Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi Büyükşehir Davasında flaş karar: Beraat

Tarihi Büyükşehir Davasında flaş karar: Beraat

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çete lideri suçlamasıyla ve 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı 129 sanıklı tarihi Büyükşehir Davası Bayraklı Adliyesi'nde görülen duruşmayla noktalandı. İzmir kamuoyunun merakla sonucunu beklediği davada beraat kararı çıktı. Tarihi davada flaş karar:

  • Ege Postası
  • 27.02.2017 - 09:04

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2011 yılındaki operasyonlar ile start alan tarihi Büyükşehir Davası 5’inci yılda sona erdi. Belediyecilik tarihinin en büyük ve en kapsamlı davası olarak görülen süreçte savunma makamının beraat taleplerini yinelediği son celsede mahkemeden gelen flaş karar ile süreç resmen noktalandı. Davadaki delillerin tamamı hukuka aykırı görüldüğünden yargılama süreci temelden çöktü, 129 sanığın yargılandığı davada beraat kararı açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye bürokratları, şirket yöneticileri ve sendikacıların yargılandığı 129 sanıklı Büyükşehir Davası'nda perde bugün son kez aralandı. Davanın 25 Ekim 2016'da görülen son celsesinde çıkan erteleme kararının ardından 5’inci yıla giren yargı sürecinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer sanıkların tamamı beraat etti.

İzmir Bayraklı Adliyesi 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 29'uncu duruşmasına katılanlar salona sığmadı, Adliye Sarayı önünde bekleyen tarihi kalabalık ise saatlerce mahkemeden gelecek haberi bekledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir Adliyesi'ne gelişinde, Çambidi Bandosu tarafından çalınan 'İzmir Marşı' ile karşılandı. Kocaoğlu, ellerinde, üzerinde 'Herkese adalet lazım' yazılı fotoğrafı ve yüzlerinde fotoğrafından oluşan maske bulunan, Tire ile Bayındır'ın köylerinden ve Bademler'den gelen köylülerin, "İzmir Azizdir aziz kalacak" sloganı arasında adliye binasına girdi. 

SAVCILIK DAVADA SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ: ÖRGÜT YOK

Savcılık mütalaasının okunduğu duruşmada, hazırlanan 29 sayfalık rapor güne damgasını vurdu. Davayı temelden hatalı gören ve delillerin tamamını çürüten mütalaa raporu salondaki kalabalığın alkışlarıyla karşılık buldu.

ALKIŞA MAHKEME BAŞKANINDAN UYARI

Savcının mütaalasını okumasının ve tüm sanıklar hakkında tüm suçlardan beraat kararı verilmesini istemesi, salonda bulunan hekes tarafından alkışlandı. Mahkeme Başkanı Tamer Bulam, bunun üzerine "Burası şov yeri değil. Tiyatro alanı değil. Mahkemenin düzenini bozmayalım" diyerek salonda bulunan izleyicileri uyardı. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının ve sanıkların son sözleri ile savcının mütaalasına karşı duruşmaya ara verdi.

İDDİANAME VE DELİLLER HUKUKA AYKIRI GÖRÜLDÜ

Mahkemeye sunulan detaylı savcılık incelemesinde, aralarında ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, imar kirliliğine yol açma gibi suçlamaların da yer aldığı 24 ayrı eylemin soruşturulmasında “organize suç örgütü kurma” ve “çete”nin bulunmadığına kanaat getirilerek dava kapsamından çıkartılması istendi. Öte yandan, savcılık mütalaasında, gizli tanık, telefon dinlemeleri gibi iddianameye konu olan delil toplama yöntemlerinin hukuka aykırılığına da dikkat çekildi. İncelemede, iddianamede yer alan ve davaya temel teşkil eden delillerin hukuki değer taşımadığı gerekçesiyle geçersiz sayılması istendi.

“İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA SUÇU YOKTUR…”

Çankaya Katlı Otoparkı ve İZBAN tanıtım filmi ihalesi başta olmak üzere, belediyenin davaya konu olan işlemlerindeki deliller ve bilirkişi raporlarının geçersiz sayılması istenirken, ihaleye fesat karıştırma suçlarının da bulunmadığına kanaat getirildi. Savcılık incelemesinde davaya konu olan 24 suçlamanın tamamında suç unsuru bulunmadığına işaret edildi. Savcılık mütalaasında en dikkat çeken ifade ise, “Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir” cümlesiyle davada usulsüz şekilde elde edilen deliller gibi bilirkişi raporlarının da geçerliliğinin olamayacağı yönündeki tespit oldu.

VE BEKLENEN SON: BERAAT GELDİ

Duruşmaya yarım saatlik ara veren Mahkeme Heyeti Başkanı Tamer Bulam, beklenen kararı öğlenden sonra açıkladı. Mahkeme heyeti karar öncesinde sanıklara son kez verirken, 129 ismin tamamı beraat taleplerini bir kez daha yineledi. 5 yıllık sürecin ardından davayı sonuçlandıran mahkeme, suçlamaların tamamını düşürdü ve sanıkların tümü hakkında beraat kararı verdi. Öte yandan, dava sürecinde görev alan tüm görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi ve haksız yargılanan isimlere de tazminat yolu açıldı. 

AVUKAT DEMİR’DEN FLAŞ SÖZLER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu adına söz alarak mahkeme heyetine hitap eden savunma avukatı Ercan Demir ise şunları kaydetti: “Soruşturma süreciyle birlikte yaklaşık 6 yıldır devam eden yargılama süreciyle karşı karşıya kaldıklarını aktardı ve “Açıklanan mütalaaya katılıyoruz. 300-500 sayfayı bulan dilekçelerle taleplerimizi defalarca sunmuştuk. Bu dava İzmir için tarihi bir davadır. Bu dava belirli bir dönemde motivasyonunu hukuktan değil başka mecralardan alan bir grubun, belirli bir amaç uğruna organize ettiği bir kumpastır. Bu soruşturma sürecini oluşturan bu ekibin temel hedeflerinden biri Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu gözaltına almak ya da tutuklatmak idi. Bunu yapabilmek için bazı çılgınlıklar da yaptılar. Belediye şirketi Grand Plaza A.Ş.’ye ait bazı hesap adisyonlarına Aziz Kocaoğlu ve dönemin Genel Sekreteri Ersu Hızır’ın imzalarını montajlayacak kadar ileri gitmişlerdir. Bu soruşturma sürecinde görev alan ekibi HSYK’ya şikayet etmemize rağmen gerekli hiçbir işlem yapılmadı. İzmir ve İzmir halkını iradesine karşı bir kumpas yapıldı. İnsanlar 6 yıla yakın bu sürede zan altında kaldılar. Tutuklananlar oldu. Mide kanserinden hayatını yitiren bir kişi olmak üzere insanlara çok ağır bedeller ödetildi. Başından beri “Adalet istiyoruz” dedik. Sayın Kocaoğlu “Bu iddianame iftihar vesikamız” demişti. İki yıl boyunca adeta röntgenci gibi insanlar gözetlendi. Ama kişisel menfaat ve çıkar sağlamak adına hiçbir şey bulunamadı, hiçbir delile ulaşılamadı. “Adalet istiyoruz” talebimizi 6 yıl boyunca 29 kez tekrarladık. İhaleye fesat karıştırıldığı iddia ediliyordu ama aslında iddianameye fesat karışmış. Kanuna karşı hile yapılarak elde edilen deliller ile yargılamanın adil olmadığını söyledik. Zehirli ağacın meyvesi zehirli olur demiştik. Bugün sayın mahkemenin bunu tespit etmesini bekliyoruz. İnsanlar 14 aya varan sürelerde hapis yattı, ağır bedeller ödedi. Biz bundan sonra hileli yöntemle delil elde edilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz. Beraat kararı vererek hileli delil elde edenlerin de mahkum edilmesini istiyoruz.”

CHP'DEN TAM KADRO DESTEK

Duruşma öncesinde ve duruşma salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokrat kadrosuna Cumhuriyet Halk Partisi’nden tam destek geldi. Duruşmada CHP İl yönetiminin yanı sıra, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Mustafa Balbay, Özcan Purçu, Zeynep Altıok, Musa Çam, Ali Yiğit, Murat Bakan, Zekeriya Temizel, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi katılım gösterdi. Davayı takip eden isimler arasında CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil de yer aldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.