Dolar 32,5717
%0.3
Euro 34,8027
%0.2
Altın 2.501,880
%0.7
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Reina saldırısında flaş detaylar…

Reina saldırısında flaş detaylar…

Saldırıya ait görüntüleri analiz eden Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar terörist için "yakın mesafe ve/veya meskun mahallerde tecrübeli. Bir de sağ tarafından mermi yemiş gibi. Adımları simetrik değil" tespitinde bulundu.

  • Ege Postası
  • 02.01.2017 - 11:34

Beşiktaş Ortaköy'deki Reina'ya yeni yılın ilk saatlerinde düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği 65 kişinin de yaralandığı terörist saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Polis teröristin yakalanması için çalışmalarını sürdürürken, saldırgana ait eşkal bilgisi kesinleşti. İsmi açıklanmayan teröristin gerçek fotoğrafı da ortaya çıktı. Polis her yerde fotoğrafı belirlenen şüpheliyi arıyor.

TERÖRİSTİN ANALİZİ

Saldırıya ait güvenlik kamerası görüntülerini analiz eden Terör uzmanı Emekli Yüzbaşı Abdullah Ağar teröristle ilgili dikkat çeken tespitlerde bulundu. Ağar terörist için “Terörist kalçadan atışta ve çabuk atışta çok iyi. Böyle bir meleke oluşması için binlerce mermi atmaya ihtiyacı var. Bu mermileri atmış, hem de gerçek çatışma ortamlarında. Masum insanlara ateş etme konusunda ise hiç tereddütü yok. Tam bir katil. İnsan etine çok ateş etmiş. Yakın mesafe ve/veya meskun mahallerde tecrübeli. Bir de sağ tarafından mermi yemiş gibi. Adımları simetrik değil” dedi.

Tüm bunların teröristin ‘eğitimli bir saldırgan’ olduğuna işaret ettiğini belirten Ağar “İçeride kalış süresinin sadece 5 buçuk dakika olduğu ve süre içinde 6 şarjör değiştirdiği ifade ediliyor. Kaleş’te 180 mermiye denk geliyor. Saldırgan; kararlı, pratik, nasıl sonuç alınacağını bilen, soğukkanlı, uzman ve sızma eylem, sıyrılma güdümlü” diye konuştu.

YARALILARI DA ÖLDÜRDÜ!
Bacağından yaralanan bir turist ambulansla bindirildiği esnada “Elinde uzun namlulu silah vardı. Herkesin üzerine ateş ediyordu. Yere düşenlerin kafasına ateş ediyordu. İzdiham oldu” dedi.

45 SANİYE SİLAH SESLERİ HİÇ KESİLMEMİŞ!

Saldırıyla ilgili ilk görüntü kaydı, teröristin güvenlik kamerasına takıldığı saat 01.20.50’de. Teröristle ilgili ikinci güvenlik kamerası kaydı ise 01.23.00’de çekilmiş. Bu görüntülerde Reina’nın içinde hayat belirtisi yok. Ayakta kimse görünmüyor. Masalar dağınık. O görüntüde terörist, sakin bir şekilde üzerindeki montu çıkarıyor. Reina’da saldırı anına ilişkin bir başka görüntü de Boğaz’ın karşı kıyısından Beylerbeyi’nden çekilmış. Kayıtta 45 saniye boyunca silah sesleri hiç kesilmiyor. Kamera görüntüleri, saldırının birkaç dakikayla ifade edilecek şekilde, çok kısa süre içinde başlayıp bittiğini gösteriyor.

Teröristin yeni görüntüsü ortaya çıktı!

İstanbul Ortaköy'deki eğlence mekanı Reina'yı kana bulayan terörist henüz yakalanamadı. Güvenlik güçleri her yerde teröristi arıyor. Yaşanan saldırı ise terör örgütü DEAŞ'ın Bataclan ve Orlando'da düzenlediği katliamları akıllara getirdi. Teröristin soğukkanlılığı ‘saha deneyimi’ olduğunu gösteriyor. Öte yandan teröristin polisin elindeki en net fotoğrafı ortaya çıktı. Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek de bugün teröristin profilini köşesine taşıdı. Saldırıda ilk şüpheli terör örgütü DEAŞ...

İstanbul'da yeni yıl kutlamaları sırasında Reina'da düzenlenen terör saldırısında 39 kişi hayatını kaybetti, 65 kişi yaralandı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere göre terörist ateş açarak Reina'ya girdi. İçeride vatandaşlara kurşun yağdırdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, teröristin mont-pantolanla içeri girdiğini, içeride üstünü değiştirdiği bilgisinin olduğunu söyledi.

Ortaköy'de  yeni yılın ilk saatlerinde, Reina'ya saldırı düzenleyen teröristin yeni görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüde, elinde uzun namlulu silah, yüzü kapalı, sırt çantalı saldırgan kulüp kapısında görülüyor. Terörist kapıda ateş ederek içeriye koşuyor. (DHA)

TERÖRİSTLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN DETAY

Teröristin olay yerine gelişi, soğukkanlı tavrı, ateş ederek içeri girmesi, alçak katliam sonrası üstünü değiştirip kaçabilmesi nedeniyle daha önce keşif yapıldığı şüphesi değerlendiriliyor. Teröristin birkaç dakika içinde saldırıyı düzenleyip kaçabilmesinin mekanın içini biliyor olduğu ihtimalini güçlendirdi.

 BİLDİK BİR PROFİL, OLAĞAN ŞÜPHELİ

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek bugünkü 'İzi profilinde' başlıklı yazısında teröristle ilgili ilk bilgileri şöyle paylaştı:

"Üst düzey bir güvenlik yetkilisine doğrudan sordum: “Hangi örgütün yaptığını düşünüyorsunuz'”

Konuştuğumuz sırada, çok işe yaramayacağı düşünülen bir gözaltı ve kamera kayıtları dışında ellerinde hiçbir somut veri yoktu. Yine de “DAEŞ olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Bu tahminin ardında somut veri yoktu ama “bir yılbaşı eğlencesinin seçilmesi”, “sivillerin, özellikle de yabancıların hedef alınması”, “daha önce Orlando’da, Paris’te, Nice’te ve Berlin’de gerçekleşen ‘kim olduğuna bakmaksızın kalabalıklara saldırma’ taktiği izlenmesi” gibi profil detayları vardı.

SAHA DENEYİMİ

Saldırganın soğukkanlılığı, silah kullanımındaki profesyonelliği, mühimmat olarak kalabalık ortamlarda daha etkili olan çelik çekirdekleri tercih etmesi, yaklaşık 3 dakika içinde en az 4 şarjör boşaltması, kıyafetlerini değiştirip olay yerinden elini kolunu sallayarak uzaklaşması ‘saha deneyimi’ olduğunu gösteriyor.

O sahanın Suriye’ye ve/veya Irak olduğu açık. Bu iki coğrafyada birer terör makinesine dönüşen yüzlerce isim Türkiye ve Avrupa ülkelerine sızmış durumda. ABD, Rusya, Türkiye destekledikleri yerel gruplarla El Bab’da, Rakka’da ve Musul’da IŞİD’i bertaraf etseler de dört bir yana dağılan bu teröristler uzun bir süre daha tehdit olmayı sürdürecek.

Herkes kendi ülkesini koruma eğiliminde olursa, bu küresel tehdide karşı başarı şansı düşük. Çare, küresel işbirliğinde"

SALDIRGANA AİT POLİSİN ELİNDEKİ EN NET FOTOĞRAF

Ortaköy'de, yeni yılın ilk saatlerinde, bir gece kulübüne saldırı düzenleyen kişiye ait polisin elindeki en net fotoğrafı ortaya çıktı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçan saldırganın güvenlik kameraları görüntülerinden elde ettiği fotoğrafı basın mensuplarıyla paylaştı. Saldırganın kimliğini tespit etmek için çalışmalar sürdürülüyor.

MOBESELER İNCELENİYOR

Öte yandan teröristin silahını olay yerine bırakıp kargaşadan yararlanıp kaçtığı açıklanmıştı. Silah ve olay yerinde bulunan boş mermi kovanlarından teröristin silahının başka olaylarda kullanılıp kullanılmadığı da belirlenecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün yaptığı açıklamada "Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar, bize verdikleri bilgiler çerçevesinde 1 kişi olduğu belirtiliyor. Bir mont, palto şeklinde içeriye silahla tarayarak girmiş. Ondan sonra içeride farklı bir giysiyle dışarı çıkmaya çalışmış olduğuna yönelik bilgi var. Bilgilerin değerlendirilmesi devam ediyor. Saldırgan katilin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor" diye konuşmuştu.

Teröristin içeri girmeden önce yola da ateş ettiği görülüyor. 

BATACLAN VE ORLANDO'YU AKILLARA GETİRDİ

Yaşanan saldırı akıllara Bataclan ve Orlando saldırılarını getirdi. Kalabalıkların üzerine ateş açılarak yapılan saldırılar çok sayıda can kaybına yol açtı.

Bu tür saldırıların ilk örneği Fransa'da görüldü. 13 Kasım 2015'te, Paris'i kana bulayan saldırılarda, Bataclan tiyatrosu da hedef alındı. Yerel saatle 21.40'ta ABD'li rock grubu Eagles of Death Metal konseri sırasında içeri giren teröristler kalabalığın üzerinde ateş açtı.

Terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği saldırıda Bataclan'da 89 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

12 Haziran 20016'da bu kez, ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kenti hedef alındı. Gece kulübüne düzenlenen saldırıda 50 kişi öldü, 53 kişi yaralandı.29 yaşındaki Afgan asıllı ABD vatandaşı Ömer Metin'in gerçekleştirdiği saldırıyı, yine terör örgütü DEAŞ üstlendi.14 Temmuz 2016'da, Fransa'nın Nice kentinde, ulusal gün kutlamalarına katılanlar hedef alındı. Bir kişi tarafından kalabalığın içine kamyon sürülerek yapılan intihar saldırıda, 84 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. DEAŞ'ın üstlendiği saldırının ardından, ülkedeki OHAL 3 ay daha uzatıldı.

19 Aralık 2016'da Almanya'nın başkenti Berlin'de, Nice'tekine benzer bir saldırı gerçekleştirildi. Bir tırın Noel pazarına girmesi sonucu gerçekleştirilen saldırıda, 12 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Bu saldırıyı da DEAŞ üstenirken, saldırgan Enis Emri, kaçtığı İtalya'da polis tarafından öldürüldü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.