabından “Korkunç haberler. Başbakan (Angela) Merkel, İçişleri Bakanı ve Belediye Başkanıyla bağlantıda“ diye bildirdi. Saldırının yaşandığı sırada Başbakanlıkta düzenlenen Uyum Ödülleri töreninde olan Başbakan Merkel, haberi duyar duymaz, törenden ayrıldı.

MERKEL: BU BİR TERÖR SALDIRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel saldırıdan sonra ilk kez kameralar karşısına geçerek "Bu benim için çok zor bir gün, dün Berlin'de yaşananlar yüzünden hayal kırıklığı, şok ve üzüntü yaşıyorum" dedi. Olayın tam olarak aydınlatılmadığını ama bunun bir terör saldırısı olduğunu ifade eden Merkel, saldırının tüm ülkeyi birleştirdiğini söyledi. Merkel, "Sorumlular yasalarımızın öngördüğü en sert biçimde cezalandırılacaktır" dİye konuştu.

Saldırıyı “zalimce ve korkunç” diye nitelendiren Merkel, bütün Almanya’nın düşünce olarak olayda hayatını kaybedenlerin yanında olduğunu belirterek, yaralılar ve yakınlarının acılarını paylaştığını söyledi.

Alman halkına seslenen Merkel, dayanışma çağrısında bulundu ve “Kötülük yaratılan korkunun bizi felç etmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Öleden sonra olay yerine gideceğini söyleyen Merkel, saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişinin sığınmacı olma olasılığının ise kendisini üzdüğünü belirtti.

“Tüm ülke onlarla birlikte yas içinde” diyen Merkel, eğer bu saldırıyı Almanya'dan koruma istemiş ve Almanya'ya sığınmış birinin yaptığı doğru çıkarsa, o zaman bunun çok daha iğrenç bir durum olacağını vurguladı ve şöyle dedi: “Daha dün aramızda olan, Noel Bayramı'na sevinen, Noel Bayramı'nı kutlama planları yapan 12 insan bugün aramızda yok. Bu acımasız ve sonuç olarak anlaşılmaz saldırı onların yaşamını elinden aldı. 40'ı aşkın yaralı insan yaşam ve sağlık mücadelesi veriyor. En başta onları, ölenleri yaralıları, ailelerini ve dostlarını düşünüyorum. Tüm ülke onlarla birlikte derin yas içinde.”

Merkel güvenlik kabinesini olağanüstü toplantıya çağırdı. Güvenlik birimleriyle olayı değerlendireceklerini belirten Merkel, buradan bir sonuç çıkaracaklarını kaydetti. Merkel, Almanya'nın birlikte, özgür, açık bir yaşamı devam ettirme gücünü bulacağını vurguladı. Saldırganın şubat ayında Almanya'ya mülteci olarak sığındığı haberleri üzerine Başbakan Merkel'in mültecilere kapıları açan mülteci politikası sert tartışmaları alevlendirdi. Yabancı karşıtı sağ parti AfD, olaydan Merkel'in mülteci politikasını sorumlu gösterdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.