Dolar 32,3194
%0.21
Euro 35,1068
%-0.04
Altın 2.295,660
%0.8
Bist-100 9,05
%2.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ödül getiren kesme şekerler

Ödül getiren kesme şekerler

Kesme şekerlerden yapılan maketler Orion Eğitim Vakfı Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları'na bugüne kadar birçok ödül getirdi.

  • Ege Postası
  • 03.12.2016 - 13:21

Okul, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'ni ise Bergama ve parşömen kağıdının bulunuşunun hikayesinin anlatıldığı oyun projesi ile 11'inci kez kazandı. 

Dünyaca ünlü Efes Antik Tiyatro, Foça'nın Akdeniz foklarına ev sahipliği yapan efsanevi Siren Kayalıkları, Kadifekale'nin su sarnıcı, Teos, Tarihi İzmir Agorası, Metropolis gibi İzmir çevresindeki antik kentlerde bulunan tarihi eserlerin, 150'nin üzerindeki irili ufaklı maketi, Orion Eğitim Vakfı Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları'nın koridorlarının parçası oldu. Tamamı öğrenciler tarafından kesme şekerler kullanılarak yapılan bu maketler sadece koridorları süslemekle kalmayıp, aynı zamanda okulu erişilmesi güç bir rekorun da sahibi yaptı. Orion Eğitim Vakfı Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'nin 11'inci kez sahibi oldu. 

Bu ödül, Bergama ve parşömen kağıdının bulunuşunun hikayesinin anlatıldığı oyun projesi için verildi.

AGORA'DA BAŞLADI
Okul koridorlarını süsleyen maketlerin çocuklara tarih bilinci aşılamaya yönelik çalışmanın bir sonucu olduğunu söyleyen Arkeoloji Kulübü Sorumlusu Tino Reggio, "Okul ilk açıldığında binamız Çankaya'da idi. Arkeoloji Kulübü kurduk ve yakın diye sürekli olarak Agora'ya geziler düzenledik. Öğrenciler burada kazıları izledi, tarihi eserleri inceledi, fotoğraflar çekti, Agora ile ilgili araştırmalar yaptı, afişler hazırladı. Bu çalışmalar bizi maket yapmaya götürdü. İlk maketlerimizi yaptık ve kütüphanede sergilemeye başladık. O tarihlerde okulumuzu gezmeye gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri maketlere hayran kaldılar ve bizi katılmaya teşvik ettiler. İlk olarak 2005 yılında katıldık ve ödül aldık. O zamandan bu yana bir iki yıl hariç her yıl katılıyoruz. Şimdiye kadar sürekli olarak katılan tek okul biziz. Başta tek okulduk sonra bazı okullar katıldı ancak ikinci kez katılan okul sayısı çok az oldu" diye konuştu.

Maketlerde kullanılan malmezemin tamamen öğrenciye bırakıldığını anlatan Reggio, "Maket yaparken sandalye ayağı, tahta, mermer parçaları ya da başka malzeme kullanan öğrenciler de oldu ancak en çok kullandığımız malzeme küp şeker. Çünkü hem çok dekoratif hem de maketlere antik bir hava katıyor. Maketlerin yanında karakalem çalışmalar, afişler, resimler yapıyorlar" dedi. 

Yarışma hazırlıklarının sadece kulüp öğrencilerine değil, okuldaki tüm öğrencilere tarih bilinci aşılamakta büyük yarar sağladığını sözlerine ekleyen Reggio, "Bizim öğrencilerimiz artık bir müzeyi, antik kenti ya da turistik bir yeri gezerken sıradan biri gibi gezmiyorlar. Bir müzede sergilenen bir tablonun yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyıp taşımadığını tartışacak derecede bilgi sahibi olarak gezip çevrelerine bakıyorlar" diye konuştu. 

BU YIL ÖĞRENCİLER YAZDI, ÖĞRENCİLER OYNADI
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Canan İpek ise okulun bu yıl 'Eğitimde Kentlilik Bilinci ve Kültür Öğrenimi Projesi' ile ödüle layık görüldüğünü dile getirdi. Projede Bergama ve parşömen kağıdının bulunuşunun hikayesini ele aldıklarını anlatan İpek, "Proje kapsamında öğrencilerimiz ile birlikte Bergama'ya gittik. Asklepion, Akropol ve Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret ettik. Öğrencilerimiz Bergama hakkında çeşitli araştırmalar yaptı son olarak da parşömen kağıdı yapım atölyesini ziyaret ettik. Öğrencilerimiz daha sonra parşömen kağıdının bulunuşu ile ilgili bir oyun yazdı ve okulda sahneledi" dedi. 

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri Yarışması'na katılmanın okul için bir gelenek olduğunu belirten Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ejder Akhancı ise, "Bundan böyle projelerimizi tüm okulu kapsayacak şekilde yapmaya karar verdik. 2017 yılı için çalışmalara başladık. Bu kez çok kapsamlı ve çok yönlü bir proje ile yarışmaya katılacağız" dedi. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.