Dolar 32,5078
%0.19
Euro 34,8164
%0.27
Altın 2.487,380
%1.02
Bist-100 9.558,00
%0.29

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Süt içen matematikten geçer

Süt içen matematikten geçer

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Anadolu EXPO Canlı Hayvan Fuarı'nda Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı araştırma sonuçlarını açıklayan Et ve Süt Kurumu Piyasa İzleme Değerlendirme Daire Başkanı Ferda Yıldırım, hayvansal protein tüketimiyle matematik zekasının ciddi bağlantısı olduğunu belirtti.

  • Ege Postası
  • 05.11.2016 - 10:21

Kuşadası Efes Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve 4. Ulusal Süt Zirvesi'ne de ev sahipliği yapan Anadolu 3. EXPO Canlı Hayvan Fuarı'nda 'Süt Sektöründeki Yenileşim' konulu toplantı yapıldı. Süt arzı fazlalığı nedeniyle yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını açıklayan Et ve Süt Kurumu Piyasa İzleme Değerlendirme Daire Başkanı Ferda Yıldırım, OECD tarafından 2000 yılından itibaren 70 ülkede 15 yaş grubunun katıldığı Uluslararası Öğrenci Başarısını Değerlendirme Çalışması (PISA) adı verilen sınav yapıldığını bildirdi.

Yıldırım, "Bu sınav, çocukların matematik, fen okuryazarlık düzeyini ölçüyor. Türkiye bu sınavda başarı olarak maalesef en alt sıralarda yer alıyor. Seviye çok düşük. Bunun bilimsel bir açıklaması var mı diye detaylı bir araştırma yaptık. Hayvansal protein tüketimiyle matematik zekasının çok ciddi bir bağlantısı olduğu tespit edildi. Hem süt fazlalığından dem vuruyoruz hem de iç tüketime yönelik daha fazla çalışma yapmıyoruz. Çocuklar bizim geleceğimiz. Önümüzdeki 5 yılda 2-15 yaş arası nüfus 15 milyona ulaşacak. Büyük bir protein açığıyla karşı karşıya kalmamak için piyasada arz fazlası olan ve büyük bir protein deposu olan sütü mutlaka çocuklarımıza ulaştırmalıyız. Hem bir anne hem de bir tüketici olarak buna dikkat çekmek istiyorum. İç tüketim mutlaka artırılmalı" dedi.

Oturumun yöneticisi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atila Yetişemeyen de 1950'li yıllardan beri tüm dünyada okul sütü uygulamasının gerçekleştirildiğini, sütün zekayı geliştirdiğinin bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Yetişemeyen, "Japonya'da 1970'li yıllarda okul sütü programının uygulanmasıyla ilkokuldaki çocukların hem okula devam oranında ciddi bir artış oldu hem de matematik notları epeyce yükseldi. Okul sütü tüm öğrencilerle buluşmalı, aileler süt tüketimine ayrı bir özen göstermeli" diye konuştu.

Tarım ve hayvancılık sektörünün önde gelen firmaları fuarda açtıkları stantlarda ise üreticilere yeni teknolojiler hakkında bilgi verdi. Fuar en verimli sığır yarışması ve açık artırma düve satışıyla devam edecek. (DHA)


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.