Dolar 32,5797
%0.1
Euro 34,9041
%0.11
Altın 2.437,290
%0.3
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sercan Avcı sordu, Ömrü Şanlı yanıtladı

Sercan Avcı sordu, Ömrü Şanlı yanıtladı

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı, Kordon İş Adamları Derneği Başkanı, oluşum halindeki Balkan Vakfı Genel Sekreteri, Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Ömür Şanlı'yla siyaset, Kordon ve Balkanları konuştu! Sercan Avcı sordu, Ömrü Şanlı yanıtladı

  • Ege Postası
  • 29.01.2016 - 13:23
EGE POSTASI - İzmir'in en aktif simalarından Ömür Şanlı... Başarılı bir iş adamı, 2007 yılından beri Kordon İşadamları Derneği Başkanı, AK Parti'den Konak ve Büyükşehir meclis üyesi ve aynı zamanda Balkan Vakfı'nın kurulmasına öncülük eden bir isim Şanlı...

2013 yılında CHP'den AK Parti'ye geçtiğinde kentte uzun süre konuşulan transfere imza atan Şanlı, Kordon İş Adamları Derneği Başkanı olarak da uzun süre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla polemik yaşamıştı. Balkan derneklerinin ortak hareket etmesi için büyük uğraşlar veren Şanlı'yla siyaset, Kordon ve Balkanları konuştuk.

CHP'DE 'HALK' VAR AMA...
CHP'de siyaset yapıyordunuz ve sürpriz bir şekilde 2013 yılında AK Parti'ye geçtiniz. Her iki partide de aktif siyaset yaptınız. CHP ve AK Parti siyaseti arasındaki en temel fark ne'

AK Parti halka inmiş halkın tabanında siyaset yapıyor. CHP'nin içinde 'Halk' kelimesi geçse de halktan kopuk halktan uzak. CHP'li arkadaşlarımız seçilmedi mi halktan kopuk oluyor. AK Parti'nin en güzal yanı seçimde olsa olmasa da teşkilatlar halkla iç içe...İllaki bir teşkilat ev gezisindedir, esnafın yanındadır. CHP'de seçime kadar halkın yanında, seçim bitince ise kopukluk başlıyor.



ALGI OPERASYONU VAR
AK Parti ülke genelinde bu kadar başarılıyken, İzmir'de hem yerelde hem genelde başarılı olunamıyor. Nedeni nedir'

İzmir'de kendimizi iyi anlatamıyoruz ancak maalesef algı operasyonu var. İzmir'de en büyük sıkıntı bu...Türkiye'de hiçbir yerde bu algı yok. Yurt dışında doğdum. Yurtdışında yerel seçimlerde partinin ismi öne çıkmıyor. Projelere yapılanlara yapılmayanlara oy veriliyor. Yerelle genel İzmir'de karıştırılıyor. Kaldı ki AK Parti'nin ülkeye yaptığı hizmetler ortada...AK Partili belediyelerin yaptıkları hizmetler ortada... Kim halka güzel projeler üretecek buna bakmalılar. Öyle bir algı operasyonu var ki AK Parti'yi Atatürk'e karşı İzmirlinin yaşam tarzına karşı gibi gösteriyorlar. İstanbul'da Ankara'da alkollü yerler kapatıldı m? Hayır! İstanbul ve Ankara nasıl gelişti gittikçe görüyoruz. İnsanların şunu bilmesi lazım. Genelle yereli ayırmalılar. İzmir'de kendimizi anlatamadık. “Yaşam tarzımıza karışacaklar.” Algısı yaratıldı. AK Parti'de Atatürk'e karşı Laik düzene karşı olunduğunu görsem ben durmam. Bu partiye geçerken benim yaşam tarzım budur. dedim. Kırmızı çizgilerimi ifade ettim. Bu partide bugüne kadar saydıklarım doğrultusunda olumsuzluk görmedim. AK Parti Atatürk'ün emnaet etitği ülkeyi daha ileriye taşımanın mücadelesini veriyor. Dinimiz hoşgörü üzerine kuruldu. Partimizde hoşgörü temeline kuruldu. AK Parti döneminde daha çok özgürlük geldi. Alevi kardeşim kendine alevi diyebiliyor. Kürt kardeşim kendini ifade edebiliyor. Ancak devlet, bayrak, Atatürk bir değerdir. Bu hassasiyetler üzerinden siyaset yapılmamalı.



CHP'den AK Parti'ye geçtiğinizde ciddi tepkiler vardı. Rakıların Efendisi AK Parti'de dendi...3 yıl oldu. Bu süreci nasıl atlattınız...Şimdi ne durumda bu tepkiler...

İlk dönem bazı tepkiler oldu. Algı operasyonu oldu. “Atatürk'e karşı olan bir partide nasıl siyaset yapacaksın. Sen balkan çocuğusun. Laik düzene karşı olan bir partiye nasıl gidiyorsun.” dediler. Ben bunları görseydim zaten Ak Parti'ye gelmezdim.Görseydim de bırakırdım. AK Parti hizmet partisi...Ben bunu gördüm. Halkın efendisi olmaya değil halkın hizmetkarı olmaya geldim...Rakıların efendisi değil halkın hizmetkarıyım...O dönem Ertuğrul Özkök'ün yakıştırmasıydı. Ben buradaki esnafın hizmetkarıyım. Yavaş yavaş geldiğimiz süreçte bir çok insan baktılar ki Ömür Şanlı'nın yaşam tarzında bir değişiklik olmadı. CHP'deyken de aynı AK Parti'deyken de aynı...Demek ki bu partinin böyle şeyleri yok, diyorlar. Yanlış bir algı vardı. “Seni ihraç ederler” diyen de oldu. Şimdi “helal olsun. AK Parti'yi yanlış anlamışız” diyorlar..

HEPSİ BENİM SEVDAM
İş adamlığı, aile, siyaset, iki farklı dernekte aktif rol...Hepsi birden zor olmuyor mu'

Ben hiçbir aşkımı yarım bırakmadım. Kordon benim bir sevdam. Balkanlar bir sevdam. Partim bir sevdam. Ve eşim bir sevdam...Hepsine vakit ayırıyorum.



BİRBİRLERİYLE BARIŞIK DEĞİLLER
Hem Kordon hem Balkanlar için aktif rol alıyorsunuz derneklerde... Yerel de siyaset yapıyorsunuz. İzmir'de STK'ların bir araya gelmesin de, yerel yönetimlerin bir araya gelmesinde bir sorun var gibi!

İzmir enteresan bir şehir. İzmir birbiriyle kavgalı barışık değil. Yerel yönetimler birbiriyle barışık değil...STK'lar birbiriyle barışık değil. Önce birbirimizi seveceğiz. Şehrimizi seveceğiz. Bu STK'lar içinde yerel yönetimler içinde geçerli. Hizmetin siyaseti olmaz.CHP yapmış MHP yapmış AK Parti yapmış...Önemli olan hizmetin yapılması...Yerel seçimler sonrası Bakanımız Binali Bey bizi topladı. “Halk bize muhalefet emri verdi. Sizden bir şey istiyorum. Halkın faydasına olan hiçbir hizmete engel olmayın. Hepsine evet deyin...Bırakalım kısır kavgayı. Bir şeyler üretilsin. Bizim tek derdimiz İzmir olsun” dedi. Budur yani...

2016 BALKAN YILI
2016 Balkan yılı olacak” dediniz! 

2016 yılı sadece İzmir'de değil tüm Balkanlar'da da Balkan yılı olacak. Balkanlar damgasını vuracak. Bunu iddia ediyorum. Biz Balkanlı olarak bir milletvekili bir bakan istediğimiz zaman “milliyetçilik yapıyorsunuz” diyorlar. Orada hala Balkanlarda acılar var. Avrupa'nın göbeğinde Balkanlarda demokrasi özgürlük yok ancak 2016 Balkan yılı olacak.

DÜNE KADAR BİR ARAYA GELEMİYORDUK
İzmir'de Balkan derneklerinde farklı partilerde siyaset yapan başkanlar var. Parçalı yapı oluşturuyor bu durumda. Pek bir araya gelinemiyordu. Öncülüğünüzde başlatılan 'Balkan Vakfı' önemli bir adım oldu.

Doğrudur tespitiniz. Düne kadar bir türlü bir araya gelemedik. Önce birbirimizi sevemedik. Toplum bizi nasıl sevsin. Siyasi partiler bize dostluklarımızı kardeşliklerimizi vermedi. Bırakalım siyaseti ikinci plana. Önce Balkanlar için orada yaşayan kardeşlerimiz için ne yapabilirizi düşünmemiz lazım. Toplantılarda “Birbirinizi siyaset için kırmayın” dedim. “Kim hangi partide siyaset yapıyorsa yolu açık olsun ama siyaset için birbirimizi kırmayalım” dedim. Bir balkan genci olarak orada yaşayanlara borcum var. Türkiye Cumhuriyeti ne kadar güçlü olursa oradaki insanlarımız güçlü oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Balkanlar'da hep beklenen oldu. AK Parti hükümeti geldikten sonra Balkanlara önemli şeyler yapıldı. Atatürk'ün babasının evi restore edildi. Selanik'te Atatürk'ün doğduğu eve gidin bakın. Eskiden nasıldı şimdi nasıl. Atatürk düşmanı dediğiniz insanlar Atatürk'e nasıl sahip çıkıyor. Atatürkçülük, Atatürk'ün değerlerine, ailesine, emanet ettiği Balkan insanlarına sahip çıkarak olur. AK Parti Atatürk'ün emanetine sahip çıkıyor. Balkan insanı olarak İzmir'de kopuktuk. Her ay toplantılar yapıyoruz. Birbirimizi önce seveceğiz. Balkanları seveceğiz. Balkan insanı bizden çok şey bekliyor. Orada acı var biz burada kavga edemeyiz.



ORTAK AKILLA SIKINTILARI AŞTIK
Kordon esnafı ve Büyükşehir Belediyesi hep kavgalı görüntü verdi. Bu kavga sona erdi m? Büyükşehir tarafından Kordon yönetmeliğinde yeni bir revizyon yapılacak. Bu revizyonda masanın neresinde Kordon İş Adamları Derneği...Hassasiyetleriniz neler'

2 yıldır Kordon'da sıkıntıları Büyükşehir'le ortak akılla yönetiyoruz. Teşekkür ediyoruz. Olması gereken buydu. Mücadelemiz esnafın ekmeğini büyütmekti. Siyasallaştırmak değildi. Siyaset yapmak değildi. Biz o dönemde Aziz Başkan'a sıkıntıları anlattık. Aziz Başkan'ın haklı olduğu konular vardı. Kapı aralarına masa sandalye atanlar vardı. Gürültü yapıp aileleri rahatsız eden esnafımız vardı. Çığırtkanlık yapan esnaf vardı. Bunları zaten söylüyorduk. Aziz Başkan'ın haklı oldu konular bunlardır. Biz Avrupa'da da uygulanan tente sistemini uygulamak istiyorduk. Eskiden biz yurt dışındaki tentelerin fotoğraflarını çekiyorduk. Şimdi turistler Kordon'a gelerek tentelerin fotoğrafını çekiyor. Çanakkale bizi örnek alıyor. Marmaris bizi örnek alıyor. Artık tente sistemlerinde İzmir Kordon Projesi var. Bu bir gurur...Buraları halk kullanıyor. Halkın zararına olan bir şeyi talep etmeyiz. Halkı nasıl ağırlayacağız onun derdindeyiz. Yazın sıcakta kışın soğuk ve yağmurdan korunacak projenin mücadelesini verdik. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bürokratlarına teşekkür ediyorum. Kendilerine bir dosya verdik. Kordon'un sıkıntılarını tespit ettik çözümüde ortaya koyduk. Belki çözümümüz proje ekipleri tarafından beğenilmez ama ona uygun bir şey yazılır. Biz yıllarca çözümsüzlük içinde çözüm aradık. Ortak akıl yoktu. Son iki yıldır ortak akıl var. Sorunlarda yavaş yavaş gitmeye başladı. Esnafın belediyeyle kavga eden görüntüden kurtulması gerekiyordu. Esnafın talepleri vardı. Bunların yerine gelmesini istiyordu. Esnafın da kendine çeki düzen vermesi gerekirdi. Hep söyledim. Para kazanacağım diye kimseyi rahatsız edemezsiniz. Yönetmelik için apartman sakinlerini de dinleyin, Kordon'a gelen İzmirlileri de dinleyin diyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.