Dolar 32,3658
%0.15
Euro 35,0442
%-0.06
Altın 2.325,090
%0.2
Bist-100 9,11
%0.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Protez bacaklı itfaiyeci

Protez bacaklı itfaiyeci

İzmir'de 10 yıl önce yangın söndürme tüpü eğitimi sırasında meydana gelen patlamada iki bacağını kaybeden itfaiye eri Mümtaz Zarplı, çok sevdiği mesleğini elektronik protezle sürdürüyor. Bacaklarını kaybetti, meslek aşkı kaldı

  • Ege Postası
  • 14.10.2017 - 11:32

Vatani hizmetini tamamladıktan sonra bir an önce meslek sahibi olmak isteyen Zarplı, 1997 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında göreve başladı.

Aldığı hizmet içi eğitimler sonrası özellikle arama kurtarma ve büyük yangınlara müdahalede uzmanlaşan Zarplı'nın yaşamı, 2007'de yangın söndürme tüpü konusunda verilen eğitim sırasında meydana gelen patlamada değişti.

Olayda 3 arkadaşıyla yaralanan Zarplı 2 bacağını kaybetti, yaklaşık bir yıl devam eden tedavi sürecinin ardından malulen emeklilik kararı verildi. Çok sevdiği mesleğinden ayrılmak zorunda kalan Zarplı'nın bacaklarına elektronik protez takıldı. 

Protezlerine çok çabuk uyum sağladıktan sonra itfaiyeye yeniden dönebileceği haberini alan Zarplı, engelli kadrosu ve şirket üzerinden yeniden işe başladı.

İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Güzelbahçe Şehit Nihat Öztemel İtfaiye Grubu santralinde göreve başlayan Zarplı şimdi, gelen ihbarları alıyor, yangına çıkan ekiplerin koordinasyonunu sağlıyor.  

Üzücü olaydan sonra Güney isimli bir oğlu daha olan iki çocuk babası Zarplı, boş zamanlarını ise "terapi olsun" diye ilgilenmeye başladığı tavukları ve köpeğiyle geçiriyor.

Elektronik protezleri sayesinde yaşamına eskisi gibi devam eden, kendi kullandığı aracının direksiyonuna geçip mesaisine giden Zarplı, yaşadığı o kötü günlere rağmen sürekli gülümseyerek çevresine pozitif enerji yayıyor.

AYNANIN KARŞISINA GEÇİNCE...

Zarplı, AA muhabirine yaptığı açıkladama, itfaiyeciliğin kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu, kazada bacaklarını kaybetmesine rağmen bu mesleği seçtiğine hiç pişmanlık duymadığını söyledi.

Zor günlerinde itfaiyeci arkadaşları ve ailesinin kendisini hiç yanlız bırakmadığını belirten Zarplı, "Hastanede doğrudan söylenmese de bedenen çalışamayacağımı görüyordum. Amirlerim o dönem bana 'sen ayağa kalk, protezle ya da tekerlekli sandalyeyle de olsa itfaiyeye gel' dediler. O bana güç verdi. İnsan böyle destekleri görünce hayata bir başka bağlanıyor." diye konuştu.

Protez bacaklarıyla işe başladığı ilk günü hala unutamadığını anlatan Zarplı, "Üniformayla aynanın karşısına geçince gözlerim doldu. Yangınlara müdahale edemediğim için burukluk hissediyorum o geçmeyecek ama burada arkadaşlarıma kazasız belasız gidip gelmelerini dilemek bile beni inanılmaz mutlu ediyor." ifadelerini kullandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma ve Afet İşleri Koordinatör Amiri Abdül Duyulur ise Zarplı ile bir dönem aynı ekipte çalıştıklarını anımsattı.

Arkadaşının, zor günler geçirmesine rağmen mücadelesiyle herkese örnek olduğunu vurgulayan Duyulur, "İki bacağını kaybeden Mümtaz'ın bir yılda göreve döneceğini kimse beklemiyordu. İtfaiyeye geldiğinde kendimi sanki yeniden işe başlamış gibi hissettim." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.