Dolar 32,5976
%0.38
Euro 34,7758
%0.13
Altın 2.496,840
%0.5
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tariş krizine bakanlık nokta koydu

Tariş krizine bakanlık nokta koydu

Alsancak'ta yaklaşık 4 yıldır devam eden imar krizine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son noktayı koydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'nde krize yol açan ve itirazlara konu olan eski TARİŞ arazileri ticari kullanıma açıldı. Alsancak'taki çıkmazda son söz Ankara'nın

  • Ege Postası
  • 15.05.2017 - 09:23

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Alsancak Umurbey Mahallesi sınırları içerisinde kalan, İZBAN, eski Alsancak Stadı ve Ege Mahallesi'ne komşu, mülkiyeti TARİŞ'e bağlı birliklere ait değeri milyarlarca lirayı bulan arazilerle ilgili kriz nihayet çözüldü.

BELEDİYENİN ÇÖZEMEDİĞİ KRİZE NOKTAYI BAKANLIK KOYDU

Yeni kent merkezi sınırları içerisine kalan ve kentin ticari, turistik, ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda kalbi konumundaki Konak'ın Alsancak kesiminde yılan hikayesine dönen TARİŞ arazileriyle ilgili kriz nihayet bitti. Alsancak Stadı arkasında TARİŞ'e bağlı birliklere ait olan ve Emlak Konut Gayrımenkul Yatırım A.Ş.'ye devredilen eski sanayi tesisleriyle depolama alanlarının yer aldığı atıl durumdaki arazilerle ilgili Ankara'dan krize nokta koyan imar değişikliği geldi. Konak Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde krize yol açan ve bir türlü çözülemeyen taşınmazların durumuyla ilgili yeni bir plan hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeyi ticari kullanıma açarak imar durumunu değiştirdi. Alsancak Liman Arkası olarak bilinen bölgede mülkiyetinin bir bölümü Hazine'ye ve TCDD'ye ait olan 16 hektarlık dev arazide yapılan imar değişikliğiyle birlikte, ticari kullanımın ve gökdelen inşaatı ile alışveriş merkezi gibi tesislerinin de önü açılmış oldu.

MAHKEME PLANLARI İPTAL ETMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacağı Ege Mahallesi'nin arkasında kalan eski TARİŞ tesislerinin yer aldığı araziye dair 2013 yılından bu yana yaşanan imar çıkmazı da son gelişmeyle birlikte çözülmüş oldu. Geçtiğimiz yıllarda meslek odalarının açtığı davada iptal kararı çıkmasıyla birlikte bölge plansız kalmış, gelişmeler kamuoyunda uzun süren tartışmalara ayol açmıştı. Bakanlığın yaptığı son imar düzenlemesiyle birlikte söz konusu arazilerin yüzde 45'i yani 75 bin 814 metrekaresi ticaret-turizm ve konut alanı olarak belirlenirken, mahkemenin iptal gerekçeleri arasında yer alan park ve yeşil alan kullanımıyla yol kararları da tekrar ele alındı. Buna göre, yeşil alan kullanımı yüzde 25, yol için ayrılan alan yüzde 13, kamusal hizmet alanı da yüzde 4'e çıkartıldı.

ANKARA'DAN YATIRIMCININ ÖNÜNÜ AÇAN ONAY

Projesi hazır olan arazide bakanlığın belediyelerin imar yetkisini by-pass ederek hazırladığı son imar değişikliğiyle birlikte yatırımcının da önü açılmış oldu. Yapılan imar planları toplam 1 ay süresince itiraz, görüş ve önerilere açık olacak. Planlara itiraz gelmediği takdirde bölgenin kaderini yakından etkileyecek imar değişikliği kesinlik kazanacak ve bürokratik onayların gelmesiyle birlikte avm,otel, rezidans gibi tesisleri içeren dev ticari yatırımın da inşaatına başlanacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.