Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0518
%-0.04
Altın 2.326,810
%0.28
Bist-100 9,10
%0.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yarkadaş: Diyarbakır - İzmir yarışacak!

Yarkadaş: Diyarbakır - İzmir yarışacak!

Diyarbakır'da referandum çalışması yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 16 Nisan'da İzmir ile Diyarbakır'ın hayır oylarının oranında yarışacağını iddia etti. İstanbul vekilinden referandum iddiası:

  • Ege Postası
  • 16.03.2017 - 10:36

Bir grup milletvekiliyle Diyarbakır'a giderek referandum çalışması yürüten CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kente dair izlenimlerini paylaştı.

"BASKIYA RAĞMEN..."

Diyarbakır'a Milletvekili olarak ilk kez geldiğini söyleyen Yarkadaş, "Halk, AKP'nin tüm baskılarına rağmen, gittiğimiz her yerde birlikte yaşama arzusunu dile getirdi. Bu Türkiye için çok büyük bir şans" diye konuştu.

"AKP'Yİ GÖREMEDİK"

AKP'nin Diyarbakır sokaklarında referandum çalışması yapmadığını belirten Yarkadaş, "Halka söyleyecek hiç bir şeyleri kalmamış. Diyarbakır'da AKP yok; AKP'nin kullandığı devlet gücü var. Onlar AKP'nin yokluğunu hissettirmiyor. Kentte adeta bir 12 Eylül havası hakim... Halk bu baskıdan bunalmış. Şimdilik sessizler ancak sandıkta konuşacaklar" dedi.

"MİLLET, DEVLETLE BULUŞAMIYOR"

Kayyım atanan belediyelerin ve valiliğin etrafının yüksek tel örgülerle kapatıldığını belirten Yarkadaş, "Aslında devlet ile millet arasına bir barikat kurulmuş. Halk, devlet kurumlarına yaklaşamıyor bile... Irak'taki manzara, Diyarbakır'a da hakim olmuş..." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından güvenlik önlemlerinin gözle görülür şekilde artırıldığını belirten Yarkadaş, "Halk, mecbur kalmadıkça bu dairelere gitmiyor. Çünkü içeri girmek istediklerinde çoraplarına dek aranıyorlarmış. Bu muamele halkı bezdirmiş" dedi.

"KIRGINLIK VAR"

HDP milletvekilleri ile HDP'li belediye başkanlarının tutuklanmalarının ve ardından gelen baskıların toplumda büyük bir kırgınlık yarattığını belirten Yarkadaş, şöyle konuştu:

"Bu operasyonları, özgür iradelerine bir saldırı olarak görüyorlar. Seçtikleri kişilerin tutuklanmaları, ciddi bir duygusal kırılganlık yaratmış. Kırgın, üzgün ama bir o kadar da öfkeliler... Öfkelerini boşaltmak için 16 Nisan'ı bekliyorlar. 16 Nisan'da yüzde 82 oranında HAYIR oyu çıkacağını söylüyorlar. Ki; benim gözlemim de o yönde... Baskı ve sindirme politikalarına rağmen, tepkilerini ortaya koyacaklar. Diyarbakır, suskunluğunu sandıkta kıracak..."

"BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYORLAR"

Toplumun AKP'nin yanlışlarına rağmen, sandığı hala önemli bir seçenek olarak gördüğünü belirten Yarkadaş, izlenimlerini şöyle dile getirdi:

"CHP'nin Kürt sorununun çözümüne daha radikal yaklaşmasını bekliyorlar. Bire bir yaptığımız sohbetlerde sitemlerini dile getiriyorlar. 'Biz bu ülkenin yurttaşıyız, topraklarında yaşıyoruz ve sınırlarında yaşamak istiyoruz' diyorlar. Bu, AKP'nin yanlışlarına rağmen, Türkiye için büyük bir şanstır. Bölge halkı AKP'yi zihninden silmiş... Yeni bir umut arıyor. Partimize güvenmek istediklerini de dile getiriyorlar. Bu güveni vermek için daha çok çalışacak ve Türkiye'nin birliğini koruyacak politikaları halka ulaştıracağız."

DİYARBAKIR - İZMİR YARIŞI

Referandum günü, İzmir ile Diyarbakır'ın hayır oylarının oranında yarışacağını da belirten Yarkadaş, "Kentte dolaşırken, kendimi İzmir'in sokaklarındaymışım gibi hissettim. Sanki İzmir esnafını ziyaret ettik. Kiminle konuşsak, Hayır oyu vereceğini söyledi. Diyarbakır umutlarımızı tazeledi" dedi.

BÖLÜNMEK İSTEMİYORLAR

Diyarbakır halkının başkanlık rejimini istemediğini belirten Yarkadaş, "Çünkü bölünmek istemiyorlar, başkanlığın ülkeyi böleceğini düşünüyorlar" dedi.
Yarkadaş, bu tespitini kamuoyu araştırmalarının desteklediğini de söyledi.

AKP'nin bölgede devlet gücü ve din istismarı ile varlığını korumaya çalıştığını belirten Yarkadaş, "Ancak bu da AKP'nin ayakta kalmasına yetmeyecek" sözlerini ifade etti. Barzani'nin partisinin Evet oyu vereceğini açıklamasının bölgede hiçbir etki yaratmadığını belirten CHP'li vekil, "Kimse bunu konuşmuyor bile" dedi.

Yarkadaş, CHP heyetine Diyarbakır'da gösterilen ilgiden memnun olduklarını, ilgiyi sempatiye, sempatiyi güvene, güveni de desteğe çevirmek için gayret edeceklerini belirtti.​

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.