Dolar 32,3106
%0.19
Euro 35,1105
%-0.03
Altın 2.303,090
%1.12
Bist-100 9,06
%2.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Turizmci gelecekten umutlu

Turizmci gelecekten umutlu

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Avrupalı tur operatörlerinin karlı bir pazar olacağı için Türkiye'den daha fazla uzak kalamayacağını, fiyat avantajı ve hizmet kalitesi nedeniyle bu Avrupalı turistin de bir süre sonra yeniden geleceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 15.03.2017 - 11:30

Türkiye'nin imaj ve güvenlik sorununa diplomasi krizinin eklendiğini dile getiren İşler, "Bizim demokratik zeminden uzaklaşmamız ve konjonktürel sıkıntıların sona ermesini beklemekten başka çaremiz yok. Gelecek için umutlarımızı kaybetmiyoruz" dedi. 

Türk turizmi için 2017 yılının 2016 yılından çok daha farklı olmayacağını belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Geçen seneye göre 5 - 10 milyar dolar civarında bir kaybımız olacak. Bu yıl bu tansiyon daha fazla arttırılmazsa, geçen yılın rakamları etrafında dolaşacağımıza inanıyoruz. Politik ortamdaki, özellikle Almanya ve Hollanda ile olan bu gerilimin toplumlar üzerindeki etkisinin geçici olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl asıl pazarımız olan Avrupa pazarının referandumdan sonraki gelişmelere göre pozitif davranacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

"KALİTE VE HİZMET SORUNUMUZ YOK"

Dünya turizminin rekabet ortamında biri 'imaj ve güvenlik', diğeri 'kalite ve hizmet' olmak üzere iki ana hat üzerinde ilerlediğini anlatan Mehmet İşler, "Türkiye bu rekabetçi ortamda imaj, güvenlik sorunu ve bir de üstüne gelen diplomasi krizi nedeniyle kaybediyor. Avrupalı tüketici ile Türkiye arasında bir blok oluşuyor" dedi. Türkiye'nin şu anda kalite ve fiyatta rakiplerinin tümünün önünde olduğunu belirten İşler, "Ama, tüketicinin birinci derecede kararı belirleyen imaj ve güvenlikte değil" diye ekledi.

16 Nisan referandumunda evet de çıksa, hayır da çıksa, karara saygı duyulmasının ve ülke içinde herhangi bir huzursuzluğun olmamasının, sulh ortamının oluşmasının beklendiğini vurgulayan Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi:

"Sonucu ne olursa olsun, referandumdan sonra toplumsal uzlaşma, sosyal barış ve demokrasiye inancın pekiştirilmesi durumunda bu rezervasyonların artacağına inanıyoruz. Geçen sene eylül ve ekim aylarında rezervasyonlarda çıkış yaşadık. Referandumdan sonra böylesi bir ortamın oluşturulması durumunda bu rakamların yukarılara doğru çıkacağına inanıyoruz. Kendi içimizde bir çatışma, gerilim yaşamazsak, hoşgörü iklimi hakim olursa, bu sene geçen seneki talebi haziran ayından itibaren alacağımızı ve yükseliş kaydedeceğimizi düşünüyoruz."

"AVRUPALI TÜKETİCİ BASINA GÜVENİYOR"

Türkiye turizminin tamamen konjonktürdeki ve diplomasi alanındaki gelişmeler sonucu kriz yaşadığını dile getiren Mehmet İşler, Avrupa'da asıl belirleyici olanın yazılı ve görsel basının halk, son tüketici üzerindeki etkisi olduğunu söyledi. İşler, "2017 yılı için Türkiye turizmini olumsuz etkileyen şeylerden biri de bu. Avrupalı tüketici basına çok güveniyor, yazdıklarına inanıyor. Avrupalı turist, yazılı ve görsel basının etkisiyle Türkiye'den daha pahalı olmasına rağmen, imaj, güvenlik ve diplomasi sorununun olmadığı İspanya, Yunanistan ve Hırvatistan ve Portekiz'e gidiyor" dedi. 

AVRUPALI TURİSTİN TERCİHİ 

Avrupalı turistin birbirine benzer özellikte ülkelere, İspanya'ya, Fransa'ya, Portekiz'e, Yunanistan'a gitmekten hoşlanmadığını, dilinin farklı, dininin ve sisteminin aynı olduğu ülkelerin onlarda bir başka ülkeye gittikleri hissi yaratmadığını anlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Türkiye gibi dili, dini, kültürü farklı oryantal ülkeler onların seyahat etme arzularını kamçılıyor. Bu Türkiye için bir avantaj" diye konuştu. Avrupa Birliği içinde kendi ülkesiyle gittiği ülkedeki parite aynı olduğu için Avrupalı turistin kendi parasının avantajlarını yaşayamadığını söyleyen İşler şunları söyledi:

"Avrupa'daki tesisler fiziki olarak, hizmet ve kalite olarak Türkiye'deki tesislerden daha geride. Üstüne üstlük de pahalı. İspanya'daki bir tesisten 100 Euro'ya hizmet alan Avrupalı turistin Türkiye'deki tesislerde yüzde 50'ye varan iskontolarla sunulan hizmeti tercih edeceği aşikar. İmaj ve güvenlik konusuyla siyasi ortamı düzelttiğimiz takdirde, Avrupalı turist bu pazara gelecektir. Avrupalı tur operatörü de bir şekilde karlı olan, ekonomik olan Türkiye pazarına dönmek için çaba sarf edecektir. Bu anlamda bizim demokratik zeminden uzaklaşmamız ve konjonktürel sıkıntıların sona ermesini beklemekten başka çaremiz yok. Türkiye Avrupa pazarının çok önemli bir ortağıdır, tur operatörlerinin karlı bir pazarıdır. Bu durumun uzun sürmesi bizim kadar tur operatörlerinin de kaybına neden olacaktır. Gelecek için umutlarımızı kaybetmiyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.