Dolar 32,5104
%-0.11
Euro 34,7859
%-0.23
Altın 2.423,890
%-0.26
Bist-100 9.742,00
%1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Turan'dan 'Kaçak tramvay' tepkisi: Burası Afrika mı'

Turan'dan 'Kaçak tramvay' tepkisi: Burası Afrika mı'

Balçovalı Arsa Mağdurları Avukatı Mustafa Kemal Turan, 1 Temmuz'da hizmet giren Karşıyaka Tramvayı'nın kaçak olduğunu açıkladı. Turan, belediyeye sundukları plan itirazları kabul edilmediği takdirde, projeyi yargıya taşıyacaklarını mahkemeye gideceklerini duyurdu. Turan'dan 'Kaçak tramvay' tepkisi:

  • Ege Postası
  • 10.07.2017 - 15:34

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Sık sık yapılan güzergah değişiklikleriyle gündeme gelen Karşıyaka Tramvayı ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Mevcut imar planlarına işlenmeden inşaatına başlanan ve 1 Temmuz'da yolculu işletme seferlerine açılan tramvay projesinde yaşanan kriz adım adım mahkemeye gidiyor.

TRAMVAY PROJESİ MAHKEME YOLUNDA

İnşaatı süresince ilçe trafiğinde çeşitli sıkıntılara yol açan ve son olarak da Bostanlı'daki yaya köprüsü eksikliğiyle gündeme gelen Karşıyaka Tramvayı'nda çıkmaz bitmek bilmiyor. Yaklaşık 450 milyon lira mal olan ve İzmir trafiğine büyük katkı sağlayan tramvay projesinin Karşıyaka etabındaki imar planı krizi hukukçuları harekete geçirdi. 1 Temmuz 2017 tarihinde resmen hizmete açılan tramvaya ilişkin imar planı değişikliği Konak'ın ardından Karşıyaka'da da vetoyla karşılık gördü. Projenin inşaatına başlandıktan sonra imar planlarına işlenmesi "Kaçak" tepkilerini de beraberinde getirdi. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştireceği meclis toplantısında değerlendirilecek itirazlara ret yanıtı geldiğinde projeyle ilgili bir başka çıkmaz gündeme gelecek. Balçovalı Arsa Mağdurları tarafından kurulan BAMİD adlı derneği temsil eden ve yaptıkları sıra dışı eylemlerle gündemden düşmeyen Avukat Mustafa Kemal Turan, bu kez tramvay projesini mahkemeye taşıyacağını duyurdu.

"PLAN YOK İMALATLAR KAÇAK!"

Tramvay projesi hayata geçirilirken, hem Karşıyaka, hem de Konak'ta yasaya aykırı hareket edildiğini ve kanunen suç işlendiğini ileri süren Avukat Mustafa Kemal Turan, "Tramvayla ilgili olarak zaten açılmış bir davamız vardı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'ne projenin iptal edilmesi için, kaçak olduğu gerekçesiyle davamızı açtık. Planların olmadığını ve imalatların kaçak olduğunu belgeleriyle sunmamıza karşın, mahkeme bu planlara var dedi ve talebimizi de reddetti. Peki o halde, Büyükşehir Belediyesi'nde askıya çıkan ve bugün karşımıza gelen bu plan neyin nesidi? Hatalı verilen bu kararı HSYK'ya taşıyacağız. Askıya çıkan ve tramvayın Karşıyaka etabını ilgilendiren plan değişikliğine dair itirazlarımızı sunduk. Taleplerimiz reddedildiği takdirde, konuyu mahkemeye taşıyıp iptal davası açacağız" dedi.

TRAMVAYA 'GECEKONDU' BENZETMESİ: BURASI AFRİKA MI'

Belediye tarafından yapılan savunmada mahkemeye yanlış bilgi verildiğini aktaran Avukat Turan ayrıca, tramvay projesinin sermayenin istekleri doğrultusunda hazırlandığını ve Karşıyaka'da Mavibahçe AVM ile Üçkuyular'da Doğuş Holding'e ait AVM İstinye Park İzmir projesine göre şekillendirildiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteren Turan, "İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün bu kentin 8 bin yıllık tarihine ihanet ediyor. Tramvay projesinin belli bir standardı yok, gelişigüzel hareket ediliyor. Eğer olsaydı ortaya çıkan manzara böyle olmazdı. Büyükşehir Belediyesi yanlış üzerine yanlış yapıyor. Deneme yanılma yöntemiyle yapılan bu proje yüzünden kent içi trafik allak bullak oldu. Projede önce imalat başladı, ardından plan geldi, işlemlerin tümü yasalara göre hatalıdır. Biz kent adına bu davayı açtık. Şimdi de itiraz hakkımızı kullandık. Gerekirse mahkemeye de gideceğiz. Belediyenin yaptığı tramvayın gecekondulardan bir farkı yok" dedi.

38 SAYFALIK İTİRAZ DİLEKÇESİ SUNDULAR

Belediyeye sundukları 38 sayfalık itiraz gerekçelerini madde madde açıklayan Turan, "Burası Afrika m? diye sordu ve şunları kaydetti: "Afrika ülkelerinden farkımız kalmadı. İş bitti, planlar yeni geldi. Yerel idarenin bu tavrı ciddiyetten son derece uzaktır. En önemli itiraz gerekçemiz de inşaata başlandıktan sonra imar planlarının hazırlanması. Karşıyaka'daki sahil bulvarında yayaların denize ulaşımı kesintiye uğradı. Araç trafiği sekteye uğradı ve tramvay kent içi trafiğe faydadan çok zarar getirdi. Proje sermayenin isteği şekilde hazırlandı, AVM'lerin önünden geçiş verildi. Projedeki güzergah değişiklikleri sonrasında yapım maliyeti arttı ve kamuya yararı sorgulanır hale geldi. Diğer yandan, zamanında tartışma konusu olan güzergah üzerindeki ağaçlar nereye taşındı ve şu anda neden geri gelmedi'"  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.