Dolar 32,3113
%0.19
Euro 35,0121
%-0.31
Altın 2.279,510
%0.09
Bist-100 8,97
%1.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye için kritik isim istifa etti

Türkiye için kritik isim istifa etti

ABD'de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn’ın istifa ettiği açıklandı.

  • Ege Postası
  • 14.02.2017 - 09:18

Flynn'ın, Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile 29 Aralık 2016’da yaptığı görüşmede ABD'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlarını ele aldığı iddiası, emekli generalin üzerindeki istifa baskısını artırmıştı. ABD Adalet Bakanlığı, Beyaz Saray'ı, Flynn'ın, Kislyak ile gerçekleştirdiği görüşmenin içeriğinden dolayı Rusya'nın şantajına maruz kalabileceği yönünde uyarmıştı.

Flynn'ın istifası, ABD Başkanı Donald Trump'ın durumu gözden geçirdiği ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile konuyu görüştüğünü söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Fylnn, istifa mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Rus Büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında farkında olmayarak seçilmiş Başkan Yardımcısı'nı ve diğerlerini eksik bilgilendirdim. Başkan ve Başkan Yardımcısı'ndan özür diledim ve özrümü kabul ettiler. İstifamı veriyorum; bu kadar onurlu bir konumda ülkeme ve Amerikan halkına hizmet etmekten onur duydum. Başkan Donald J. Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ve onların topladığı diğer muhteşem ekiple bu yönetim ABD tarihinde en büyük yönetim olarak anılacaktır."

Flynn'ın yerine geçici olarak, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin başındaki emekli Korgeneral Keith Kellogg'un atandığı açıklandı.

Kellogg, Trump'ın Savunma Bakanlığı geçiş ekibinin başkanlığını ve seçim kampanyası sürecinde de dış politika danışmanlığını yürütmüştü.

ÜZERİNDEKİ BASKI ARTMIŞTI
Flynn’ın daha kabine işbaşı yapmadan Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile 29 Aralık 2016’da yaptığı telefon görüşmesi Başkan Trump’ın kabinesinde huzursuzluğu artırmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonunu geçirmek üzere cuma günü başkent Washington’dan Florida’ya giderken uçakta basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını, “Haberleri görmedim. Bakacağım” diye yanıtlamıştı. NBC’ye konuşan Trump’ın üst düzey politika danışmanı Stephen Miller ise, “Trump’ın Flynn’a güveninin sürüp sürmediği” sorusuna “Bunu Başkan'a sormalısınız” diye cevap vermişti.

"YAPTIRIMLARI GÖRÜŞTÜ" İDDİASI
New York Times, Flynn’ın Kislyak ile yaptığı görüşmenin içeriğinin soruşturmaya tabi tutulabileceğini bildirmişti. Bu görüşmenin Barack Obama yönetiminin Rusya’ya yeni yaptırımlar kabul ettiği güne denk gelmesi “iki yetkilinin yaptırımları konuştuğu iddialarını” gündeme getirmişti. Washington Post gazetesi geçen cuma Flynn’ın o görüşmede yaptırımları da ele aldığını yazmıştı.

Flynn bu iddiaları reddetmiş ve Kislyak ile taziye görüşmesi yaptığını öne sürmüştü. Flynn'in ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i de bu yönde bilgilendirdiği belirtilmişti. Bunun üzerine Pence, Flynn'i savunmak üzere geçen ay emekli generalin Rus Büyükelçi ile asla yaptırımları konuşmadığını söylemişti. Medyada aksi yönde çıkan haberler üzerine ise Flynn'in Pence'ten özür dilediği Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer tarafından doğrulanmıştı.

'ŞANTAJ' UYARISI
ABD Adalet Bakanlığı, Beyaz Saray'ı, Flynn'ın, Kislyak ile gerçekleştirdiği görüşmenin içeriğinden dolayı Rusya'nın şantajına maruz kalabileceği yönünde uyarmıştı.

GÜLEN'İN İADESİNİ İSTEMİŞTİ
58 yaşındaki emekli Korgeneral Flynn, 8 Kasım’da ABD Kongresi'nin yayın organı Hill’de yazdığı Gülen makalesinde, FETÖ liderinin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Flynn, yazısında, "Arka bahçemiz Pensilvanya'ya rahatça yerleşmiş olan bu maskeli terör ve istikrarsızlık kaynağı tarafından Washington'ın gözü boyanırken NATO müttefikimiz Türkiye'ye engel olmak mantıksızdır" ifadesini kullanmıştı.

"TÜRKİYE'NİN BİN LADİNİ"
Flynn, "Türkiye'nin bakış açısıyla Washington, Türkiye'nin Usame bin Ladinine sığınak oluyor. 11 Eylül'den sonra Usame bin Ladin'in Türkiye'de güzel bir köyde yaşadığını ve aynı anda Türk vergi mükelleflerinin vergileriyle fonlanan 160 okulu işlettiğini öğrenseydik ne yapardık'" yorumunda bulunmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.