Dolar 32,4983
%-0.13
Euro 34,9502
%0.35
Altın 2.430,310
%0.29
Bist-100 9.809,00
%0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sözleşme krizinde sendikadan flaş açıklama; 'Bir sabah ansızın' uyarısı

Sözleşme krizinde sendikadan flaş açıklama; "Bir sabah ansızın" uyarısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden İZELMAN A.Ş.’de çalışan yaklaşık 6 bin 500 sözleşmeli personeli ilgilendiren toplu sözleşme krizinde sendikadan uyarı ve eylem çağrısı geldi. İtirazlar sonrasında mahkemeye giden sözleşme süreciyle ilgili kriz aşılamadığı takdirde belediyenin 17 farklı biriminde çalışan personel tepkisini iş bırakma da dahil olmak üzere çeşitli eylemlerle dile getirmeye hazırlandığını duyurdu. Sözleşme krizinde sendikadan flaş açıklama;

  • Ege Postası
  • 12.05.2015 - 12:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir belediyesine bağlı şirketlerden İZELMAN A.Ş.’de yakalaşan toplu sözleşmeler öncesinde başlayan yetki kriziyle ilgili sendika cephesinden flaş açıklamalar geldi. DİSK Genel-İş Sendikası’nda yapılan açıklamada süreçle ilgili bilgi veren ve gelişmeleri yorumlayan sendika yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak “Bu krizi çözün” dedi. Başlamadan mahkemelik olan toplu sözleşmelerle ilgili 14 Mayıs Perşembe günü saat 09.00’da Bayraklı Adliyesi’nde görülecek ilk duruşma öncesinde düzenleyecekleri eylem için de çağrıda bulunan sendika, kriz aşılmadığı takdirde yeni eylemlere de hazırlandıklarını duyurdu.  

YANLIŞTAN DÖNÜN VE GERÇEĞİ KABULLENİN

Sendika binasında yaptığı basın açıklamasında mahkeme öncesinde süreçle ilgili bilgilendirme yapan ve işçilere seslenen DİSK Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Güral Doğan “İZELMAN şirketi haksız bir itiraz yaparak Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasa ile güvence altına alınmış TİS sürecini ihlal etmektedir. Evrensel haklarımızın kullanımı ile ilgili bugüne kadar yasal bir sıkıntı doğmadığı gibi, bu günden sonra da doğması mümkün değildir. İZELMAN A.Ş yetkilileri basına bir açıklamada bulunmuş, “itirazın personelin lehine yapıldığı, yetkiye değil yetkinin şekline itiraz ettiklerini” belirtmişlerdir. Aileleriyle birlikte yaklaşık 30 bini bulan üyelerimizin beklentisi olan toplu sözleşmenin masa başında değil de, mahkeme salonlarına taşınması kabul edilecek bir durum değildir. Zaten enflasyon, hak kayıpları ve  Yüksek Hakem Kurulu kararlarıyla mağdur edilen üyelerimizin mağduriyetinin bir an önce çözülmesi için İZELMAN A.Ş’ nin bu yanlıştan dönerek, gerçeği kabullenmesi gerekmektedir. Daha önceki yargı kararlarında olduğu gibi bu sürecin de yine lehimize sonuçlanacağından hiç şüphemiz yoktur. Üyelerimizin hak ve menfaatleri ile ilgili başta hukuksal mücadele olmak üzere, her türlü mücadeleyi yürütmeye devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

“YENİDEN İTİRAZ İSTEMİYORUZ”

Belediye personelinin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Doğan, mahkeme sonucunun ardından yeni bir itiraz süreci yaşamak istemediklerini belirterek, yapacakları eylemler ile tepkilerini dile getirmeye hazırlandıklarını da açıkladı ve şöyle devam etti: “İZELMAN çalışanlarına yönelik toplu iş sözleşmesi süreci 5’inci ayda halen başlamadı. Türkiye’de ilk defa böyle bir dava  yaşanıyor. Sürecin nereye gideceğiyle ilgili bir kaygımız var. Toplu iş sözleşmesi ile işçi arkadaşlarımızın geriye dönük hak kayıpları söz konusu olmayacak. Ben belediyenin bu hamlesini sözleşmelerin seçimle ilgilisi olduğuna ya da, seçimlerden sonraya ertelenmesi için yaptığını düşünmüyorum. İZELMAN yöneticilerinin açıklamalarında da dile getirdiği üzere, yetkiye değil şekline itiraz ettiklerine inanıyorum. YHK davasını da kazanmıştık. Mahkeme sonucundan gelecek sürece göre eylemlerimize de karar vereceğiz. Yaşanan gecikmeler bizim elimizi zayıflatmaz. Geriye dönük olarak ne gerekiyorsa, tüm haklarımızı alacağız. Haklı olduğumuzu  iddia ediyoruz. Ve kazanacağımıza inanıyoruz. 14 Mayıs’ta mahkemeden sonuç çıktığı takdirde İZELMAN şirketinin yeniden itiraz etmemesini diliyoruz. Sorun yaşadığımız takdirde üretimden gelen gücümüzü kullanacağız.”

“KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise, “Mahkemeden istenen sonuç çıkmazsa çeşitli eylemlerle tepkimizi dile getireceğiz. Son dönemlerde Büyükşehir Belediyesi ve belediye şirketleri önümüze çeşitli engeller koymaya başladı. Biz belediyenin bu tavrına anlam veremiyoruz. Yetkiye itiraz edilmesi kabul edilebilir değil. Türkiye’de ilk defa böyle bir dava açılıyor. Kurumların işçinin karşısında bu kadar rahat davranmaları hoş karşılanacak bir şey değil. İZELMAN ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bir an önce bu konunun çözümü için gerekeni yapmalıdır. Biz oturup süreci beklemeyeceğiz, gereken eylemler ile tepkimizi dile getirmeye hazırlanıyoruz” diyerek kriz çözülmediği takdirde eyleme hazırlandıklarını duyurdu.

İTİRAZLAR NEDENİYLE 3 AY GECİKTİ

Personeli temsil eden sendika, çalışanlar arasında maaş farklarının giderilmesi ve ücret dengesinin sağlanabilmesi için iş yeri bazında yetki aldı. Ancak görüşmeler öncesinde belediye şirketinin usül yönünden itirazları neticesinde konu mahkemeye taşındı. Sürecin tıkanması ile birlikte geçtiğimiz Şubat ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri de mahkemeden gelecek sonuç nedeniyle başlamadan ertelenmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde önceki yıl grev yasakları ve YHK (Yüksek Hakem Kurulu) kararları ile tamamlanan toplu sözleşme sürecinin ardından yeni dönem toplu sözleşmeleriyle ilgili yaşanan çıkmazın seyri Perşembe günkü mahkemenin ardından şekillenecek. İtirazlar sonrasında başlamadan tıkanan ve önümüzdeki 4 yılı kapsayan sözleşme görüşmeleri mahkemeden çıkacak sonucun ardından start alacak. Önümüzdeki aylarda başlaması beklenen toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü, su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü ile idarenin fen işleri dairesi, mezarlıklar dairesi, katı atık dairesi, idari birimler gibi 17 farklı biriminde çalışan sözleşmeli personelin ücret ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler belirlenecek. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.