Dolar 32,3193
%0.21
Euro 35,0844
%-0.11
Altın 2.301,270
%1.04
Bist-100 9,07
%2.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısına ilişkin sonuçları açıkladı. PPK politika faizini sabit tutarken, üst bant 9.25'e çıkardı. Geç likidite penceresi faizini ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

  • Ege Postası
  • 24.01.2017 - 14:17

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı ve politika faizini sabit tutarken, üst bant ve geç likidite faizlerinde artırıma gitti. TCMB ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini de belirtti.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e yükseltti.Merkez Bankası ayrıca Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında, borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

PPK açıklamasında kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülürken enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi.PPK'da ayrıca ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğine de dikkat çekilerek döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağına da dikkat çekildi.

PPK'nın faiz kararına ilişkin açıkladığı metin şöyle:

"Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri Murat Çetinkaya (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Erkan Kilimci, Emrah Şener, Murat Uysal, Abdullah Yavaş.Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e yükseltilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde,

Bankalararası Para Piyasası’nda saat 1600–1700 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte, son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır. Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

YÜZDE 7.25 SEVİYESİNDEYDİ

Hali hazırda faiz koridorunun alt bantı yüzde 7.25, politika faiz yüzde yüzde 8, üst bant ise yüzde yüzde 8.50 seviyesindeydi. Geç likidite penceresindeki oran ise yüzde 10 seviyesinde seyrediyordu. 

ARALIK AYINDA NASIL BİR KARAR VERİLMİŞTİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Aralık ayını pas geçerek politika faizini ve faiz koridorunu sabit bıraktı.

Böylece Merkez Bankası aralık ayında marjinal fonlama oranını yüzde 8.50, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8, koridorun alt bandını ise yüzde 7.25 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez'in faiz kararına doların ilk tepkisi

Merkez Bankası kritik faiz kararı öncesi 3.79 seviyesinde olan dolar/TL, karar sonrası 3.82 seviyesinin üzerini gördü. Kur sonrasında 3.79 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2017 yılının ilk toplantısına ilişkin sonuçları açıkladı. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını yüzde 9,25'e çıkardı. Geç likidite penceresi faizini yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltirken politika faizini yüzde 8.00 seviyesinde sabit bıraktı.

Swap ihalesi sonrası 3.74 seviyesinin altına gerileyen dolar fiyatları Merkez Bankası kararından hemen önce 3.79 seviyesinden işlem görürken karar sonrası 3.82 seviyesinin üzerini gördü. Kur saat 14.15 itibari ile bankalararası piyasada 3.7870 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA 3.80 - 3.86 BANDI ÖNEMLİ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan; "Genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde, piyasa beklentisinin ötesine geçen bir faiz artırımı görmemekteyiz. Bunun haricinde, beklentilerin dışında repo faizinde herhangi bir değişiklik olmadı; ki 100 baz puana kadar artırım beklentileri söz konusuydu. TCMB’nin alt bandda ve repo faizinde bir hamlede bulunmaması kurda ilk tepki olarak yukarı yönlü bir eğilimi beraberinde getirdi" dedi.

Erkan şöyle devam etti: "PPK metninde sağlıksız fiyat hareketlerine karşı likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağı, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaşma yapılabileceğine yönelik açık kapı bırakıldı. İlerleyen günlerde geçici sıkılaştırmayla olası müdahelelerde bulunulması yukarı yönlü hareketin ivmesini azaltsa da TRY üzerinde kalıcı bir değer kazanımı söz konusu olmayacağını düşünüyoruz. Kurda, 3.70 seviyesinin üzerinde kapanışlara devam edilmesi itibariyle yükseliş kanalının güncelliği korunuyor. Bu eğilimde 3.80 – 3.86 bandı önemli bir eşik olacaktır. Ancak muhtemelen zirve noktası 3,80’lerde olmayacaktır. Geri çekilme eğiliminde ise 3.70 desteği takip edilebilir. Opsiyon sözleşmelerindeki eğilim itibariyle 3,70 – 3,60 aralığının ana destek bölgesi olduğunu söyleyebiliriz"

"KARARI OLUMLU GÖRÜYORUM"

Stratejist Yeliz Karabulut; "Merkez Bankası kararı benim beklentilerimle paralel oldu. Ancak üst bantta tereddüt ediyordum. Bu kararı olumlu görüyorum. Biz kırılganlıkları olan bir ülkeydik. Kırılganlıklarımızın azaldığını düşünüyorum. Önemli bir başka durum da cuma günkü Fitch. Cuma günü Fitch'i bekliyoruz. Takip ediyoruz. TL açısından belirleyici olacak. Resesyon tehlikesi olan bir ülkede faizle ilgili agresif hareketler yapamıyorsunuz. 2014'de yapılmıştı ancak 2014'teki durum bunun için çok uygundu. Stres yoktu. Bugünkü durumda stres var. Zaten 3. çeyrekte daralma var. Merkez Bankası'nın kontrollü bir yöntem seçtiğini görüyoruz. Aslında geçici yöntemler bunlar. Beklentiyi sakinleştirme yönünde. Enflasyonu dizginlemek amacıyla yapıldığını görüyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.