Dolar 32,3666
%0.15
Euro 34,9429
%-0.35
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,12
%0.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rant getiren planlara bilirkişi freni

Rant getiren planlara bilirkişi freni

Üçkuyular’da Doğuş Holding’e ait AVM projesinin önünü açan ve eski Balçova Vergi Dairesi’nin bulunduğu alanı otel yatırımlarına açan bakanlık planıyla ilgili çıkmaz bitmek bilmiyor. Üçkuyular’daki çıkmazda flaş gelişme:

  • Ege Postası
  • 07.08.2017 - 12:49

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular’da senelerdir süregelen AVM krizi dinmek bilmiyor. Doğuş Holding’e ait “İstinye Park İzmir” projesi inşaatının yükseldiği alana komşu eski vergi dairesi alanına ait imar değişikliğinin mahkeme sürecinde flaş bir gelişme daha yaşandı.

ÜÇKUYULAR’DA BİLİRKİŞİDEN ŞOK RAPOR

Önceki yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliği ile otel ve rezidans alanı ilan edilen, geçtiğimiz aylara kadar da vergi dairesi olarak kullanılan eski resmi tesis alanıyla ilgili yargı sürecinde flaş bir gelişme yaşandı. Söz konusu arazinin resmi tesis kullanımından çıkartılarak ticarete ve turizm yatırımlarına açılmasına karşı çıkan ve bakanlığın üst ölçekli plan değişikliğini yargıya taşıyan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin itirazları bilirkişi tarafından haklı görüldü.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ KAMU YARARINA AYKIRI GÖRÜLDÜ

İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişi heyetinin sunduğu bilirkişi raporunda, davaya konu işlemlerin şehircilik ilkelerine, kamu yararına, imar mevzuatına ve planlama ilkelerine uygun olmadığı belirtildi. Aynı zamanda devam eden dev AVM yatırımının da önünü açan söz konusu plan değişikliğiyle ilgili bu gelişmenin ardından yeni bir kriz de kapıya dayandı. Mahkeme bilirkişi raporu doğrultusunda karar verdiği takdirde, yürürlüğe giren plan değişikliği iptal edilecek ve alanda hayata geçirilmesi planlanan ticari projelerden de tümden vazgeçilmesi gündeme gelebilecek. Hatırlanacağı üzere, yine Üçkuyular’da eski Maliye Meslek Lisesi yerine taşınan vergi dairesinin yerine kat karşılığı otel inşaatı yapılmasına karar verilmiş ve projenin ihalesi de bu doğrultuda gerçekleşmişti.

RAPOR NE ANLAMA GELİYOR'

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan ve gelişmeleri değerlendiren TMMOB Şehir Plancılar Odası İzmir Şubesi AVM ve otel inşaatının kamu arazisi olan komşu parsellerinin de satılması ile halkın mağduriyetine yol açıldığı ifade etti ve şu ifadelere yer verdi: “Halkın ihtiyaçları için ayrılan bu bölgedeki hizmetler uzak alanlara taşınmıştır. Merkezi ve yerel idarelerin kararları sonucunda yaşanan en çarpıcı örnek; Karayolları tarafından viyadük altlarına güvenlik gerekçesiyle bugüne kadar kentin hiçbir yerinde hiçbir kullanıma izin verilmezken, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün olumlu kararı ile Üçkuyular Pazar yeri Balçova viyadüğü altına taşınarak yüzlerce insanı bu alana hapsetmiş, can ve mal güvenliğini tehlikeye atılmıştır. Yıllar içerisinde bu alanın kamu alanından çıkarılarak özel mülkiyete geçirilmesi İzmir halkına karşı işlenen bir kent suçudur. Böylece kamu kaynakları halkın ihtiyaçları için değil sermayenin çıkarları için kullanılmıştır. Davaya konu iddialarda kamulaştırma yoluyla elde edildiği ortaya konulan kamusal bir alanın başka amaçlarla ve üçüncü kişilere devredilerek işlem yapılmasının ayrıca planlama ilke esasları ve kamulaştırma kanununa da aykırıdır" yazısına ilişkin ise,"Henüz davası sürmekte olan Vergi Dairesi'nin mülkiyeti, önünde yer alan alışveriş merkezi inşaatı gerçekleştirilen ticari alan ile birleştirilmiş, bu ticari alanın inşaatı için çevrilen şantiye alanının içerisine alınmış ve ne yazık ki yıkımı gerçekleştirilmiştir. Ancak bizleri ümitlendiren bilirkişi raporu sonucunda bugüne kadar yapılan bütün uygulamaların yanlış olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilimsel rapor imar planın iptal edilmesini gerekli kılmakta alanın yeniden kamusal kullanıma açılmasını ortaya koymaktadır.”

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.