Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TBMM'de stat tartışması

TBMM'de stat tartışması

CHP İzmir milletvekili Balbay ile AK Parti İzmir milletvekili Kaya İzmir'e yapılması planlanan statlar üzerinden TBMM'de söz düellosu yaşadı. İkilinin ardından söz alan AK Partili Sürekli TOKİ yatırımları ile ilgili bilgi verdi, CHP'li Çam ise "İzmir'e üvey evlat muamelesi yapılıyor" dedi. CHP ve AK Parti'nin İzmir vekillerinin gündeminde statlar

  • Ege Postası
  • 12.06.2017 - 17:58

EGE POSTASI - TBMM'de CHP'live AK Partili vekiller arasında kentte yılan hikayesine dönen statlar konusunda söz düellosu yaşandı.

CHP'nin İzmir milletvekileri Mustafa Balbay ve Musa Çam ile AK Parti İzmir milletvekilleri Atilla Kaya ve Kerem Ali Sürekli arasında stat tartışması yaşandı.

İşte mecliste yaşanan diyaloglar;

BALBAY: OLİMPİK STATLARDAN KAÇINI YAPTINIZ!

Kürsüye gelen CHP'li Balbay, "Göztepe'nin gerçekten amatör kümeye düştükten sonra adım adım yükselerek birinci lige ve Süper Lig'e çıkmasını kutluyoruz. Bütün Türkiye'nin gözü önünde büyük bir başarı elde edildi. Ancak ben beş dakikalık zaman dilimi içinde yeri geldikçe vurguladığım İzmir'in hakkının verilmemesinin bir örneğini de stat konusunda dile getirmek üzere karşınızdayım.Sayın milletvekilleri, her şeyden önce İzmir'le ilgili Sayın Binali Yıldırım'ı hem İzmir Milletvekilliği hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde dile getirilen ve Adalet ve Kalkınma Partisinin milletvekillerinin de yeri geldikçe "Hayır, şu kadarını yaptık." dedikleri bu İzmir'in otuz beş projesinden otuz beşincisini sizlere okumak istiyorum: "Olimpik stadyumlar." Ve buradan soruyorum -iktidar partisinin İzmir milletvekilleri de var- bu olimpik stadyumlardan kaçını yaptınız'" dedi.

KAYA'DAN DAVA KONTRASI

Kaya Balbay'ın konuşmasına oturduğu yerden "Dava açtınız ya. Dava açıyor ya belediye. Dava açıyor ya Büyükşehir Belediyesi" diye seslendi.

BALBAY: ALSANCAK'I YIKTINIZ YERİNE NE YAPTINIZ

Balbay, "Hiçbirini yapmadınız. Şu anda bu şeyin geleceğini de tahmin ettiğim için onu da söyleyeceğim.Sayın milletvekilleri, her şeyi bir yana bırakıyorum -burada İzmir Milletvekilleri de huzurda- İzmir'de Alsancak Stadını iki yıl önce yıktınız. Yerine ne yaptını? Cevap verin. İki yıl önce yıktığınız Alsancak Stadı'nın, yerine ne yaptını? Şu anda arazi.Birisiyle pazarlık hâlinde misiniz'" dedi. Kaya ise yine oturduğu yerden " Orada dava açtınız ya" karşılığını verdi.

BALBAY: SİZİ AYIPLIYORUM

Balbay, " AVM yapalım da başka bir şey yapalım planlaması içinde misini? İki yıldır hiçbir şey yapmadınız, çivi bile çakmadınız. Alsancak Stadı'nın yıkılan yeri, benim de üniversite yıllarımda koştuğum, çevresindeki koşma alanlarında antrenman yaptığım o stat bugün yıkıldı; İzmir'in Yunan işgalinden kurtulduğu dönemdeki yıkılmış İzmir görüntüsünden farksız bir hâle geldi. Sizi ayıplıyorum" dedi.

KAYA: SEN KENDİNİ AYIPLA

CHP sıralarından Balbay'ın sözlerine yönelik alkış gelirken Kaya, " Ya, dava açıyorsunuz. Sen kendini ayıpla ya" dedi."Ben sizi ayıplıyorum." diyen Balbay," Alsancak Stadı'yla ilgili hiçbir dava yoktur" dedi. Kaya ise, "Var, var" diye seslendi. 

BALBAY ANTALYA ÖRNEĞİ VERDİ

Konuşmasına devam eden Balbay şunları söyledi;

 " Hiçbir bahaneniz de yoktur.Onun dışında, sayın milletvekilleri, Türkiye'de iktidar partisi bir şehir stadı göstersin bunu belediye yaptı diye, hiçbirini belediye yapmadı. İktidar partisi, doğal olarak Hükûmet yaptı. Ancak İzmir'de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova'ya bir stat yaparak Göztepe'nin 1'inci Lig'e çıkmasında en önemli rolü üstlendiler; kutluyorum.Göztepe'nin şampiyonluğunu da, 14 Haziran kuruluşunun 92'nci yılı; Göztepe'yi bu anlamda bir kez daha kutluyorum. Amacım herhangi bir siyasal yüklenme değil, şimdiden bir milat koyuyorum. 14 Haziran, ihalenin açıklanacağı gün İzmir Göztepe Stadı'nın yapımıyla ilgili. Hiç değilse bundan sonrasının sağlıklı yürümesini diliyorum.Burada iktidar partisi milletvekilleri var. Bakın sayın milletvekilleri, Antalya'nın nüfusunu hepimiz biliyoruz. Bakın bu, 33 bin kapasiteli Antalya Şehir Stadı, 33 bin" dedi.

KAYA: DAVA AÇILMASAYDI İZMİR'E DE OLACAKTI

AK Partili Kaya  "Ya, aynı tarihte başladı, dava açtınız durdurdunuz ya! Aynı tarihte başlamıştı. Dava açılmasa İzmir'de de olacaktı." diye karşılık verdi.

BALBAY: GÖZTEPE'NİN HIZINA AYAK UYDURUN

Balbay, "Alsancak'la ilgili hiçbir dava yok. Ötekilerle ilgili de, Antalya'yla ilgili de vardı ancak yaptınız. Bu, 25 bin nüfuslu Sivas Şehir Stadı. Sivas'ı da kutluyorum 1'inci Lig'e çıkması nedeniyle Sivas'ı da kutluyorum. Ancak İzmir için ise şu anda iktidarın planladığı bir 15 bin kişilik… 33 bin nerede 15 bin nerede'Karşıyaka'yla ilgili olarak da yine sadece 15 bin kişi kapasiteli bir stat öngörülüyor. İzmir'e yutturamazsınız bunu. Yok "Dava açtılar.", yok "Elimizi tuttular." Hayır, siz iktidar partisi olarak İzmir'in hakkını vermiyorsunuz. İzmir takımları sizlerin -"engellemeleri" demeyeceğim ama- hiçbir stat desteği olmamasına rağmen Birinci Lig'e, Süper Lig'e çıkmışlardır. Önümüzdeki yıl da Altınordu'yu bekliyoruz, devamında Altay'ı bekliyoruz, Karşıyaka'yı bekliyoruz. Sizleri İzmir'e politik davranmamaya çağırıyorum.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sizlere stat yeri gösterdi, bakın… Örnekköy'de yapın. Altyapısını biz kuralım." dedi, yapmadınız. Mevcut yerde eksik kalan yerleri, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olan bütün arsaları verdi; buna rağmen yapmadınız. Kaçak güreşmenin hiçbir âlemi yok. İzmir'e İzmir'in hakkını verin; İzmir'den 5 alıyorsunuz, İzmir'e sadece 1 veriyorsunuz. İktidar partisini, Başbakanı da bu konuya eğilmeye, Göztepe'nin hızına ayak uydurmaya çağırıyorum" dedi.

KAYA SÖZ İSTEDİ

AK Partili Kaya söz istedi. TBMM Başkanı oturduğu sıradan Kaya'ya konuşma izni verdi. 

İZMİR DE SÜPER LİG'E ÇIKACAK

Kaya şunları söyledi;

"Sayın Balbay İzmir'e pek fazla mesai ayıramadığı için İzmir gündeminden de gayet uzak noktada. Şunu ifade edeyim: Bakın, İzmir'de 3 tane stat, Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak statlarına ilişkin proje ve ihale çalışmaları tam üç yıl önce başlamış olup maalesef Büyükşehir Belediyesinin ve yerel belediyenin, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin açmış olduğu davalar sebebiyle bu tarihe kadar itelenmiştir.Alsancak Stadı, ihalesi yapılmış, işlemleri başlayacaktır. 14 Haziranda, Göztepe'nin kuruluş gününde Göztepe Stadı'nın inşallah ihalesi bitecek.Aynı şekilde de 15'inde de Karşıyaka Stadı'nın da ihale aşaması tamamlanmış olacaktı. Ama tekrar söylüyorum: Bakın, bu spor kulüplerimiz siyasetin üstündedir. İzmir'de tesisler yok.Bu noktada, özellikle, bakın, bunu da gördük: Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın İzmir'in önüne koyduğu vizyonla ve vermiş olduğu destekle çok şükür ki Göztepe Süper Lig'e de çıktı. İnşallah İzmir de Süper Lig'e çıkacak."

BALBAY: KAÇ YAŞINDAYDIN'

Kaya'nın konuşması üzerine Balbay yeniden söz istedi. Balbay, " Ben de Sayın Kaya'nın olduğu yaşta olmak isterdim ama ben Alsancak Stadı'nda spor yaparken 1977'de kaç yaşındaydını? O zaman kısa pantolonlu demek, sen bozuluyorsun bu tür şeylere…Ben İzmir'de Göztepe Stadı'nda da atletizm yaptım, Alsancak Stadı'nda da atletizm yaptım ve Mehmet Yurdadön'ün 1'inci, Ahmet Altun'un 2'nci, Mehmet Terzi'nin 3'üncü -bazen sıralama değişebilir- bu yarışlarda da ilk 10'a girdim hep.Ve İzmir'in spor sorunlarıyla da yakından ilgiliyim. Ve şu anda "35" sözünüzün içinde "olimpik statlar" diyorsunuz, hiçbiri yok, hiçbiri yok olimpik statların. Biraz önce örneğini verdim. Sivas'ı bir kez daha kutluyorum, nüfusu 600 bin ama stat 33 bin kişilik. Ama İzmir'de dava… Şimdi, şunu da açacağım…Hayır. Aziz Kocaoğlu, size yer gösteriyor. Siz o yerde yapmıyorsunuz. Burada Sayın Faruk Özak, İzmir Valisi Cahit Kıraç hep birlikte toplantı yaptılar ve evet, Örnekköy olsun dediler.Büyükşehir Belediyesi de yarısını üstlendi ama yapmadılar. İzmir'in hakkını vermiyorsunuz! (CHP sıralarından alkışlar)Hadi canım sende! Saptırmayın! Vermiyorsunuz, vermiyorsunuz! Spordan ekonomiye kadar İzmir'den aldığınız vergi 5, İzmir'e yaptığınız yatırım 1; şimdi, bunun üstüne çıkıp işte, "Şunu yaptık, bunu yaptık." demenin de bir âlemi yok, sonuç ortada.Ben diyorum ki hiç değilse bundan sonraki olayları -14 Haziran günü ihale sonucu açıklanacak- bundan sonrasını iyi takip edin, ben de takip edeceğim. 15 Haziranda da Karşıyaka şehir stadının ihalesi ortaya çıkacak. Bundan sorasını iyi takip edin diyorum. Şu an İzmir kulüpleri kendi başarılarıyla, kendi tırnaklarıyla kazıya kazıya bir yere geliyorlar. Bu tür demeçlerle İzmirliye yutturamazsınız diyorum" dedi.

KAYA:ARGÜMANINIZ ÇÖKTÜ

Balbay'ın ardından yine Kaya söz aldı. Balbay'ın yaş sorusuna "4 yaşındaydım' yanıtını veren Kaya, " Sayın Balbay'la bu 2'nci defa aynı şekilde oluyor. Aslında partisinin gençlere, gençliğe bakış açısını da çok net şekilde ortaya koyuyor bu sözleriyle. Özellikle bu referandum sürecinde de işte gördük arkadaşlarımıza genç arkadaşlarımızın milletvekili olması konusunda nasıl karşı çıktıklarını, burada da özellikle bize ilişkin ifadeleri de bunu ortaya koydu. Bakın, Sayın Balbay, benim ifade ettiğim hadise şudur: Gündemden uzaksınız. Bakın, İZVAK bünyesinde bu statların yapılmasına ilişkin bir toplantı yapıldı ve spor kulüplerimiz Göztepe, Karşıyaka, Altay, Altınordu bu statların şu an yaptığımız noktalara yapılması konusunda bir görüş belirlediler ve bu yazılı görüş noktasında biz tüm camiaların ortak niyeti olan, işte, Göztepe'yi Gürsel Aksel'in bulunduğu noktadaki yerine, Karşıyaka'yı eski stadının olduğu yere, Alsancak yine Alsancak stadında, mevcut yerinde yapma noktasında kulüplerimizin ve İzmir kamuoyunda oluşan genel kanaat doğrultusunda hareket ettik. Bunu maalesef yerel yönetim, başta Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi bu noktada karşı duruş gösterdiler.Bunlar İzmir'e ve İzmirlilere aslında işte, projeler noktasında vaatte bulunmuş kişiler fakat gördük ki, bakın, süreç sadece plana itiraz noktasında kalmadı ve daha komik bir şey anlatacağım size. Şimdi bahsettiğiniz Sivas Stadı'ndan, Eskişehir Stadı'ndan, Antalya Stadı'ndan, Malatya Stadı'ndan size bir şey söyleyeyim m? İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu statlar yapılmasın diye de dava açtı biliyor musunuz. TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan bu statların yapımına ilişkin protokolün iptaline ilişkin de dava konusu yaptı. Bakın, abesle iştigal bir konu. Ama ben şunu ifade ediyorum: Bakın, bu spor üzerinden siyaset noktasını kapatın. İzmir'deki argümanınız çürümüştür. "İzmir'e ayrımcılık yapıyor" argümanınız çökmüştür. Bakın, Göztepe'nin Süper Lig'e çıkışıyla İzmir'deki bütün kanaat önderleri, siyasiler birleşince neler yapıldığı ortaya çıkmıştır. Ama siz ve İzmir'e dışarıdan bakan aynı ayrımcı noktalar, İzmir'in bir araya gelmesini engelleyen ayrımcılık artık kaybetmiştir, pes etmiştir, onu da ifade edeyim" dedi.

BALBAY: YER GÖSTERİYORUZ YAPMIYORSUNUZ

Kaya-Balbay atışmasında son sözü Balbay aldı.  Balbay, "Şu anda İzmir'deki Bornova Stadı'nı Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi yaptı. Göztepe şampiyonluk maçlarını bu statta oynadı. Altınordu yükselme maçlarını burada oynadı.Şu anda, işte, belediyenin gücü buydu. Şu anda Tire'ye de 15 bin kişilik stadı Büyükşehir Belediyesi yapmakta. Şimdi, mevcut yerlerde de İzmir'in spor kompleksi yapılabilecek en büyük yeri Alsancak, iki yıldır ayak sürüyorlar. İddia ediyorum, perde gerisinde planları var. İki yıldır ayak sürüyorlar çünkü iki yıldır.Karşıyaka ve Göztepe'deki statlar için de Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar yeni yer gösterdi... Altını çiziyorum, yeni yer gösteriyoruz, oralara yapmayacaksınız, kabulümüzdür, biz kendi arsalarımızı da Gençlik ve Spor Bakanlığına bağışlıyoruz deyip verdi" dedi.

SÜREKLİ'DEN Z RAPORU

Kürsüye daha sonra AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli geldi. Sürekli şunları söyledi;

"Evet, tesadüfen arka arkaya geldi konuşmalar ve bize de bunları yeterince açıklama fırsatı doğdu.Evet, TOKİ'yi anlatacağız ama statlar da zaten TOKİ'nin yaptığı icraatlar. İlk önce statlardaki eksik bilgileri düzeltelim. Statlarda Karşıyaka ve Göztepe Stadı'nı İZVAK istedi, taraftar dernekleri istedi, taraftarımız istedi -ben Karşıyaka Spor Kulübünde uzun yıllar yöneticilik yaptım- Karşıyakalılar istedi ama Büyükşehir Belediyesi dava açtı, yaptırmadı, bir buçuk yıl kaybetti. Göztepe'yi tebrik ediyorum, Göztepe çıktı. Karşıyaka da çıkacaktı ama stat olamayınca çıkmadı. Kim çıkartmad? Büyükşehir dava açılınca stat yapılmadı, onu da burada tespit edelim.Gelelim Alsancak Stadı'na. Alsancak stadıyla ilgili bürokratik işlemler gene büyükşehir belediyesince uzun süre bekledi. Bürokratik işlemler tamamlanınca şu anda ihale aşamasında projesi çiziliyor, en kısa zamanda onu da yapacağız.Biz İzmirli ne istiyorsa yapıyoruz ama İzmir'in hâli ortada. Harmandalı Çöplüğünü daha yapamadınız. Geçen günkü su kesintilerini unutmadık. Sel baskınlarında İzmir'in hâlini görüyoruz. Bunları da ayrıca kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Ben burada müjdeler vereceğim, İzmirli müjde bekliyor. AK PARTİ yapar, CHP konuşur, işte, konunun özeti bu... Evet, ben anlatayım, 2003 yılından Haziran 2017'nin sonuna kadar TOKİ yatırımlarından bahsedeyim. Bugüne kadar 15.067 konut İzmirlilerin hizmetine sunuldu. Bunların yatırım bedeli 1 milyar 467 bin 600. Bu yetmez, İzmir'e daha fazlasını yapacağız. İzmirliler hizmetin en iyisini hak ediyorlar. Belediyelerin eksik kalan hizmetlerini de biz tamamlıyoruz, yapacağız.Müjdeyi kuzeyden başlatayım. İşte, Bergama'da yeni bir TOKİ projesi başlatıyoruz. 110 bin metrekare alanda en az 700 konut planlıyoruz. Oradan Aliağa'ya geçelim. Aliağa'da da 130 dönümlük bir alanda 700 konut planlıyoruz. Kemalpaşa'da yepyeni bir uydu kent oluşturuyor TOKİ'miz. Burada, hedefinde 2.500 konut var. Şu anda Çambel bölgesinde 534 bin metrekarelik alanda planlanan konutların birinci etabı 700 konuttan başlıyor, 2.500'e kadar çıkacağız. Ödemiş'e 500 konut. Kiraz'da 327 bin metrekarelik alanda konut planlaması devam ediyor. Beydağ'da 200 konut. Devam edeceğiz. Ödemiş'te TOKİ'nin yaptığı hastane var, şu anda yüzde 97 seviyesinde.Yakında hizmete alacağız, 250 yataklı hastanemiz var. Yine, Çeşme Reisdere'de 600 konutluk ve 550 konutluk iki etaplı proje devam ediyor. Yine, Bayındır'da 147 konutu bitirdik ve şu anda Karşıyaka Bayraklı bölgesinde arazi arayışımız sürüyor.Burada artık bırakın siyaseti, seçimden altı ay öncesinde yapalım, hizmet üretelim birlikte olalım, bir olalım İzmir için. Büyükşehir Belediyesine sesleniyorum, yerel belediyelere sesleniyorum: Şu statları engellemeyin, statları yapalım. TOKİ'nin diğer projelerinde destek olun, alan bulalım, hep beraber, genel idare, yerel idare birlikte üretelim. Vatandaş bizden hizmet bekliyor, polemik değil, bırakın polemiği. Buraya, kürsüye her çıktığınızda "İzmir'in hakkı verilmiyor." diyorsunuz. Olur mu, veriyoruz, vereceğiz, daha da fazlasını vereceğiz. Sizden ricam, 15'inde Karşıyaka'nın ihalesi var, 14'ünde Göztepe'nin ihalesi var; sakın ola, lütfen, rica ediyorum dava açmayın, bu statları bir an önce bitirelim. Göztepe Süper Lig'e çıktı, Karşıyaka'yı da çıkaralım, Altay'ı da çıkaralım. Bir olalım, İzmir için çalışalım diyorum, hepinize saygılar."

ÇAM: İZMİR'E ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILDI

Sürekli'nin ardından bu kez CHP İzmir Milletvekili Musa Çam konuştu. Çam, "Göztepe'miz şampiyon oldu, tabii ki çok sevinçliyiz, çok mutluyuz.Sayın Balbay'ın dile getirmiş olduğu statlarla ilgili sorunlar önemli sorunlar. Gerçekten, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu bu konuda bütün fikirlere açık yani önemli olan İzmir'in kazanması, İzmir'de hizmetin yapılmasıdır. Ama on beş yıllık iktidarınız döneminde İzmir'e bir üvey evlat muamelesi yapıldığı açık ve nettir. Sayın Balbay da bunu açık ve net bir şekilde söyledi.Şimdi, bakın, şunu bilmeniz gerekir arkadaşlar: Bir kenti bir belediye başkanı yönetir. Ankara'da -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- TOKİ'yle oturarak İzmir'de imar planları yapamazsınız, bunu yapmamanız gerekir.Dolayısıyla, bugüne kadar yapılan uygulamalar, yanlış uygulamalardır.Dile getirdik, dedik ki: Göztepe'nin mevcut stadı 8 bin kişilik olsun, 10 bin kişilik olsun.Uzundere'de İzmir Büyükşehir Belediyesinin göstermiş olduğu araziye 30 bin kişilik, 40 bin kişilik, İzmir'e yakışan bir stat yapılsın. Alsancak Stadı'nın olduğu yer… Örnekköy'de de yapılabilir ama orası, Dokuz Eylül Üniversitesinin mimarlık bölümünün olduğu yer genişletildi, şimdi oraya bir stat yapılacak.Dolayısıyla, İzmirlinin öyle istemesi değil; on yıl sonra, on beş yıl sonra bu kentte nasıl yaşanılacak, nasıl bir kent olacak, bunların hepsini planlamamız ve görmemiz gerekiyor.Bunları görmediğimiz sürece sadece burada kalkıp İzmir Büyükşehir Belediyesini veyahut da İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı ilçe belediyelerini eleştirmek doğru bir yöntem ve usul değildir. Amaç, İzmir'e doğru ve uygun projelerle iyi statların yapılabilmesidir.Mustafa Balbay arkadaşımız doğrusunu söyledi, dile getirdi. Sizlerin bu konuda çok fazla alınganlık göstermenize gerek yok.Göztepe'yi buradan bir kez daha kutluyoruz, emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz. Yaşasın Göztepe diyoruz. Eski Manchester City'i yendiği gibi, tekrar Avrupa kupalarında başarılar bekliyoruz" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.