Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0518
%-0.04
Altın 2.326,810
%0.28
Bist-100 9,10
%0.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'den uyarı: Yanlış ve zamansız, kriz çıkabilir...

Türkiye'den uyarı: Yanlış ve zamansız, kriz çıkabilir...

Ankara, IKBY’nin bağımsızlık referandumu için düğmeye basmasını ‘yanlış ve zamansız’ olarak nitelendirirken, kararın ardından doğabilecek krizler konusunda uyarıda bulundu.

  • Ege Postası
  • 04.04.2017 - 11:06

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB), bağımsızlık referandumu için aldığı ortak bir komisyon kurulması kararı, Ankara’da endişeyle izleniyor.

Habertürk'ten Bahar Bakır'ın üst düzey diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin bu endişesi Kürt Bölgesel Yönetimi’ne iletildi. Ankara, bu adımı ‘yanlış ve zamansız’ olarak nitelendirdi.

Irak, başta DEAŞ olmak üzere terörle mücadele ederken, Kürtlerin bağımsızlığı meselesini gündeme getirmenin doğru olmadığını belirten kaynaklar, “Bölgede Suriye ve Irak başta olmak üzere birçok kriz var. Herkes ayrılmaktan, bağımsızlıktan söz ederse, bu hareket domino etkisi yaratabilir. Bu çok tehlikeli. Türkiye, Irak’ın bütünlüğünden yanadır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynaklar, bağımsızlık referandumunun Kuzey Irak için de sonuçları olacağını belirterek, şu uyarılarda bulundu:

EKONOMİK FAKTÖR

Bağımsızlık kararıyla Kürt bölgesi, merkezi hükümetten aldığı yüzde 17’lik paydan vazgeçmeyi göze alacak m? Bağımsız bir devlet olacaksa, mali olarak nasıl ayakta duracağını iyi hesaplaması gerekir.

TANINMA

Bağımsızlı ğı kim tanıyaca? Türkiye, ABD, Rusya, İran, AB ülkeleri, Irak, İsrail tanıyacak m? En önemlisi Irak nasıl bir tepki verece? Tanınmayan bir devletin uluslararası toplumda da yeri olmaz. Örneğin uluslararası örgütlerin bakışı nasıl olur, bu çok önemli.

KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ

Kuzey Irak Kürtlerini şu ana kadar engelleyen bir şey yoktu. Hâlâ aşiretçi yapıdalar. Devlet kurma bilinci konusunda eksiklik var.

KÜRTLER ARASI SORUN

Kürt gruplarının kendi aralarında ciddi sorunlar var ve çıkarlar farklı. Bunların bir araya getirilmesinde ciddi gerilimler bulunuyor. Tek blok bir Kürt yapısı yok.

AİDİYETİ TARTIŞMALI BÖLGELER

Bağımsız bir Kürt devleti kurulacaksa, Sincar, Musul’un kuzeyi, Kerkük, Selahaddin, Diyala ne olaca? Kerkük başta olmak üzere buralar tartışmalı bölgeler. Yıllarca varılamayan uzlaşıya, bir anda nasıl varılacak'

ZAMANLAMA

Kuzey Irak’taki Kürtler, 2004 yılından beri bağımsızlık konusunda açıklamalar yapıyor. Bu konuda ciddi sorunlar ve uzlaşmazlıklar var. Böyle bir ortamda Suriye ve Irak’ta terörle mücadele devam ederken, bu kararın getiri ve götürülerini iyi hesap etmek lazım.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.