Dolar 32,5626
%0.07
Euro 34,9290
%0.29
Altın 2.427,850
%0.19
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uyar'dan 8 Mart'ta 'hayır' mesajları

Uyar'dan 8 Mart'ta 'hayır' mesajları

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanından ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelerek Urla’da buluşan kadınlar, bugün Urla Cumhuriyet Meydanına gelerek Atatürk Anıtına çelenk bıraktılar.

  • Ege Postası
  • 09.03.2017 - 09:36

Jandarma Kavşağından başlanması planlanan yürüyüşün hava şartlarından dolayı iptal edilmesiyle program Tamirhane Binasında yapıldı. Sağanak yağmura rağmen meydana çıkarak Atatürk Anıtına çelenk koyan kadınlar Atasına olan minneti bir kez daha göstermiş oldular. Çelenk sunumunun ardından Tamirhane Binasında devam eden programda kadınlar hep bir ağızdan “Onuncu Yıl Marşı” ve “İzmir Marşını” söylediler.

BAŞKAN UYAR: “BİZ İSTEYİNCE BAŞARIRIZ”

Konuşmasında bazı verilere değinen Başkan Sibel Uyar; “Günümüzde okuma yazma bilmeyen kadın oranı erkeklere göre ne yazık ki 5 kat daha fazladır. 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunuyla kadınlara hem aile içinde hem de bir birey olarak erkeklerle eşit haklar tanınmıştır. Üzerinden 91 yıl geçmiş olmasına rağmen çok sayıda kadınımız ne yazık ki hala yasal olmayan evlilikler yaşamak zorunda bırakılıyor. Türk kadınlarına 1930’da yerel, 1934’de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmış olmasına rağmen günümüzde yani 83 yıl sonra bugün kadınların meclisteki oranı yalnızca %14’tür. Bizden çok sonra bu hakkı kazanan Fransa’da %27, Afrika ülkesi Ruanda’da %60 ve aynı yıl hak kazanan Küba’da ise %49’tür” şeklinde konuştu.

 ‘Bize bizden başka kimse kendi hakkımızı teslim edemez. Bizler birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda neler yapabileceğimizi gördük’ diye konuşmasına devam eden Uyar;  Daha 3 ay önce, Kadınların direnme gücü sayesinde Cinsel İstismar Düzenlemesi olan yasa tasarısı geri çekilmedi m? Biz isteyince başarırız. İlk önce isteyelim. Sonra da çalışalım ama çok çalışalım. Dayanışalım. Birlik olalım. Dişimizle, tırnağımızla, bin bir emek ve mücadeleyle kazanımlarımızı ve özgürlüklerimizi arttırmak için var oluş mücadelemizi sürdürecek güçlü kadınlarız. Bu ülkede kadın hakları yerine, insan haklarının konuşulmasını sağlamak biz kadınların elinde” ifadelerini kullandı.

BİZ KADINLAR OLMAZSAK LAİK VE ÇAĞDAŞ TOPLUM GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ

Benim konuşmam hepinizin mesajıdır diyen Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü cinsiyet eşitsizliğine ve ayrımcılığa karşı kadınları sosyal ve ekonomik sorunlarını haykırdığı, çözüm için birleşmenin zorunlu olduğunu vurguladığı bir gündür. Biz toplumun diğer yarısını oluşturan kadınlar her 8 Martlarda hayatın tüm alanlarında eşitliğin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için birlik, umut ve mücadele kararlılığıyla bir araya gelmekte ve alanları doldurmaktayız. Biz, bugün dünden daha çok söz hakkı istiyoruz. Eşit siyasal katılım istiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Erkeğimizle yan yana eşit konumda olmak istiyoruz. İnanıyor ve ilan ediyoruz ki biz kadınların söz ve karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım olmaksızın hiçbir ülkede ilerleme sağlanamaz. Biz kadınlar olmazsak laik ve çağdaş toplum gerçekleştirilemez” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.