Dolar 32,3473
%0.09
Euro 35,1165
%0.15
Altın 2.332,310
%0.51
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Monoray çıkmazı Meclis'e taşındı

Monoray çıkmazı Meclis'e taşındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Fuar İzmir ile Gaziemir’i bağlayacak monoray projesinde gelen iptal kararının yankıları sürüyor. Konuyu belediye meclisinde gündeme taşıyan AK Parti’li Bilal Doğan projenin başlamadan hüsranla sonuçlandığını belirterek “İzmir proje çöplüğüne döndü” dedi. Monoray çıkmazı Meclis'e taşındı

  • Ege Postası
  • 11.04.2017 - 00:15

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayındaki ilk meclis toplantısı Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti. Gergin geçen toplantıya geçtiğimiz günlerde iptal edildiği duyurulan monoray tartışmaları damga vurdu.

Vazgeçilen Monaray projesinin yerine bakın ne yapılacak'

DOĞAN’DAN FLAŞ MONORAY ÇIKIŞI

Meclis toplantısında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun iptal edildiğini duyurduğu monoray projesi üzerinden belediyeyi eleştirdi. Projenin başlamadan hüsranla sonuçlandığını savunan AK Parti’li Doğan, ilk olarak 2013'te duyurulan projenin kağır üstünde kaldığını söyledi ve “Projenin adım adım iptale gittiği belliydi. Mithatpaşa Altgeçidi'nde iki kez, Üçkuyular-Üçyol metrosunda tam üç kez, ulaşım kartları için 9 kez, elektrikli otobüs alımı için ise 3 kez ihaleye çıkan, tramvayda ihaleye çıktıktan sonra 8 kez güzergah 4 kez de bürokrat değiştiren bir belediyeden böyle bir mega proje beklemek zaten mümkün değildi. Ulaşım projeleri konusunda yetersiz olan belediyemizin bu başarısızlığı ne yazık ki kentimizi bir proje çöplüğüne çevirmiştir” dedi.

İZMİR PROJE ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ!

Monoray ve diğer ulaşım projelerindeki ihale süreçlerini ve iptal haberlerini Nasreddin Hoca fıkralarına benzeten Doğan, “Ne yazık ki herkes gitti yaya, İzmir yine kaldı yaya... 4 yıl önce duyurulan bu proje  ancak 2016'da ihaleye çıkılabildi. Proje için harcanan 970 bin lira çöpe gitti. Bu rakam kamu zararı mıdır, değil midi? İzmir'in kaybolan vaktinin ve boşa giden parasının hesabını kim verece? Havalı ulaşım havada kaldı. Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olduk. İzmir 2 kilometrelik monorayı dahi 4 yılda yapamazken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise toplam 15 kilometre, 17 durak 30 ve setlik vagon alımını içeren aynı proje için  2017 başında ilk kazmayı vurmuştur. İzmir'in oyuncak tren gibi kalan projesi hüsranla sonuçlanırken, İstanbul 2019'da monorayı hizmet açarak Türkiye'de ilk olmayı başaracaktır. Tıpkı elektrikli otobüslerde Eskişehir'in Türkiye'de ilk olduğu gibi” diye konuştu.

“DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN ELDEKİ BULGURDAN OLDUK”

“Fuar açılalı 2 yıl oldu ama bunca zamandır ulaşımına bir çare bulunamadı” diyerek sözlerini sürdüren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Sadece fuar zamanı çalışacak bir projeye bu kentin milyonlarını gömmek dayatmadır, bu ısrar neden sürmektedi? Bunun yerine Üçkuyular ile Gaziemir, ya da Karabağlar Yeşillik Caddesi ile Adnan Menderes Havalimanı raylı sistemle birbirine bağlanmalıdır. Projenin başka türlü verimli olması mümkün değildir, çünkü güzergah üstünde yerleşim alanı yok denecek kadar azdır, nüfus yoğunluğu sınırlıdır. Zararın neresinden dönülürse kardır diyoruz... Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüştür” dedi.

AK PARTİ’Lİ BELEDİYELERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Sözlerinin sonunda monoray çalışmasını ölü yatırıma benzeten ve projeye harcanacak paranın metro, tramvay gibi raylı sistem yatırımları ile yeni vapur iskeleleri ve altgeçit inşaatlarına harcanmasını öneren Doğan, “Daha Bornova merkeze bir kilometrelik metro bağlantısı yapamayan İzmir Büyükşehir Belediyesi monoray gibi riskli bir proje yapmaya nasıl soyunmuştu? Bu kentin başka ulaşım sorunu mu kalmad? Bu hüsranın nedeni İzmir'i yönetenlerin bu kenti tanımaması ve şehrin ihtiyaçlarına yabancı olmasıdır. Yüksek kredi notumuz var, dünyada en hızlı gelişen kentleri arasındayız ama bir İstanbul, Ankara, Kayseri, hatta yanı başımızdaki Manisa kadar bile vizyonumuz yok. Bu beceriksizliğin son bulmasını temenni ediyoruz. Umarız bundan sonra kamu kaynakları böyle çar çur edilmez” diyerek projeye alternatif önerisinde bulundu.

DOĞAN KONUŞTU, CHP’Lİ ÜYELER SALONU TERK ETTİ

Diğer yandan, Doğan’ın konuşması sırasında Cumhuriyet Halk Parti’li üyeler meclis salonunu terk etti. Yaşanan durum mecliste gerginliğe yol açarken, Başkanvekili Aydoğan’ın uyarıları sonrasında toplantı kaldığı yerden devam etti.

AYDOĞAN’DAN SERT YANIT: TEŞEKKÜR EDİN!

Doğan’ın eleştirilerini “Gaddarca” diyerek niteleyen Meclis Başkanvekili Aydoğan ise, “Bu bir hesap meselesi. Fuara gelen insan artık bu kentte istediği herhangi bir yere rahatça gidebilir. Artık bu noktaya geldik. Moskova, Londra, Paris, Frankfurt metroları 1900’lü yıllarda başladı. En uzun hatta sahip olanı ise 120 kilometre. İzmir 12 senede bu rakamı geçti. Yakında 250 kilometreyi bulacağız. Bu bir iftihar meselesidir. İstanbul ulaşım sorununu halen çözemedi. 6-7 saatte işe gitmek olacak şey değil…  İzmir’de gelmiş geçmiş en büyük yatırımların yapıldığı bir dönem yaşıyoruz. Buna teşekkür etmelisiniz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.