Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9831
%-0.23
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,07
%-0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
O kışlada yemin töreni yapıldı

O kışlada yemin töreni yapıldı

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda gıda zehirlenmesi şüphesiyle 1046 asker hastanelik olurken, 1'i yaşamını yitirdi. Halen 217 askerin tedavisi sürerken, kışlada önceden hazırlanan program değişmedi, yemin töreni düzenlendi. Endişeli aileler böylelikle, çocuklarını görme fırsatı buldu

  • Ege Postası
  • 26.05.2017 - 12:59

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda (Batı Kışla) geçen salı gecesi gıda zehirlenmesi şüphesiyle bazı askerler hastanelere kaldırılmaya başlandı. Tedavisi tamamlananlar taburcu edilirken, başka rahatsızlananlar da oldu. Batı Kışla'da başlayan rahatsızlıklar, Doğu Kışla'da görüldü. Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle meydana geldiği sanılan olayda, valiliğin açıklamasına göre toplam 1046 asker bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle tedavi edildi. Bunlardan halen 217'sinin halen hastanelerdeki tedavisinin sürdüğü belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirdiği 20 kişilik uzman ekibin çalışmaları da sürüyor.

DETAYLI OTOPSİ İLE BELİRLENECEK

Geçen çarşamba gecesi fenalaşıp Batı Kışla'dan Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne getirilen askerlerden Er Hüsnü Özel ise öldü. Kırşehir Mucur nüfusuna kayıtlı, bir kız kardeşi bulunduğu ve babası Recep Özel'in 3 yıl önce pankreas kanserinden vefat ettiği, annesi Gülhan Özel ile birlikte yaşadığı belirtilen Er Hüsnü Özel'e İzmir Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapıldı. İlk incelemede ölüm nedenine ilişkin bir sonuca varılamazken, ayrıntılı otopsi için kan ve doku örnekleri alındı. Ölüm nedeninin yapılacak detaylı otopsi ile anlaşılabileceği belirtildi.

VALİ; 1046 ASKER ETKİLENDİ

Manisa Valisi Hakan Güvençer, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi gören askerlerle ilgili açıklama yaptı. Vali Güvençer, geçen salı gününden beri 1046 askerin bakteriyel bağırsak enfeksiyonundan etkilendiğini belirterek, "217 askerimiz hastanelerde yatıyor. 1 şehidimiz var. 2 askerimiz yoğun bakımda yatıyor durumları iyi. Bugüne kadar askerlerimizden 527'si hastanelerde, kalanı ise askeriyede kurulan sağlık istasyonunda tedavi edildi" dedi.

Vali Güvençer, bugün Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 5175 erin yemin ettiğini belirtirken, "Askerlerimizin büyük kısmı aileleriyle birlikte dağıtıma gitti. Yemin etmeyen askerlerimiz de peyder pey yemin ettikten sonra yeni birliklerine gidecekler. Dağıtımları Manisa'ya çıkanlar da burada kalacaklar" dedi.

AİLELER YEMİN TÖRENİ İÇİN KIŞLA'DA

Çok sayıda askerin hastanelik olmasıyla endişelenen, vakit kaybetmeden çocuklarıyla irtibata geçen aileleri, bugünkü yemin töreni için Manisa'ya geldi. Heyecanlı anlar yaşayan ailelerden bazıları ise çocuklarının tedavi gördüğü hastanelere gitti. Albay Arif Seyhan Kışlası'ndaki yeamin töreni sonrası aileler, çocukları kucaklaştı.

Asken yakını Yusuf Çallafcı, Antalya'dan asker oğlunu görmeye geldiğini belirterek, "Oğlum iyi. Ancak öteki askerlerin zehirlenmesi ve bir askerimizin şehit olması beni üzdü. Şükür oğlumuzda bir şey yok" dedi.

Çeşme Alaçatı'dan asker akrabasını görmeye gelen Hatice Ünal ise "Akrabam asker. Burada zehirlenme konusunda bize bir şey söylemediler. Akrabamız zehirlenmemiş, Şırnak Silopi'ye gideceği için yemin törenine geldik. Tüm askerlerimize geçmiş olsun" dedi.

Asker annesi Sümeyra Atay ise oğlunun zehirlenmeden etkilendiğini, iki gündür hastanede yattığını, durumunun iyi olduğunu belirterek, "Oğlunun zehirlendiği gün tavuk eti yediğini ve zehirlenmenin bundan olduğunu ifade etti" dedi.

Bu yıl yemin töreni basına kapalı yapıldı. Yetkililer ise her türlü numunenin alındığını, incelemelerin sürdüğünü söyledi. 

"BAKTERİYLE BAĞIRSAK ENFEKSİYONU SALGINI"

Manisa Valisi Hakan Güvençer, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki gıda zehirlenmesi olayıyla ilgili açıklama yaptı. Olaydan etkilenen asker sayısının 1046 olduğunu, 211 askerin hastanelerde tedavi gördüğünü açıklayan Güvençer, 2 askerin yoğun bakımda olduğunu ayrıca 194 askerin bugün taburcu edileceğini bildirdi. Güvençer, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Sağlık Bakanlığı 15.00'ten itibaren Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığımızdan uzman bir ekibi ilimize gönderdi. Bugün Halk Sağlığı Kurumu Başkanı da Manisa'da. Sebep olabilecek tüm kaynaklara ilişkin örnekler alındı. Birden fazla laboratuara gönderildi. Ön bilgi, bulgular alındı. Bizim ön değerlendirmelerimiz var. Ancak sebebe ilişkin kesin açıklamayı, netleşecek sonuçlara bağlı. Şuanda yaşanan hadisenin tam anlamıyla, bakteriyle bağırsak enfeksiyonu salgını olduğunu söyleyebiliyoruz. Halk sağlığı uzmanları bu bakterinin ve yarattığı rahatsızlığın mahiyeti gereği, ikinci 48 saat içinde, hatta önümüzdeki 5-6 gün içinde bu bakteri ile muhatap olan kişilerin bağışıklık sistemlerinin vereceği tepkilere bağlı olarak yeni küçük vakaların yaşanabileceğini söylüyorlar. Ama ikinci 48'inci saatin başlarında artık stabilite sağlandı.

"ÖLÜM TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYA DEĞİLİZ"

Bugün 5 bin askerin yemin merasiminin tamamlandığını ve aileleriyle buluştuklarını duyuran Vali Güvençer, "Şuanda hastanede yatanlar değil ama geçmiş günler içinde hastaneye müracaat edip tedavi olan çocuklardan aileleri huzurunda yemin merasimine katılanlar oldu" dedi.

Sosyal medyada bilgi kirliliği yaratıldığını belirten Güvençer, "Karşı karşıya kaldığımız bu enfeksiyon ölümcül değil. Basit bir antibiyotik tedavisiyle çözülebilir. Maalesef bir çocuğumuzu kaybettik. Ancak bu çocuğun vefat sebebinin bu enfeksiyondan olduğuna dair bir bilgi, bulgu yok. Daha önceden mevcut herhangi bir rahatsızlığın bu enfeksiyonla tetiklenmesi söz konusu olabilir. Çocuğumuzun vefatını bu enfeksiyona bağlamak yanlış ve tedirgin edici olur. Bundan sonra muhtemel ya da birden fazla ölüm tehdidi ile karşı karşıya değiliz" dedi.

Olayı gıda zehirlenmesi olarak tanımlamadıklarını söyleyen Güvençer, "Sebep gıda olabilir m? 'Evet' ihtimallerden biri. Su ihtimali de söz konusu. Ancak yine tıbbi açıdan baktığımızda ilk laboratuar tetkiklerinde, eğer su ve gıdayı yan yana koyup kıyaslama yapacak olursak suyun bu hastalığa sebep olma ihtimali çok zayıf. Ama gıda zehirlenmesi demek ya da yenilenlerden kaynaklı bir enfeksiyon salgını demek için henüz erken" diye konuştu.

TEDAVİ GÖREN ASKERLERE ZİYARET

Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, enfeksiyon sonucu hastaneye kaldırılan askerleri ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı. Hastanenin farklı servislerde tedavi gören askerleri tek tek ziyaret eden Kaymakam Çorumluoğlu ve Başkan Çelik, askerlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Yapılan ziyarette tedavi gören askerlerin durumlarının iyi gittiği bilgisini alan Kaymakam Çorumluoğlu, hastane yetkilileri ile kısa bir toplantı yaptı. 

CHP'Lİ BİÇER, HİNDİ ETİNİ İŞARET ETTİ

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan ve tedavisi süren askerleri ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında doktorlarından bilgi aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP'li Biçer, "Erlerimizin doktorlarıyla görüştüm. Gıda entoksikasyonuna bağlı salmonella enfeksiyonu görülmüştür. Salı günü öğle yemeğinde kendilerine servis edilen hindi etini yedikten sonra rahatsızlanmaya başlamışlar. Bulantı, kusma, karın ağrısı şikayetlerinin artmasıyla birlikte birçok asker ambulansla Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne ve Manisa Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış. Fakat aldığım bilgilere göre, hastaneye sevk edilen ilk askerlerin durumlarının 'adli vaka' olarak bildirilmemesi yönünde bir talimat gelmiş. Bunun da doğruluğunu teyit ve tespit etmek amacıyla Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi verdim. Ayrıca üzerinde durulması gereken bir başka ayrıntı da şu; Erlerimiz salı günü yüksek ateş, bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle revire başvuruyor ama kriz masası perşembe günü yani dün kuruluyor. Bu yönetim boşluğudur, bir nevi güvenlik zafiyetidir. Kriz büyümeden masa kurulamıyor mu" dedi.

Askeri hastanelerin kapatılmasını da eleştiren Biçer, "Askeri hastaneler kapatılmamış olsaydı eminim ki olaylar büyümeyecek, bu raddeye gelmeyecekti. Sağlık olayların kısa sürede çözülmesi ve önlenmesi açısında önemi büyük olan askeri hastanelerin kapatılması da yine bu hükümetin yaptığı büyük yanlışlar arasındadır" dedi. (DHA)

Kışlada enfeksiyon alarmı, 1 asker öldü

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.