Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Putin duyurdu: Türklere vize kolaylığı

Putin duyurdu: Türklere vize kolaylığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le Kremlin Sarayı'nda buluştu. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin basın toplantısı düzenledi. Putin, Türk firmalarına uygulanan iş vizesi yasağının kaldırılacağını açıkladı.

  • Ege Postası
  • 10.03.2017 - 19:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi. Liderlerin görüşmesi 2 saat 30 dakika kadar sürdü.

Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in başkanlık edeceği Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına geçildi.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısından satır başları;

PUTİN: Geleceğe dönük planlar ve hedefler belirledik. İkili anlaşmalar imzaladık. Türkiye bizim için bizim için en önemli partnerlerimizden biridir. Kilit ikili mekanizmaların faaliyetleri yeniden başladı. Yeni ortak yatırım fonu kuruyoruz. Akkuyu projesi devam ediyor. Nükleer santral ve Türk Akımı çevre dostu projeler. Milli para biriminde ticareti görüştük. Terörle mücadelede çabalar birleştirelecek. DAEŞ'e karşı ortak mücadeleye kararlıyız.

ERDOĞAN: Konsey'in 6. toplantısına başkanlık ettik. Öncelikle ikili ilişkileri ele aldık. Köklü ilişkileri ilerletme konusunda kararlıyız. Siyasi düzeydeki diyalog ekonomi alanında da olmalı. Turizm alanında rekora imza atmak istiyoruz. Milli paralarla ticaretin arttırılmasını istiyoruz. Türk Akımı ve Akkuyu'da işbirliği emsal olacaktır. Ortak yatırım fonunun kurulması ciddi bir adımdır.

Suriye üzerinde hassasiyetle durduk. Fırat Kalkanı DAEŞ'e en büyük darbe. Astana süreci başarılı geçti. Bir terör örgütü ile diğeri bertaraf edilemez. Suriye'nin toprak bütünlüğü tehlikeye atılmamalı. Yakın işbirliğimiz bazılarını rahatsız etti. Terör örgütleri ilişkilerimizi zehirlememeli.

PUTİN: İstihbarat birimlerinin işbirliğini takdir ediyoruz. Her türlü terör eylemini amacı ne olursa olsun kınıyoruz. İstihbarat birimleri yakın işbirliği içinde.

ERDOĞAN: Suriye'de askeri adımlarda her türlü işbirliği var. Tüm terör örgütleri ile mücadele kararlılığımız var. İstanbul'daki helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum.

PUTİN: Suriye'de durum kolay değil, bir çok çelişki var. Suriye için temkinli bir iyimserlik yaşıyorum.

ERDOĞAN: Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü hedefimiz. Suriye ve Irak'ın parçalanmasına tahammülümüz yok. Münbiç'te koalisyon güçleri ile işbirliği istiyoruz. Münbiç'e kendi halkı yerleşmeli. Irak'ta koalisyon güçleri ile yoğun çalışma sürüyor. Telafer'de soydaşlarımız Türkmenler var.

PUTİN: Türk vatandaşlarına yönelik çalışma izinleri, vize kolaylığı ve Türk şirketlerine yönelik yasaklar en yakın zamanda kalkacaktır, bu konuda siyasi karar alındı. En yakın zamanda uygulanacaktır. Türkiye'ye turist akımı Türk ekonomisi için önemli.

TOPLANTI ÖNCESİ İKİ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA
Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rusya ve Türkiye son zamanlarda Suriye dahil olmak üzere dünyadaki krizleri çözmek için aktif bir biçimde çalışıyor. Rusya ve Türkiye, savunma kurumları ve istihbarat teşkilatları düzeyinde iyi ve etkili ilişkiler kurdu. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler hızlı bir tempo ile onarılıyor, Moskova böyle olduğu için mutlu. İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye yükselmesi için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askerleri arasında böyle yakın bir işbirliği kurulacağını kimse beklemiyordu" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Putin'le yapacaklarının görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sözlerine "Değerli dostuma çok çok teşekkür ediyorum. Özellikle ÜDİK toplantısında bir ara verme süreci yaşadık. Fakat geçen yıl malum Dünya Enerji Kongresi'nde bir araya geldik. O, bu süreci tetiklemesi bakımından çok çok hayırlı bir kongreydi" diyerek başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile ekonomik, ticari, askeri ve savunma sanayine yönelik birçok alanda atacakları adımların, ÜDİK toplantısının ana başlıklarını teşkil edeceğini belirterek, "Bölge sorunlarını da etraflıca ele alacağımız bu ÜDİK toplantısı, ülkelerimizin bu süreçteki etkinliğini daha da artıracaktır" dedi.

Türkiye ile Rusya arasında enerji noktasındaki iş birliğinin çok farklı olduğuna işaret eden Erdoğan, gerek petrol gerek doğalgazda Rusya ile bu sürecin aratarak devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki çalışmaların hızla normalleşme süreci içerisinde devam ettiğini vurguladı.

HEYETTE KİMLER VAR'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova heyetinde, Cumhurbaşkanlığı sözcücüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan var.

TÜRKLERE VİZE KOLAYLIĞI

Rusya Devlet Başkanı Putin: “Türk vatandaşlarına yönelik çalışma izinleri, vize kolaylığı ve Türk şirketlerine yönelik yasaklar en yakın zamanda kalkacaktır, bu konuda siyasi karar alındı. En yakın zamanda uygulanacaktır" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.