Dolar 32,3157
%0.2
Euro 35,1213
%0
Altın 2.292,730
%0.67
Bist-100 9,06
%2.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Skandal karara diplomatik tepki

Skandal karara diplomatik tepki

Hollanda hükümetinin, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine izin vermemesi nedeniyle, planlanan etkinliğin tamamen iptal edildiği bildirildi.

  • Ege Postası
  • 11.03.2017 - 13:32

AK Parti Rotterdam Seçim Koordine Merkezi yaptığı açıklamada; "Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine Hollanda makamlarınca izin verilmemiştir. Bu sebepten dolayı programın tümüyle iptal olduğunu büyük bir üzüntü ile ifade etmek durumundayız" denildi. Bu gelişmelerin ardından Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzar'ı Dışişleri'ne çağrıldı.

Almanya'dan sonra Hollanda ile de yaşanan 'toplantı' krizinde, Hollanda'dan gerilimi daha da artıracak bir karar geldi. Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iniş iznini iptal ettiği belirtildi. Rotterdam Başkonsolosluğu Konutu'nda konuşma yapmak için Hollanda'ya gidecek olan Bakan Çavuşoğlu, iniş izninin iptal edildiğini, Bahçeşehir Üniversitesi'nde yaptığı konuşma sırasında açıkladı.

Associated Press'in haberine göre, Hollanda hükümetinden yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun ziyaretinin "kamu düzeni ve güvenliğine risk" oluşturduğu gerekçesiyle iznin iptal edildiği belirtildi.

Türk yetkililerin Hollanda'da referandum kampanyası yapmasına karşı çıkan Hollanda hükümetinin açıklamasında, Türkiye'den yapılan "yaptırım tehdidinin", sorunun makul şekilde çözümünü imkansız hale getirdiği savunuldu ve bu nedenle de uçuş izninin geri çekildiği belirtildi. Açıklama, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin resmi Facebook hesabında yayımlandı.

Hollanda'nın olayların gelişiminden üzüntü duyduğu ve Türkiye ile diyalogda kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, "Hollanda ve Türkiye arasında dostça bir ilişki var. Bu çerçevede kabul edilebilir bir çözüm arandı" ifadesine yer verildi. 

"İTİRAZIMIZ YOK" DENİLDİ AMA...
Türk kökenli birçok Hollandalıların, anayasa değişikliği referandumunda oy kullanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hollanda hükümetinin bu konuda onları bilgilendirmek ülkemizde toplantılar yapılmasına bir itirazı yok. Bu toplantıların, toplumuzda gerginliği artırmaması ve toplantı yapmak isteyenlerin, kamu düzeni ve güvenliğin sağlanabilmesi için yetkili makamların talimatlarına uyması gerekiyor. Türk hükümetinin, bu husustaki kurallara saygı göstermek istemediği not edilmeli."

DHA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre ise Hollanda iniş izninin iptaliyle ilgili gerekçe bildirmedi. Bakan Çavuşoğlu, daha önce planlanan etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine, bu akşam Rotterdam Başkonsolosluğu Konutu'nda konuşma yapmayı planlıyordu.

MASLAHATGÜZAR DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI
Bu gelişmelerin ardından Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağırıldı.

ETKİNLİK İPTAL EDİLDİ
AA'nın haberine göre, AK Parti Rotterdam Seçim Koordine Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine Hollanda makamlarınca izin verilmemiştir. Bu sebepten dolayı programın tümüyle iptal olduğunu büyük bir üzüntü ile ifade etmek durumundayız" denildi.

Vatandaşlardan itidalli olmaları istenen açıklamada, "Yüce milletimizin, bu antidemokratik, insan hakları ve özgürlüklerine aykırı harekete en güzel cevabı referandum sandığında vereceğine inancımız tamdır" ifadesine yer verildi.

'ÇOK BÜYÜK YAPTIRIMLARIMIZ OLUR' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlarken şunları söylemişti:  "AB Türkiye'yi oylamaya devam etmek istiyor. Almanya hatasını anladı! Şimdi de Hollanda var. Hollandalı Wilders Nazi gibi hareket ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı'nı uçağı kaldırmamakla tehdit ediyor. Ama bugün gideceğim. Bir Wilders'in kuyruğuna takılmışlar. Hollanda bugün benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur. Biz ne yaparsak yapalım Türkiye bir şey yapmaz zamanları geçti artık."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.