Dolar 32,5797
%0.1
Euro 34,9041
%0.11
Altın 2.437,290
%0.3
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sürekli, Bayraklı'da Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlattı

Sürekli, Bayraklı'da Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlattı

AYM ve HSYK üyelerinin belirlenmesinde Cumhurbaşkanının yetkilerinin artmadığının altını çizen Sürekli, “Cumhurbaşkanlığı Sistemini dikta rejimi olarak tanımlayanların itirazlarının arkasında farklı niyetler yatıyor” dedi. Sürekli, Bayraklı'da Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlattı

  • Ege Postası
  • 28.03.2017 - 12:30

Referandum yaklaştıkça çalışmalarını daha da yoğunlaştıran AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, programına sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Bayraklı Alpaslan Mahallesinde başladı.

Burada kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelen Sürekli daha sonra ev ve esnaf ziyaretleriyle programına devam etti. Buradaki programının ardından AK Parti Bayraklı Kadın Kollarının düzenlediği etkinlikte bayanlarla bir araya gelen Sürekli, referandumun Türkiye’ye kazandıracağı artıları anlattı. Hemen her programında hemşeri dernekleriyle bir araya gelmeyi ihmal etmeyen Sürekli, ilçedeki kanaat önderleriyle de istişarelerde bulundu. Bayraklı programına Buca’da gerçekleştirdiği Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı ziyareti için kısa bir ara veren Sürekli daha sonra sabahın ilk saatlerinde çalışmalara başladığı Bayraklı’ya dönerek Cengizhan ve 75. Yıl Mahallelerinde gecenin geç saatlerine kadar programlarına devam etti.

“BU YETKİ TEK TARAFLI DEĞİL”

Anayasa değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanına Meclisi feshetme yetkisi verildiği yönündeki eleştirilere yanıt veren Sürekli, “Evet, biz bu anayasa değişikliğiyle birlikte yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı ve yasama organı olan Meclise aynı anda karşılıklı olarak, denge denetim mekanizması işlemek suretiyle eğer bir siyasi kriz oluşursa, bunu çözmek adına bir yetki veriyoruz. Ama bu yetki asla tek taraflı değildir Cumhurbaşkanı, Meclis eğer milletin işlerini görme noktasında ihtiyacı olan bir takım yasaları çıkarma konusunda direnç gösterir, hükümetin çalışmaların durdurmaya çalışmak suretiyle bir kriz ortaya çıkarırsa Cumhurbaşkanına kendini de seçime götürmek şartıyla Meclis ve Cumhurbaşkanı seçiminin yenilenmesine karar verebilecek. Aynı yetki Meclis için de olacak. Yani bu, tek taraflı olarak Cumhurbaşkanına Meclisi ortadan kaldırma yetkisi değil, Cumhurbaşkanı ve Meclisi oluşabilecek bir krizi çözmek için seçimlerin yeniden yapılmasına ilişkin karar alma yetkisi veren bir düzenlemeden ibaret” diye konuştu.

“ARKASINDA FARKLI NİYETLER YATIYOR”

Bugünkü sistemde 17 üyesi olan AYM’nin 14 üyesini Cumhurbaşkanı, 3 üyesini meclis seçiyor. Yeni sistemde nasıl olaca? Günümüzde Cumhurbaşkanının belirleme hakkı olan 17 üye 12’ye düşecek. Meclis yine 3 üye seçmeye devam edecek. HSYK’da 4 üye cumhurbaşkanı seçiyor. Diğer üyeler de bürokratik olarak atanmışlar arasında yapılan seçimle belirleniyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yeni sistemde adı Hakimler ve Savcılar Kurulu olacak ve HSK’nun bugün 4 üye seçme yetkisi aynen devam edecek. Ayrıca “yeni sistemde yetkisiz, fonksiyonsuz kalacak” denilen Meclise yeni bir yetki vereceğiz. Bu yetki de HSK’na 7 üye atama yetkisi. Peki bugünkü sistemden farklı olarak yeni sistemde Cumhurbaşkanına HSK ve AYM için verilen artı bir yetki verilecek m? Verilmeyecek. Şimdi bu sistem birilerinin iddia ettiği gibi devletin yetkilerinin tek bir adamda toplandığı bir diktatörlük sistemi olmadığına göre o kişilerin itirazlarının arkasında farklı niyetler yatıyor”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.