Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye yaşlanıyor çanlar çalıyor

Türkiye yaşlanıyor çanlar çalıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Programı Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, yaşlı nüfus artışıyla ciddi devlet politikalarına gereksinim duyulduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 23.03.2016 - 11:40
Genç bir nüfus olma özelliğini yitirmeye başlayan ve yaşlı nüfus oranı her geçen yıl artan Türkiye'de bu oran yüzde 8.2 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerini değerlendiren İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Programı Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, yaşlı nüfus artışının ciddi devlet politikalarına gereksinim duyduğuna dikkat çekerek, "Hızlı yaşlı nüfus artışı, sosyal güvenlik sistemleri açısından tehdit oluşturur. Yaşlıların en az bir kronik hastalığı olduğu varsayıldığında sağlık ve bakım yönünden önemli bir yük getirir" dedi.

Kızıl, 2015 yılında, 65 ve daha yukarı yaş grubunun 6 milyon 495 bin 239 kişiye ulaştığını belirterek, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2014 yılında yüzde 8 iken 2015 yılında yüzde 8.2'ye yükseldiğini kaydetti. Yaşlı nüfusta üreten insanların azaldığını, ancak tüketenlerin arttığını ifade eden Kızıl, yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu kentin Sinop olduğunu söyledi. Kızıl, “Bu tip şehirler özellikle gençlerin çalışmak, eğitim ve yaşamak için farklı bölgelere göç etmesi sonucu yaşlı nüfusuyla anılır. Ayrıca kentlerden kırsal alana yaşlıların geri göçü de yaşanıyor" diye konuştu. 

YAŞLANINCA TERCİH İZMİR'DEN YANA
Türkiye'de 100 yaş ve üzerinde 5 bin 293 yaşlının görüldüğünü, 100 yaşın üzerinde en fazla yaşlıya İstanbul'un 675, İzmir'in 236 ve Ankara'nın da 234 kişiyle sahip olduğu bilgisini veren Kızıl, özellikle İzmir'in emeklilerin yaşamlarını daha kolay sürdürmeleri nedeniyle tercih edildiğine işaret etti. Kızıl, "Özellikle İzmir'in diğer şehirlere göre daha ucuz olması, hava sıcaklığının özellikle kış aylarında daha yüksek olması, insana saygının ve farklı kültürleri kolaylıkla kabul etmesi açısından yaşlı nüfus oranı artıyor. Yaşlılar en fazla dolaşım sistemi hastalıklarından hayatını kaybediyor. İstatistiklere göre 2014 yılında ölen yaşlıların yüzde 46.7'si dolaşım sistemi hastalıklarından hayatını kaybetti. Yaşlıların en önemli gelir kaynağı 65 yaş aylığı ve sosyal yardımlar. Anayasanın sosyal güvenlik hakkını düzenleyen 62. maddesinde yer alan yaşlılar devletçe korunur ibaresine rağmen yaşlılarda yoksulluk oranları yükselmektedir. Bu nedenle Türkiye'nin acilen sosyal politikalarında köklü reformlara gitmesi gerekiyor" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.