Dolar 32,3146
%0.2
Euro 35,1147
%-0.02
Altın 2.293,180
%0.69
Bist-100 9,06
%2.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye-Rusya ticaretinde 'İzmir baharı'

Türkiye-Rusya ticaretinde 'İzmir baharı'

1.33 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası ile dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan Rusya Federasyonu'nun 86. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda partner ülke olması en çok iş dünyasını sevindirdi. 300 kişilik bir heyet ve 250 yatırımcıyla İzmir'e gelen Ruslar, fuar kapsamındaki ikili görüşmelerde Türk iş adamlarıyla önemli anlaşmalara imza atıyor. Aynı anda bir çok masada taraflar el sıkışıyor. Türkiye-Rusya ticaretinde 'İzmir baharı'

  • Ege Postası
  • 21.08.2017 - 12:16

Rusya Federasyonu'nun 86. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda partner ülke olmasıyla birlikte  geçtiğimiz yıllarda iki ülke arasında yaşanan gerilimli süreç yerini yeniden "dostluk ve işbirliği" dönemine bıraktı. Fuarın açılış günü yaptığı açıklamalarda Vladimir Putin’in isteği üzerine İzmir'e 300’den fazla üyesi olan bir heyetle geldiklerini belirten Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya'nın en önemli enerji şirketlerinin temsilcilerinin de fuarda yer aldığını söylemişti. İki ülke arasındaki  dış ticaret hacmini artırmaya yönelik çabaların en somut adımları ise İzmir Enternasyonal Fuarı çatısı altındaki ikili görüşmelerde atılıyor. Türk ve Rus işadamları, Rusya Federasyonu'na ayrılan stantta bir araya gelerek karşılıklı anlaşmalara imza atıyor. Yaklaşık bin m2'lik stant alanında ağırlığı doğalgaz, petrol, kimya, finans, konut ve turizm sektörlerindeki temsilcilerin oluşturduğu yatırımcılarla, Türk yatırımcılar arasında sıcak diyaloglar kuruluyor.  

Hem ziyaret hem ticaret

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, çok güçlü bir ekonomiye sahip olan Rusya'nın İzmir Enternasyonal Fuarı'na katılımının büyük önem taşıdığını belirterek, "Rusya, bakanları ve büyük şirketlerin CEO'larıyla geniş bir katılım gösterdi. Bu işbirliğinin ekonomik olarak geri dönüşleri mutlaka olacaktır. İzmir Enternasyonal Fuarı, tarihi misyonuna uygun olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler kadar siyasi ve sosyal ilişkilere de katkı sağlayacak ve dostluk bağlarını güçlendirecek" diye konuştu.

Dünya devi Rusya

1.33 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası ile dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan Rusya’nın bu yıl İEF’de boy göstermesi, başta turizmciler olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki birçok sektör temsilcisini de umutlandırdı. Antalya, Muğla ve İstanbul Rusya Federasyonu’nun turizm hareketliliğinden aslan payını alırken, İzmir ise bu alanda oldukça geride bulunuyor. İzmir’den Rusya’ya ağırlıklı olarak sebze-meyve ve balık gibi gıda ürünleri ile tekstil ve deri sektörlerinden ihracat yapılırken, bu yılın mayıs ayında gerçekleştirilen ihracat 19 milyon 706 dolar tutarında oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu miktar 12 milyon 655 bin dolardı. İEF, İzmir ve Ege iş dünyasına, Rus firmaları ile kurulan yeni bağlantılar sayesinde bu rakamları çok daha yukarılara çekme fırsatı da doğurdu. Fuar süresince, Rusya Federasyonu ile ekonomik-ticari ve sosyal-kültürel ilişkiler ile yeni işbirliklerini geliştirmeye yönelik çok sayıda görüşme gerçekleştirildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.