Dolar 32,3262
%0.23
Euro 35,0775
%-0.13
Altın 2.309,620
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tünel mağdurlarına kötü haber: Bakanlıktan ikinci darbe!

Tünel mağdurlarına kötü haber: Bakanlıktan ikinci darbe!

İzmir'de önceki yıldan itibaren tartışmalara yol açan ve yapım sürecinde yarattığı mağduriyetle gündeme gelen Konak Tünelleri için bakanlıktan flaş bir düzenleme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı yeni plan değişikliyle tünel aksındaki tüm yetkiyi Karayolları Genel Müdürlüğü'ne verdi. Tünel mağdurlarına kötü haber

  • Ege Postası
  • 20.07.2017 - 15:36

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak'ta trafiğe getirdiği katkıdan çok yarattığı yıkımla gündeme gelen tünel projesi kent içindeki düzeni de sil-baştan değiştirdi. Konak Belediyesi ve meslek odalarının açtıkları davalara konu olan ulaşım projesi bu sefer de yarattığı plan çıkmazıyla yeni bir krizi beraberinde getirdi.

TÜNELİN ÜSTÜ YAPILAŞMAYA MI AÇILACAK'

Önceki yıl tamamlanarak hizmete açılan toplam 1650 metre uzunluğundaki Konak Tünelleri, bölgenin kaderini de değiştirdi. Konak Meydanı ile Yeşildere Caddesi'ni birbirine bağlayan tün el güzergahı üzerinde yaşanan kamulaştırma skandalıyla gündeme gelen ve başta Damalcık olmak üzere, kent merkezindeki birçok mahallede yer alan konutlarda hasara yol açan yol proje tamamlandıktan iki yıl sonra kritik bir plan düzenlemesi yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan son düzenleme kapsamında "Tünel güzergahının geçtiği akstaki planlama sınırı aynı zamanda kamulaştırma sınırıdır" maddesine dayanılarak tüm yetki belediyelerden alınarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne verildi.

YETKİ KARAYOLLARI'NA GEÇTİ

Konak'taki onu aşkın mahallede on binlerce konutu ve yüz bini aşkın hak sahibini ilgilendiren imar planı değişikliği 30 gün süreyle askıya çıktı. İtiraz, öneri ve görüşlere açılan ilgili değişiklik kapsamında, tünel üzerindeki her türlü yapılaşma için artık İzmir Büyükşehir Belediyesi ya da Konak Belediyesi yerine Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden izin istenecek. Yapılan düzenleme tünelin güvenliği ve hasarlı olduğundan ötürü kamulaştırma işlemine tabi tutulan konutların kötüye kullanımını engellese de, bölgenin kaderini de yeniden tayin edecek. Karayolları Genel Müdürlüğü, gerek gördüğü takdirde yetkisini kullanarak tüm alanı yapılaşmaya açabilecek, ya da yine yetkisi dahilinde bölgede konut kullanımının yanı sıra ticaret içerikli yapılaşmaya izin verebilecek.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK'

Yapılan bu düzenlemeyle birlikte bundan böyle alandaki tek söz sahibi Karayolları Genel Müdürlüğü olacak. Yani, belediyelerin yetkisini ortadan kaldıran bu değişiklikle birlikte, tünelin geçtiği güzergah üzerinde kalan ve Konak ilçesinin 12 ayrı mahallesinde her türlü imar değişikliği, yıkım, inşaat, kentsel dönüşüm gibi birçok konuda Karayolları'ndan onay istenecek. Kamulaştırma sınırı olarak belirlenen bu aksta, kurumdan görüş alınacak. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden görüş alınmaksızın yapılacak her türlü yapılaşma için de ilgililer aleyhinde dava açılıp, zararın tanzimi istenecek. Yapılan son değişiklik, bölgede yaşayan hak sahipleri arasında endişeye yol açarken, "Bölge ticari yapılaşmaya ve imara mı açılacak'" sorunu da akıllara getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.