Dolar 32,6021
%0.39
Euro 34,8337
%0.29
Altın 2.504,160
%0.79
Bist-100 9.461,00
%-0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Savaş uçakları BM yardım konvoyunu vurdu

Savaş uçakları BM yardım konvoyunu vurdu

İç savaş ülkesinde bir hafta susan silahlar dün akşam yeniden ateşlendi, uçaklar Halep yakınlarındaki konvoyu bombaladı. Yerel kaynaklar en az 12 kişinin öldüğünü bildiriyor.

  • Ege Postası
  • 20.09.2016 - 07:51

Suriye'de bir hafta süren ateşkesin resmen bitmesiyle Şam rejimi ve Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) yardım konvoyunu Halep yakınlarında bombaladı.

Saldırı açıklamasını BM yaptı. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kuşatma altındaki sivillere yardım götüren konvoyun uzun süren izin ve hazırlık süreci sonunda yola çıkmış olduğunu belirtti ve saldırıyı 'zorbalık' olarak niteleyerek kınadı.

Suriye hükümeti saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, konvoyun muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep'e yardım götürürken vurulduğunu bildirdi.

Muhaliflere yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yardım konvoyuna yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğünü duyurdu. Gözlemevi Urm al-Kubra kasabası yakınında gerçekleştirilen saldırının Suriye ya da Rus uçaklarınca yapıldığını iddia etti.

Saldırının duyulmasıyla ABD yönetimi Rusya'ya sert tepki gösterdi ve olaydan her halükarda Moskova'nın sorumlu olduğunu açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, şu ifadeleri kullandı:

"ABD, bugün Halep yakınlarında bir insani  yardım konvoyunun bombalandığı yönündeki haberlerden dolayı öfkelidir.

Moskova'yı bir haftadan fazla süredir insani yardımların yerlerine ulaştırılması konusunda üzerine düşeni yapmaya davet ettik. Aynı şekilde bir haftadan fazla bir süredir Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) konvoylarının söz konusu yerlere ulaşımını engellemektedir.

Konvoyun gideceği yer Suriye rejimi ve Rusya tarafından biliniyordu. Buna rağmen Suriyelilere yardım götüren görevliler öldürüldü."

Bu konuyu doğrudan Rusya ile görüşeceklerini aktaran Kirby,  "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının çok kötü bir şekilde ihlali sonrasında Rusya ile gelecekteki muhtemel iş birliğimizi yeniden değerlendireceğiz" ifadesine yer verdi.

Washington, halihazırda Suriye'de ateşkesin kurtarılıp kurtarılamayacağını bilmiyor.

BİR HAFTA SÜREN ATEŞKES

Şam rejiminin başında bulunan Beşar Esad, Moskova ve Washington'un öncülük ettiği ve Kurban Bayramı'nın ilk gününde uygulamaya sokulan ateşkesin, bir haftanın sonunda dün akşam bittiğini açıklamıştı.Gün içinde muhaliflerin elindeki Doğu Halep'e Suriye ordusu ve Rus savaş uçaklarınca hava saldırıları düzenlendi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'te saldırıların yeniden başladığını doğruladı ve yardım konvoyuna yapılan saldırı da dahil olmak üzere Halep'te dünkü saldırılarda en az 32 kişinin öldüğünü belirtti. Humus, Hama ve İdlib'de de hükümet güçlerinin hava saldırılarına devam ettiği belirtildi.

ABD'Lİ VE RUS DİPLOMATLAR BUGÜN BULUŞUYOR

ABD ve Rusya, anlaşmayı uzatmanın yollarını aradıklarını açıklamıştı. ABD'li ve Rus diplomatlar Suriye'deki durumu görüşmek üzere bugün New York'ta bir araya gelecek.

Suriye hükümeti, ateşkesin bittiğini ilan ettiği açıklamada 'terörist' olarak nitelediği muhalif grupların, çatışmasızlığın esaslarına uymadığını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry "Basından önce anlaşmayı yürüten taraflarla konuşsalar daha iyi olurdu" diyerek Suriye hükümetinin açıklamasını eleştirmişti.

Rusya ordu sözcüsü de Sergei Rudskoi de muhalif grupları 'ateşkese uymamakla' suçlamış ve Suriye hükümetinin anlaşmayı tek taraflı devam ettirmesinin anlamsız olduğunu belirtmişti.

Çatışmasızlığın ilk birkaç günü nispeten sakin geçse de özellikle haftasonuna doğru başkent Şam'ın kırsal kesimleri de dahil olmak üzere çatışma ve saldırı haberleri gelmiş, Cumartesi günü de Suriye ve Rusya, uluslararası koalisyon güçlerinin Suriye'nin Deyr Ez Zor kentinde Suriye askerlerini hedef aldığını açıklamıştı. Suriyeli yetkililer saldırıda 60'tan fazla askerin öldüğünü belirtti.

Çatışmasızlık süresince, kuşatma altındaki bölgelere yardım götürülmesi amaçlanmıştı. Ancak yardım tırlarının büyük bölümü sivillere ulaşamadı.

Sadece hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Doğu Halep'te bile yaklaşık 275 bin sivil, gıda ve ilaç yardımı bekliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O'Brien Türkiye'den Suriye'ye geçmesi planlanan konvyoun yardım bekleyen yerlere ulaşamamasından 'acı duyduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını' belirtti. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, Humus'un Talbiseh ilçesine ise bugün yardımın ulaştığını açıkladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.