Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Narlıdere metrosu için Büyükşehir'den rekor kredi!

Narlıdere metrosu için Büyükşehir'den rekor kredi!

İZMİR Büyükşehir Belediyesi 7.2 kilometrelik F.Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı projesi 841 milyon 873 bin TL kredi kullanacak. Bu kredi Belediye'nin son dönem yatırımlarında kullandığı kredilerin en yükseği olacak. Narlıdere metrosu için

  • Ege Postası
  • 12.03.2017 - 11:10

İzmir metrosunun mevcut 19 kilometre uzunluğundaki hattı 7.2 kilometrelik F. Altay- Narlıdere İstiham Okulu hattıyla 26 kilometreye çıkacak. Güzergah üzerindeki günlük yaşamı ve sosyal hayatı etkilememesi için 'derin tünel' inşaat yöntemiyle yapılacak metro hattı projesini Haziran 2016'da tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden de onay aldı. Yüksek Planlama Kurulu'nun 2017 yılı yatırım programına almasıyla da projenin önü açıldı. 

Büyükşehir Belediyesi projeyle ilgili Mart ayında da finansmanla ilgili de önemli bir adım atacak. Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı gündemine başkanlıktan sevkedilen önergeyle kabul edilersei 2017 - 2018 - 2019 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi'nde 2017 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere, finansman kuruluşlarından 841 milyon 873 bin TL veya eşdeğeri yabancı döviz cinsinden nakdi krediye sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yetki verilecek. Kocaoğlu, bu yetkiyle kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem de yapacak. Meclis'in yetki vermesiyle birlikte, kredi için finans kuruluşlarıyla anlaşılacak. İhalenin yapım sürecine paralel kredi yıllara yayılarak alınacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi son dönemde kedibilite notunun yüksek olması nedeniyle önemli yatırımları için düşük faizli dış krediler aldı. Körfez'de çalışmaya başlayan yeni yolcu gemileri için (110.8 milyon Euro), Konak ve Karşıyaka tramvay hatları (165 milyon Euro) için kredi desteği alan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin F. Altay-Narlıdere İstihkam metro projesi için alacağı 841 milyon 873 bin TL'lik kredi son yılların en yüksek kredisi olacak. Bu krediyle hem hat yapılacak hem de vagonlar alınacak.


Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam metro hattının daha önce aç kapa yöntemiyle yapılmasını ve 10.5 kilometre uzunluğunda olması planlanmasına karşın daha sonra inşaat yöntemi günlük yaşamın olumsuz etkilenmemesi için derin tünele dönüştü. Güzergahın Lojman ve İstihkam Okulu duraklarını kapsayan son 3.3 kilometresi ise yolculuk değerlerinin düşük olması nedeniyle iptal edildi. Hattın Kaymakamlığa kadar 7.2 kilometre uzunluğunda yapılması için proje revize edildi. 2017 yılı içinde ihalesinin yapılması planlanan projede Fahrettin Altay İstasyonu'nundan sonra Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Narlıdere, Siteler, Kaymakamlık istasyonları yeralacak. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.