Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarımın sorunları zirvede konuşuldu

Tarımın sorunları zirvede konuşuldu

İzmir'in Bergama İlçesi'nde Bakırçay Bölge Gazetesi ve Bergama Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 3'üncü Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi ‘Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama'da buluşuyor' temasıyla başladı. 

  • Ege Postası
  • 13.03.2017 - 15:44

Bergama Kültür Merkezi BerKM'de başlayan ve iki gün sürecek olan 3'üncü Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi'ne Bergama Kaymakam Vekili Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu İkinci Başkanı Arif Metin Karagöl, Köy-Koop İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Akbulut, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, kooperatif ve ziraat odası başkanları ile üretici vatandaşlar katıldı. 

Bakırçay'ın bir tarım ve pamuk kenti olduğunu hatırlatan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, sıkıntılı bir süreç yaşandığını ileri sürerek "Dünyanın en kaliteli pamuğunun yetiştiği bir bölgede yaşıyoruz. Pamuk fiyatlarında istikrar istiyoruz. Verim anlamında sıkıntımız yok. Tohumculuğun da yapıldığı bir bölge burası. Pamukta taban fiyatlarının erken belirlenmesi çiftçinin tohumluk mısır mı, pamuk mu ekeceği belirsizliğini ortadan kaldıracaktır" dedi. 

Pamukta ciddi bir açık olduğunu savunan İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu İkinci Başkanı Arif Metin Karagöl, ihtiyaçtan fazlasını üretebilecek tarım alanlarına sahipken bunun gerçekleştirilemediğini öne sürdü. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise yalnızca üretimin yeterli olmadığını ürettiğini değerlendirmenin de önem taşıdığını kaydetti. Kocagöz, "Ülkemizde Ege Bölgesi'nde yetişen pamuk GDO'suz pamuk olması açısından oldukça değerli. Pamuk üretiminde noksanlık yaşıyoruz" dedi. 

Pamuk üretiminin yaklaşık yarısının Bakırçay'dan sağlandığını hatırlatan İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ise; desteklerin önceki yıllara göre yüksek olmasını beklediklerini ifade etti. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İkinci Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise; "Tarım denince akla ilk gelecek su. Susuz bir tarımı asla düşünemeyiz. Bu açıdan çiftçimizi su ile buluşturmaya devam ediyoruz" dedi. 

"NÜFUSUN YÜZDE 20'Sİ TARIMLA UĞRAŞIYOR"
Toplantıda söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise 114 köy ve 5 beldeye sahip olduklarını belirterek "Büyükşehir yasası ile birlikte bu 119 mahalle bizim sorumluluğumuza dahil edildi. 119 mahallenin hemen hepsinde sulu tarım ve hayvancılık yapılıyor. Coğrafi alan olarak da İzmir'in en geniş ilçesi konumundayız. Bergama'da merkez nüfusun halen yüzde 20'si doğrudan tarımla uğraşıyor. Bu toplantıda kamu kurumlarının burada olması çok anlamlı. Bu toplantı tarımı ve hayvancılığı ne kadar önemsediğimiz gerçeğini gösteriyor" dedi. 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları tarafından konuşmacılara sertifika ve birer buket çiçek verildi.

Zirvenin ilk günü öğleden sonraki oturumda, Menderes ve Bakırçay bölgesinden kooperatif başkanları 'İzmir Tarımında Kooperatifleşme'yi tartıştı. Bu oturuma Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bayındır Çiçek Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Bademli Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi, Bergama Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mesut Kayalı ile Foça Süt ve Yoğurt Kooperatifi denetim kurulu üyesi Nihat Dirim katıldı. 

Tarım ve hayvancılık zirvesinde ikinci gün ise çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yanısıra ziraat odaları başkanları konuşma yapacak. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.