Dolar 32,3165
%0.2
Euro 35,0968
%-0.07
Altın 2.299,250
%0.95
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Suriye'de ateşkes sağlandı

Suriye'de ateşkes sağlandı

Suriye'de Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde ateşkes anlaşmasına varıldığı açıklandı. Türk Dışişleri Bakanlığı, ateşkesin bu gece yürürlüğe gireceğini duyurdu.

  • Ege Postası
  • 29.12.2016 - 14:58

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de Ankara ve Moskova'nın garantörlüğünde ateşkes anlaşmasına varıldığını söyledi.

Putin, yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye'nin, Suriye'de bu gece yarısı başlayacak ateşkese garantörlük yapacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı, ateşkesi, Kazakistan'da rejim hükümeti, Suriyeli muhalifler ve Suriyeli tarafların katılımıyla yapılacak barış görüşmelerinin izleyeceğini belirtti.

Putin, Kazakistan'da yapılacak görüşmelere ilişkin tarih vermedi.

BU GECE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Türk Dışişleri Bakanlığı ise ateşkesin bu gece yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir" açıklamasında bulundu.

Reuters, ateşkesin DEAŞ ve eski adı Nusra Cephesi olan Fetih el Şam Cephesi ile bu iki örgüte bağlı grupları kapsamadığını bildirdi.

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şöyle denildi:

"Bilindiği gibi, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz.

BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır.

Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir.

Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup, bunun takibini de birlikte yapacaklardır.

Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.

Ülkemiz, birkaç gün önce Halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.

Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye'de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde bir araya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir."

ÇAVUŞOĞLU: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Suriye'de çatışan taraflar arasında ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesine yer verdi.

SURİYE ORDUSU DA ATEŞKESİ DOĞRULADI

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre Suriye ordusu da ateşkesi doğruladı. Suriye ordusu bu gece yarısı itibarıyla ülkede kapsamlı bir ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

Sputnik'in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptıkları toplantıda konuşan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Putin'in talimatı doğrultusunda ve Türkiye'nin arabuluculuğunda iki ay boyunca Suriyeli muhalif grupların liderleriyle görüştü. Görüşmelere en etkili 7 grubun liderleri katıldı. Bu gruplar, Suriye'nin orta ve kuzey bölgelerinin büyük bölümünü kontrol ediyor" dedi.

Şoygu, bu gruplardaki toplam militan sayısının 60.000'den fazla olduğunun altını çizdi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da 20 Aralık'ta imzalanan Suriye konulu ortak bildiriyi bugün BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunacaklarını ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.