Dolar 32,5614
%0.07
Euro 34,9699
%0.41
Altın 2.423,710
%0.02
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üç ilçedeki mezbaha sorunu kısmen çözüldü

Üç ilçedeki mezbaha sorunu kısmen çözüldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve AB kriterlerine uygun gerekli modernizasyon çalışmaları yapılmadığı gerekçesiyle kapatılan 8 mezbahadan Aliağa, Bayındır ve Selçuk'taki ilçelerinde sorunlar kısmen çözüldü.

  • Ege Postası
  • 19.01.2017 - 19:13

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve AB kriterlerine uygun gerekli modernizasyon çalışmaları yapılmadığı gerekçesiyle kapatılan 8 mezbahadan Aliağa, Bayındır ve Selçuk'taki 3'üne bugün İlçe Gıda Tarım Müdürlükleri tarafından yapılan incelemenin ardından sadece 8 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvan ile sınırlı olmak üzere kesim yapabilmeleri için uygunluk raporu verildi. Uygunluk raporu verilen mezbahaların İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan da gerekli onayın alınmasının ardından yarın tekrar hizmete açılmasının beklendiği bildirildi. Kiraz'da ise yarın inceleme yapılacağı belirtildi. 

İzmir Büyükşehir'e 8 ilçede mezbaha şoku

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Ödemiş, Kiraz, Tire, Bayındır, Selçuk, Urla, Bergama, Aliağa ilçelerindeki mezbahalarda AB kriterlerine uygun gerekli modernizasyon çalışmalarının yapılması için yazı gönderip uyardı. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü tarafından verilen süre geçtiğimiz Temmuz ayında doldu. Tekrar yapılan denetimlerde eksikliklerin giderilip, gerekli düzenlemenin yapılmadığı tespit edildi ve 6 ay daha ek süre verildi. Bu süre de geçtiğimiz 16 Ocak'ta doldu. AB kriterlerine uygun gerekli modernizasyon yapılmadığı için Büyükşehir Belediyesi'ne ait 8 mezbaha kapatılarak mühürlendi. Mezhabada kesim yaptırmak isteyenler çevre ilçelere yönlendirildi. Kapatılan mezbahalardan üçünde başvuru üzerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından bugün yeniden inceleme yapıldı. İncelemeler sonucunda Aliağa, Bayındır ve Selçuk'taki mezabalara ilçe bazında, sadece 8 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvan ile sınırlı olmak üzere kesim yapabilmeleri için uygunluk raporu verildi. Kiraz'da ise yarın inceleme yapılacağı belirtildi. Uygunluk raporu verilen mezbahaların İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan da gerekli onayın alınmasıınn ardından yarın tekrar hizmete açılmasının beklendiği bildirildi.

"6 YILDIR SÜRE UZATIMI VERİLİYOR" 

AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kapatılan tüm mezbahaların İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda olduğunu belirterek süreci anlattı. Akbulut, "Aliağa'daki mezbaha 2010 yılında hizmete açıldı. 2011 yılında ise yasal şartlara uymadığı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarafından uyarıldı. 2011 yılından bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu mezbahalara modernizasyonlarının yapılması ile ilgili uyarı yazısı yazıyor. Ancak gerekli şartlar yerine getirilmediği için her defasında tekrar süre uzatımı veriliyor. En son 6 ay önce Aliağa'daki mezbahayı tekrar ihtar ediyorlar. Gerekli düzenlemeler yapılmazsa kapatacaklarını söylüyorlar. Ama yine Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgilenmiyor ve yapmıyor. En sonunda da bu sıkıntılardan dolayı geçen hafta burayı kapatıyorlar" dedi. 

"İLÇE MEZBAHASI STATÜSÜNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK" 

Aliağa'daki mezbaha kapatılınca çok sayıda vatandaşın kendisini arayıp mağduriyetini dile getirdiğini söyleyen Yaşar Akbulut, "Burası kapatılınca birçok muhtar beni aradı. Vatandaşlardan ve kasaplardan da çok arayanlar oldu. Aliağa'ya en yakın mezbahanın Ulukent'te olduğunu, oraya gitmek zorunda kaldıklarını söylediler. Özellikle küçük işletmeler bu konuda çok sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Biz de bunun üzerine nasıl bir çözüm buluruz diye araştırdık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ile gidip görüştüm. Aliağa-Güzelhisar yolu üzerindeki bu yer için bir çözüm bulduk. Ama sadece Aliağa içindeki besi yapanlar ve Aliağa halkı kullanabilecek. Diğer ilçelerden buraya gelemeyecekler. Burayı ilçe mezbahası statüsüne dönüştürüyoruz" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.