Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ve Efes denizle buluşuyor!

Ve Efes denizle buluşuyor!

İlk olarak 2011 yılında açıklanan 35 proje arasında yer alan ve Efes'i denizle buluşturacak "Antik Kanal Projesi" sonunda başlıyor. 19 Ekim tarihinde ihaleye çıkılacak projenin birinci etabı için ilk kazma vurulacak.   35 projeden Antik Kanal için ilk kazma vuruluyor

  • Ege Postası
  • 13.09.2017 - 09:34

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bin yıldır tekne görmemiş Antik Efes Limanı tekrar canlanıyor. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan kanalın canlandırılması için başlanan projede sona gelindi, yapımı için gün sayılıyor.

BİN YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR!

Selçuk ilçesinden başlayarak hayata geçirilecek Antik Kanal Projesi için ÇED sürecinin ardından sıra ihale aşamasına geldi. İki yıldır devam eden hazırlık çalışmalarının ardından kolları sıvayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dev proje için 19 Ekim tarihinde ihaleye çıkarak projenin ilk etabındaki yapım işleri için startı verecek. 35 proje arasında yer alan çalışmanın tamamlanmasıyla Efes yüz yıllar sonra yeniden denizle buluşacak.

300 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Selçuk ve İzmir açısından büyük önem taşıyan projede, öncelikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onay alınırken, diğer bakanlıklar ve hükümet nezdinde gerekli tüm izin süreçleri de geçtiğimiz yıl tamamlanmıştı. Projenin hayata geçmesi için bürokratik olarak kritik öneme sahip ÇED raporu da geçtiğimiz yıl hazırlanırken, yapım projesi ve jeoteknik sondaj çalışmalarının bitirildiği 300 milyon liraya mal olması beklenen dev çalışmanın ihalesi gerçekleştikten sonra fiili çalışmalar da start alacak.

EFES DENİZLE BULUŞACAK

Proje ile birlikte tarihi dokuya zarar vermeden inşa edilecek ve sahilden yaklaşık 6 bin 130 metre uzunluğundaki kanal ile liman tekrar hayat bulacak, doğal su kanalı açılarak deniz yolu ile ulaşım sağlanacak. Tarihi Efes Antik Kanalı'nın işler hale getirilmesi için hayata geçirilecek projenin ilk etabında Pamucak Sahili'nde yatların denizden girişini sağlamak amacıyla mendirek yapısı, giriş kanalı, yat yanaşma yeri ve giriş kanalı üzerine araç ile yaya köprüleri yapılacak. Giriş kanalı, kesişen kazıklı temeller ve keson beton bloklarla teşkil edilecek, bu kesimde amfibik dere temizlik makineleri ile 4 metre derinliğe kadar dip temizliği yapılacak.

İLK ETAP İHALESİ 19 EKİM'DE

Selçuk ilçesi Tatlısu mevkiinde DSİ 2'inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir Selçuk Efes Antik Kanalı ve Denize Çıkış Yapısı Projesi'ne öncelikle dip taraması ve dere ıslahı ile başlanacak. Proje kapsamında, Tatlısu Mevkii’nde bulunan kurutma kanalı yatağının (Eski Küçük Menderes Nehri Yatağı) karayolu köprüsünden Ege Denizi’ne kadar olan kısmında dip taraması yapılarak mevcut yapının ıslah edilmesi planlanıyor. Islah çalışmaları kapsamında 100 x 250 m boyutunda ve 5 m derinliğinde denize çıkış yapısı inşa edilmesi öngörülüyor. Böylelikle deniz çıkışındaki yapı düzenlenerek, yüz yıllar önce kanalın kapanmasına yol açan alüvyonların ve denizden taşınan malzemelerin iç kısımlara girişi önlenecek. Toplam 34 bin metrekare alanda yapılacak çalışmalarda 185 bin metreküp malzeme ortaya çıkacak.

DEV YATIRIM 35 PROJE ARASINDA YER ALIYORDU

Dev yatırımın ikinci etabında ise dip tarama ve temizlik faaliyetlerinin ardından tekrar açılacak Efes Antik Kanalı sayesinde ziyaretçilere açılarak yatla antik limana ulaşmaları, Efes'e liman kapısından girmeleri ve tarihi Liman Caddesi'nden yürümeleri sağlanacak. Proje sayesinde Küçük Menderes’in denize döküldüğü Pamucak ve Belevi Gölü arasındaki yatak genişliği de arttırılmış olacak. Pamucak sahiliyle Efes Antik Kenti'nin alt kapısı arasındaki kanalın temizlenmesinden sonra milattan önceki dönemleri de anımsatacak tekneler, yerli ve yabancı turistleri bölgeye taşıyacak. Kanal çevresindeki alanlar da rekreasyon alanına dönüştürülecek. Proje sayesinde hem İzmir, hem de Selçuk büyük bir ivme kazanacak. Antik kanalın açılmasıyla beraber, turizm canlanacak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Efes'e gelen turist sayısı da büyük artış gösterecek. Yapılacak yüz milyonlarca liralık yatırımın karşılığında Selçuk ve İzmir marka kent olacak.

TURİZM CANLANACAK, SELÇUK MARKA KENT OLACAK

İzmir'in Selçuk ilçe sınırları içerisinde yer alan Efes Antik Kenti, Doğu ile Batı arasında başlıca kapı durumunda olması dolayısıyla antik çağın en önemli ticaret merkeziydi. Ege Denizi kıyısında bir liman kenti olan Efes, zaman içinde derelerin taşıdığı alüvyonlarla denizden uzaklaştı. Ege Denizi, 2 bin 500 yıl içinde 9 kilometre çekilerek bugünkü halini aldı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.