Dolar 32,3240
%0.23
Euro 35,1085
%-0.04
Altın 2.299,790
%0.98
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mermer Fuarı'na Hint ilgisi

Mermer Fuarı'na Hint ilgisi

İzmir'de düzenlenen 23. MARBLE Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na ilk gün Hintli ve Çinli alıcılar yoğun ilgi gösterdi. İnşaat sektörünün hareketli olduğu Çin ve Hindistan'tan gelen alım heyetleri, yeni taşları merakla inceledi, sipariş etti.

  • Ege Postası
  • 23.03.2017 - 10:44

Alım heyeti olarak 85 ülkeden bin 500 civarında kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuarda, firmalar Çinli ve Hintli alım heyetleriyle moral buldu. 16 yıldır fuara katılan Akçamer firması yetkilisi İlker Akça, "Hintliler ve biraz da Çinliler var. Avrupalı ve Amerikalı alımcı yok" dedi.

Ege Doğaltaş firmasının yetkilisi Neslihan Gürbüz, iç pazarın sakin olduğunu, Hintliler ve Çinliler'in fuarda aktif olduğunu vurgulayarak Avrupa'nın talebinin azalmasını "Avrupa'da inşaatla ilgili çok hareketlilik yok. Avrupa eski bir kıta. Yeni yapılan inşaat yok. Çin başta olmak üzere o bölgede çok daha fazla talep artacak ve pazar bu yönde büyüyecek" sözleriyle açıkladı. Gürbüz, Kuzey Amerika, Kanada, Hindistan, Çin, Endonezya ve Filistin başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, Yunanistan ve İtalya ile kıyasladıklarında cirolarının az olduğunu söyledi. Gürbüz, "Türkiye kaynaklar açısından çok kuvvetli bir ülke olduğu için özellikle ham madde ihracatı konusunda daha kuvvetli. Ama Yunanistan ve İtalya ile karşılaştırdığınız zaman onlar bizden daha düşük miktarlarda ihracatla daha yüksek cirolar elde ediyorlar. Dünya'da taşlarını oturttukları bir fiyat skalası var. Biz daha o skalayı yakalayamadık. Kaynakları az olduğu için daha yüksek fiyatlara satıyorlar. Ham madde satmak yerine tamamlanmış ürün olarak satmayı sağlayabilirsek katma değeri çok daha yüksek ürünler satılabilir. Sattığımız bloklar gittiği ülkede işlenerek kullanılıyor. Onun yerine işlenmiş ürün olarak satılması katma değerini arttıracaktır" dedi. 

"YENİ TAŞLAR DİKKAT ÇEKİYOR"
13 mermer ocağı ile 30 yıldır ihracat yapan Aksoylar Mermer Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Aksoy, fuarı şu sözlerle değerlendirdi: 

"Beklentimiz bu yılın geçen yıldan daha iyi geçmesi. Geçen yıl terör olayları nedeniyle çok sakin geçti. Müşterilerimiz ziyaretlerini iptal etti. Çin ve Hindistan bu yıl mermer konusunda hareketlendi. Bu iki ülkeyle zaten uzun süredir ticaretimiz var. Yeni taşlarımıza da ilgi duyuyorlar. 2001'de 35 milyon dolar olan satışımız 2001'den günümüze doğru sürekli düşüşte. Genel itibariyle mermer sektöründe düşüş var. Bu yıl hareketlilik bekliyoruz" dedi. 

Asenka Mermer'in yetkilisi Rana Tekay, aylık 20 bin metrekare üretim kapasitesine sahip olduklarını müşterinin geldiğine ancak bunun sözleşmeye dönüştürülmediğine dikkat çekerek, "Ürünlerimizin yüzde 80'ini ihraç ediyoruz. Fuarın başladığı yıldan bu yana katılıyoruz. 5- 6 yıl öncesine kadar firmalara çok katkısı vardı. Ama son yıllarda çok müşteri gelse de sözleşmeye bağlama gibi bir durum yok. Tanışıyorsunuz, taşlarımızı inceliyorlar. Artık fuarlar sadece gövde gösterisi olarak geçiyor. Son yıllarda Ortadoğu pazarı revaçta ve Avrupa pazarı sönük. Türkiye'de ise çok fazla proje olmasına rağmen duraksama durumu var. Ancak ben ileriye dönük umutluyum" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.