Dolar 32,5584
%0.04
Euro 34,8204
%-0.13
Altın 2.433,680
%0.15
Bist-100 9.708,00
%0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sanık Tuğamiral kendini benzinciye benzetti

Sanık Tuğamiral kendini benzinciye benzetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari, 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 şüphelinin yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

  • Ege Postası
  • 16.08.2017 - 13:23

Dönemin Kocaeli Cengiz Topel Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, kendisini benzinciye benzetirken, "Tüm benzinciler katillere suçlulara satış yapıyor diye tutuklanıyor mu'" dedi. Kızılelma, kendisi hakkında FETÖ'cü olduğu konusunda ifade veren bir astsubaya yönelik aşağılayan ifadelerle, "Ne zamandır bir amiral hakkındaki bilgi alt seviyede biri kişiden alınıyor. Bu ne cürret. O astsubay mı bilecek'" dedi.

Geçen 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinin de aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı. Duruşmada sanıkların esas hakkındaki savunmalarına bugünde devam edildi. Yoklama yapılarak başlayan duruşmada ilk olarak sanık askerlerden Kocaeli Cengiz Topel Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, esasa ilişkin savunmasını yaptı.

Dalaman Deniz Üs Komutanlığı'nda darbecilere ait helikoptere yakıt verilmesini sağlamakla suçlanan Tezcan Kızılelma, kendisi hakkında tutulan cedid (helikopter hareket) raporlarının doğru olmadığını ileri sürdü. Kızılelma, "Bu bana suç isnat etmek için hazırlanmıştır. Cedid raporlarının hazırlanmasında özel program var. Burada ise wold da hazırlanmış her türlü değişiklik üzerinde yapılabilir" dedi.

"AMİRALLER DEĞİL DE, ASTSUBAY MI BİLECEK BENİ '"

Duruşmada tanık olarak ifade veren bazı kişilerin yanlış bilgiler verdiğini de iddia eden Tezcan Kızılelma, kendisiyle ilgili FETÖ'cü açıklamalarında bulunanlara tepki gösterdi. Bu kişilere yönelik küçümseyici ifadelerde kullanan Tezcan Kızılelma, şöyle konuştu:

"Benim FETÖ'cü olduğumu hiçbir amiral amirim hissetmedi de, bu astsubay mı benim FETÖ'cü olduğumu bilece? Ne zamandır bir amiral hakkındaki bilgiyi alt seviyede bir kişi, alt rütbedeki astsubay veriyo? Bu ne cürret'. Bu  tamamen suç isnat etmeye yönelik."

Darbe girişiminin içinde olması durumunda Marmaris'teki helikopterin deniz hava üssüne gideceğini bilmesi gerektiğini ileri süren Tuğamiral Tezcan Kızılelma, şöyle dedi:

"Benim adımın karşısında sıkıyönetim listesinde 'Devam' yazıyor. Listede böyle yazan kişiler terfi ettirildi. Ben o gece Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile Kocaeli Valisi ile görüştüm. Gerçek birinci amirime itaat ettim. Kocaeli Valisi ile görüştüm. Kendisi havada hava aracı olup- olmadığını sordu. İki telefon görüşmem benim bu kalkışmanın içerisinde olmadığımın ispatıdır. Somut delildir. Darbeye yönelik faaliyetim olmadı. Cenk Bahadır Avcı haricinde buradaki sanıkların hiç birisiyle ilişkim yoktur."

Kendisini benzinciye de benzeten Tezcan Kızılelma, "Ben 'Benzinciyim.' Cenk bahadır Avcı da müdürü. Sadece 'yakıt verdim.' Tüm benzinciler katillere suçlulara satış yapıyor diye tutuklanıyor mu'" dedi.

O BİLGİYE YANIT VERMEDİ

Dalaman Deniz Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, darbecilere ait yakıtı Tezcan Kızılelma'nın talimatıyla verdiğini savunmasında anlatmıştı. Tezcan Kızılelma, savunmasında bu bilgi hakkında açıklama yapmadı, bu yöndeki suçlamalarla ilgili açıklamada bulunmadı.

SANIKLAR ARASINDA

Antalya'da yakalanan firari Pilot Yarbay Özcan Karacan'ın aynı zamanda Muğla'da görülen Cumhurbaşkanına suikast girişimi davasının da firari sanıkları arasında olduğu belirtildi.

Ankara'daki Kara Havacılık Genel Komutanlığı'nda darbe gecesi nöbetçi olan ve suikast timini taşıyan helikopterlerin kalkması yönünde talimat veren Karacan hakkında da 6 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açılmıştı. Marmaris'teki suikast timi davasında Fethullah Gülen ve Yüzbaşı Burkay Karatepe firari olarak kaldı. 

PİLOT YARBAY EKİZOĞLU: EMİRİ SORGULAMADIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari, 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 şüphelinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada helikopter pilotlarından Yarbay Yücel Ekizoğlu, ifade verdi. 15 Temmuz darbe gecesine yönelik bilgiler veren Yücel Ekizoğlu, "Saat 22.00 sıralarında motor çalıştırdık. Gaziemir'de Alay Komutanı Albay Murat Dağlı, kule ile temas kurmadan ne maksatla motor çalıştırıldığını, niçin havalandığını sormadan havalandı. Kule de bunu sormadı. Ben Murat Dağlı'nın oraya da talimat verdiğini sandım. Uçuşumuzun VIP uçuş olduğunu ya da tatbikat için bunun yapıldığını düşündüm. Gaziemir'den kalkıp Çiğli'ye gittik. Murat Dağlı, usullere uygun olarak Çiğli'de, bu kez kuleyle bağlantı kurdu. Saat 22.17'de Çiğli'de kuleyle temas kurdu. Kule inişe izin verdi. Saat 22.27'de üç helikopter apronda motor susturdu. Saat 22.51'de ise bu kez İstanbul'dan helikopter geldi" dedi.

Alay Komutanı Albay Pilot Murat Dağlı'nın, kendilerine Ankara Kara Havacılık Genel Komutanlığı'nın verdiği emirle Sikorksy helikopterle gelen ekibe tabi olacaklarını söylediğini de anlatan Yücel Ekizoğlu, "Silahlı askerler, saat 01.25'de gruplar halinde aprona geldi. Saat 01.31'de helikopterler çalıştı. Sonra da havalandık. Ben bu sırada hiç internete girmedim. Kimseyle mesajlaşmadım. Bu anda ne Gökhan Şahin Sönmezateş ne de amirim olan Murat Dağlı bizlere bilgi vermedi. Burada emri birinci sicil amirim olan Murat Dağlı'dan aldım. Kendisi aynı zamanda helikopterimin birinci pilotudur. Emirde kanunsuzluk olmadığı için sorgulamadım. Verilen emir, operasyon timini verilen koordinata götürmektir. Ben başka kimseden emir almadım. Zimmetsiz silah ve teçhizat almadım. Emri de birinci sicil amirimden aldım. Faaliyeti de görev bilinciyle yaptım" dedi.

'BİLGİYİ BİZİMLE PAYLAŞMAMALARI BERİ DERİNDEN ÜZDÜ'

Bazı uçuş ekiplerinin yaşananları anladıklarını da ifade eden Yücel Ekizoğlu, "Bilgileri olup da bunları bizimle paylaşmamaları beni derinden üzdü. Çünkü hayatımın seyri 15 Temmuz'dan sonra değişti. Ülkem adına iyi gelişmeler olduğu bir dönemde, bu olay başımıza geldi. Hiç alakam olmadığı halde bu olayla ilgili buradayım. Gerçeğin bir gün ortaya çıkacağına inanıyorum. Devre arkadaşım bile bildiği halde, bana söylememiş. Baş başa kalmamıza rağmen bana bahsetmedi. Söyleseydi ben de uçmazdım. Imsık'ta farkına varır varmaz görevi terk ettim" dedi.

'HERO' TİŞÖRTÜ GİYEN GÖKHAN GÜÇLÜ'NÜN AVUKATI DA TUTUKLANMIŞ

Bu arada Yücel Ekizoğlu'nun avukatı Suat Özey, savunmasını yaptığı sırada meslektaşı avukat Deniz Akbulut'un, bu tür davalara baktığı için tutuklandığını ileri sürdü. Araya giren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, o durumunun kendi davalarıyla ilgisinin olmadığını, özgürce savunmasını yapabileceğini bunun için bir sorun olmadığını söyledi.

Öte yandan tutuklu darbeci askerlerden Davut Uçum ve 'Hero' yazılı tişörtle duruşmaya geldiği için tartışmaların merkezinde yer alan Gökhan Güçlü'nün avukatı olan Deniz Akbulut'un tutuklanmasının gerekçesinin farklı olduğu ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin yürütülen soruşturmada ifade veren bir gizli tanık, avukat Deniz Akbulut'un FETÖ/PDY'nin silahlı kuvvetler yapılanması içerisinde 'abilik' pozisyonunda olduğunu iddia etti. Avukat Deniz Akbulut'un Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı jandarma personelinin sivil imamlarından birisi olan 'Halil' kod isimli Hamza Ali Ece ile MİT TIR'ları soruşturmasından tutuklu jandarma personeli arasında irtibat kuran kişi olduğunu söyledi. Gizli tanık, avukat Deniz Akbulut'un MİT TIR'ları kumpasının önemli ismi Hamza Ali Ece ile yoğun olarak görüştüğünü, ikilinin Ece'nin evinde bir araya geldiklerini öne sürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay iken ayrıldığı ve avukatlığa başladığı belirlenen Deniz Akbulut, gözaltına alındı. FETÖ'nün kriptolu haberleşme uygulaması 'ByLock' kullanıcısı da çıkan Deniz Akbulut, iddiaları reddetti ancak 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklandı. 

ERDOĞAN'IN AVUKATI KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari, 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 şüphelinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Halit Çokan, sanıklar Davut Uçum ve Gökhan Güçlü'nün avukatı Deniz Akbulut'un tutuklanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Avukat Halit Çokan, "Deniz Akbulut, sanıkların müdafiliğini savunmasını yaptığı için değil, FETÖ'nün sivil imamına kuryelik yaptığı iddiası ve ByLock kullandığı için tutuklanmıştır" dedi.

HELİKOPTER TEKNİSYENİ SAVUNMA YAPTI

Tekrar başlanan duruşmada ise helikopter teknisyenlerinden Murat Gösterit savunmasını yaptı. Çiğli'de yaşananları anlatan Murat Gösterit, "Zeki Göçmen, Haydar Murat Özden ve bana telefonlarımızı kapatmasızı istedi. Bu bana anormal gelmedi, daha önce de bu tür uyarılar geliyordu. Burada Zeki Albay'a 'Uçuşla ilgili bilgi vermediniz' dedim. O da bana 'Emirleri yapıyoruz' dedi. Bunun üzerine ben de 'Komutanım yanlış bir yapmıyoruz değil mi'' diye sordum. Zeki Albay da bana 'Murat sen ne diyorsun, kulaklığını çıkar komutanına ver' dedi. Bu sırada Gökhan Şahin Sönmezateş, yanımıza geldi ve 'Ne oluyor' diye sordu. Aynı soruyu ona da sordum. O da 'Yanlış bir şey yok. Komutanların dediğini yapıyoruz. Endişelenecek bir şey yok' diyince rahatladım" dedi.

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ ise sanık Murat Gösterit'e, "Yanlış bir şey mi yapıyoruz demişsin. Neden bu soruyu sorma ihtiyacı duydun'' dedi. Bu soruya Murat Gösterit de "Bir planlama var ve bize bilgi verilmiyor. Ben de askeri personelim benim bilmemde ne sakınca olabilir ki, neden söylemiyor. Bu durumu doğru soru, yanlış üslup diye niteliyorum" yanıtını vedi.

Marmaris'e suikast timini bıraktıktan sonra Imsık üssünde, kendilerine yakıt verilmemesi üzerine Albay Zeki Göçmen'in kendilerine yakıt koymayı bilip bilmedikleri yönünde soru sorduğunu da anlatan Murat Gösterit, "Yakıt ikmalini uzmanların yapması gerekir dedik. Bunun üzerine Zeki Albay'da 'Tamam o zaman' dedi. Bir süre sonra aynı yere Sikorsky geldi. 'İzmir'e dönüyoruz' dediler. Biz de o helikoptere geçtik. İzmir'e gittik. Bize kimse ülkede olanları anlatmadı. Çiğli'de indikten sonra yanımıza gelip bize gözaltına alacaklarını ve polise teslim edeceklerini söylediler. Ben de telefonumdan dayımı aradım. 'Darbe olmuş, bizi bir işe karıştırdılar, bizi polise teslim edeceklermiş' dedim. Sonra da telefonla konuşturmadılar bizi polise teslim ettiler" dedi.

Kendi yakınlarında da darbeye direndiği için gazi olanlarını bulunduğunu ifade eden Murat Gösterit, "Ne darbeciyim ne de FETÖ'cüyüm" dedi.

Murat Gösterit'in ifadesini tamamlamasından sonra Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı yarına erteledi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.