Dolar 32,3134
%0.19
Euro 35,1094
%-0.03
Altın 2.280,200
%0.12
Bist-100 8,94
%1.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Selçuk'ta afete karşı alan oluşturulacak

Selçuk'ta afete karşı alan oluşturulacak

Selçuk’ta afet toplanma alanlarının belirlenmesi ve olası depremlere yönelik tedbirlerin alınması amacıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet ve Deprem Bilincini Yaygınlaştırma ve Yapı Stoğunu İyileştirme Komisyonu tarafından Selçuk Belediyesi’nde toplantı düzenlendi.

  • Ege Postası
  • 16.02.2017 - 11:24

elçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ve muhtarların da katıldığı toplantıda yapılan sunumlarda Selçuk’ta her mahallede, her vatandaşın ulaşabileceği ilgili genelgelere uygun afet toplanma yerleri ve olası bir depremde yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verildi.

Afet toplanma yerleri ve önemini konu alan toplantıda ilk olarak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu Başkanı Ahmet İncir bir sunum yaptı. Sunum öncesinde İzmir’in ilçe belediyeleri içerisinde Selçuk Belediyesi’nin konuya ilk ilgi gösteren belediyelerden biri olduğunun altını çizen Ahmet İncir deprem konusundaki duyarlılığından dolayı Başkan Bakıcı’ya teşekkür etti.  İncir sunumunda Bu alanların oluşturulması ve gerekli alt yapının hazırlanması sürecinin önemine değindi. Türkiye’nin, özellikle de Ege Bölgesi’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan İncir; “Deprem afeti oluşturan bir doğa olayıdır. Deprem tıpkı yağmur gibi, fırtına gibi bir doğa olayıdır. Afeti oluşturan bizim binalarımız ve orada oluşan can ve mal kaybıdır. Depremden herhangi bir şekilde kaçış yoktur. Bizim yapacağımız şey duyarlı olmaktır. Bu duyarlılık da en başta örgütlenme ile olur. Örgütlenme ilk ailede başlar. Bir sonraki adımı ise muhtarlıklardır” dedi.

MUHTARLIK ÇOK ÖNEMLİ

Depreme karşı duyarlı olmak adına örgütlenmede muhtarlık müessesinin önemine dikkat çeken Ahmet İncir afet toplanma yerlerinin nasıl oluşturulduğu ve neden önemli olduğuyla ilgili detaylı bilgi verdi.  İncir, Türkiye’deki binalarının %80’inin şiddeti 6’yı geçen depremlere dayanamayacağı için afet toplanma merkezlerinin çok önemli olduğunu belirterek; “Afetten sonra toplanmak için mutlaka afet toplanma yerleri oluşturulması gerekiyor. En azından ilk 12 saatin geçirileceği bu yerler insanların paniğini atlatması açısından çok önemli. Başbakanlığa bağlı olarak görev yapan AFAD depremlerle ilgili koordinasyon sürecini yürütüyor. Dolayısıyla toplanma yerlerinin AFAD tarafından onaylanması gerekiyor” dedi.

SELÇUK İÇİN BEŞ YER

Toplantıda ayrıca muhtarlar ve katılımcılar tarafından Selçuk’ta AFAD tarafından belirlenen ve kullanılması mümkün olan afet toplanma yerlerinin durumu da tartışıldı.  AFAD’ın verilerine göre tespit edilen afet toplanma yerleri olarak belirtilen Tören Alanı, Pamucak’ta bulunan iki alan, Kurudağ Mevkii’nde bir alan, Çorak Mevkii Futbol Sahası civarı gibi yerlerin durumları gözden geçirildi.  Başbakanlık genelgesine göre bu yerlerin alt yapı durumu, imar plandaki durumu,  afet durumunda rahatlıkla ulaşılabilirliği, engelliler için rahatlıkla ulaşılabilir olması gerektiği belirtilerek; bu yerlerin AFAD onayına sunulması gerektiğini belirtildi.

Toplantıya katılan Mahalle Muhtarları ise kendi mahallelerinde afet toplanma yerleri önerilerini de sundular. Selçuk ilçe merkezi için sunulan öneriler AFAD tarafından onaylandığı takdirde Selçuk’un afet toplanma yerleri olacak.

HER MAHALLEDE GÖNÜLLÜ SEÇİLECEK

Birinci dereceden deprem bölgesi olan İzmir’in Selçuk ilçesinde afet toplanma yerlerinin belirlenmesi için düzenlenen toplantı da yaptığı sunumun sonunda Ahmet İncir ; “Bu toplanma yerleri can ve mal kaybını en aza indirmek mümkün olacak. Deprem anında oluşan kargaşa son bulacak” dedi.  Afet toplanma yerleri hakkında muhtarların bilgi sahibi olması çok önemli olduğunun altını çizen İncir; “Mahallenin nüfusuna göre her muhtar gönüllü sorumlular seçebilir. Sorumlular içerisinde özellikle sağlık personeli gibi teknik bilgiye sahip kişilerin bulunması çok önemli. Çünkü bu süreçlerde ilk yardım eğitimi ayrı bir önem kazanıyor. Daha sonra gönüllüler ve muhtarlarla başkanımızın da uygun gördüğü tarihte eğitimlere başlamak gerekiyor.  Muhtarlar her vatandaşı toplanma alanı ve deprem sonrası yapılacaklar ile ilgili olarak da bilgilendirecek” şeklinde süreci özetledi.

DEPREM KORKUSUNU TEDBİR YENER

Ahmet İncir’in ardından bir sunum yapan Afet Uzmanı Ömer Karaca; Van Depremi, Marmara Depremi, Erzincan Depremi gibi Türkiye’yi ve Anadolu’yu tarih boyunca etkileyen depremler hakkında önemli bilgi verdi. Ege Bölgesi’nin jeolojik yapısının depremle olan ilişkisini anlatan Karaca; “ Ege Bölgesi’nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden çok daha fazla deprem meydana geliyor. Bu jeolojik yapıdan dolayı deprem riski her zaman Ege Bölgesi için fazla. Olası bir deprem anında hangi kurum ve kişilerin aktif rol oynaması gerektiği hakkında da bilgi veren Ömer Karaca;  “Deprem korkusunu bilgi ve tedbirle yenebiliriz” dedi.

BAKICI: AMAÇ KAYIPLARI EN AZA İNDİRMEK

Toplantının sonunda bir açıklama yapan Başkan Bakıcı; “ Bizler ilçenin sorumluları olarak üzerimize düşenleri yapmak zorundayız. Belirleyeceğiz afet toplanma alanlarında bunlarla ilgili lojistik merkezlerin, konteynırların, içerisinde en azından diğer yardım malzemelerinin olmasını sağlamak da yarar vardır. Bunların ötesinde her mahallede bilgilendirme ve gönüllü olacak kişilerin tespitiyle bir süreci başlatacağız. Bu süreç Sayın Ahmet İncir ve Ömer Karaca’nın daha geniş katılımlı kitlelere yaptığı sunumlarla devam edecek. Gönüllülerin eğitimi ve afet toplanma yerleri ile ilgili gerekli adımların prosedürler içerisinde atılmasıyla devam edecek. Deprem gerçeğinden hiçbir şekilde kaçmayarak önce insan hayatını, daha sonra maddi kayıpların en aza indirmek adına çalışacağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.