Dolar 32,3840
%0.21
Euro 35,0556
%-0.03
Altın 2.326,900
%0.28
Bist-100 9,13
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yavru caretta carettaların denize yolculuğu başladı

Yavru caretta carettaların denize yolculuğu başladı

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda, yumurtadan çıkan caretta caretta türü deniz kaplumbağası yavrularının denize yolculuğu başladı.

  • Ege Postası
  • 03.07.2017 - 11:10

İztuzu sahilindeki caretta caretta yavruları, 60 günlük kuluçka döneminin ardından yumurtadan çıktı. Yavru kaplumbağalar, yuvalarından başladıkları kısa yolculuklarında, hızlı hareket ederek denize ulaşmak için çaba gösteriyor. Caretta carettaların yumurtlama döneminde sorun yaşamaması için Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezince (DEKAMER) çeşitli önlemler alındı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi de alanda kumsal koruma ve araştırma çalışması yürütüyor. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Deniz kaplumbağalarının niçin neslinin tükendiğini anlamak için çalışma yapıyoruz. Bu çalışma kapsamında yuvaya bırakılan 100 civarındaki yumurtanın kaç tanesinden yavru çıktığı, bunlardan kaçının denize ulaşabildiğinin daha iyi incelenmesi için İztuzu kumsalının korunması çok önemli. Mayıs ayı başlarında yuvalamaya başlayan caretta carettaların ilk yumurtalarından yavrular çıkmaya başladı. Sezonun ilk yavruları denizle buluştu. Yavruların yüzde 80'i yuvalarından başarıyla çıktı. Şu an itibarıyla 300 civarında yuvamız var. 500 civarında bir yuva olmasını bekliyoruz. Bu sezon içinde yaklaşık 35 bin yavrunun denizle buluşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

HER YUVA KAFESLENİYOR

Bir dişi caretta carettanın iki haftada bir olmak üzere sezonda 3 ila 5 yuva yaptığına dikkati çeken Prof. Dr. Yakup Kaska, "Yumurtlama eylül ayına kadar sürüyor. Yavru çıkışları yuvanın oluşturulmasından 50 gün sonra başlıyor. Yavru çıkışları eylül sonlarına kadar devam ediyor. Dolayısıyla mayıstan eylül sonuna kadar kumsallarımız deniz kaplumbağaları nedeniyle koruma altında. İztuzu sahilindeki her yuva kafesleniyor. Böylece yuvaya zarar verebilecek tilki ya da diğer zararlı hayvanlar önleniyor" diye konuştu.

HEDEF EN ÜST SAYIDA YAVRUYU DENİZE GÖNDERMEK

Kumsaldan en üst sayıda yavruyu denize göndermek için çalıştıklarını belirtern Prof. Dr. Kaska, şöyle devam etti:

"Alınan önlemler sayesinde deniz kaplumbağalarının yuvalarında ve yavru sayılarında son 3 yıldır ciddi artış oldu. Bunlar elbetteki 25-30 yıl önce başlayan koruma çalışmalarının bir ürünü. Belki bu kumsaldan ilk gönderdiğimiz yavruların anne olarak tekrar bu kumsala gelmeye başladıklarının bir göstergesi. Bir dişi bir sezonda 15'er gün arayla 3-5 tane yuva yapıyor. Dolayısıyla bizim kumsala 5 yuvalayan dişinin gelmesi yuva sayısında yaklaşık 25 tane artış demek oluyor. Bir nesli korumak için yapılan çalışmalar çok önemli. İztuzu Kumsalı'nda çok önemli koruma çalışması yapılıyor. Caretta carettalar Akdeniz ölçeğinde korunma statülerinde de duyarlı. Yavru çıkışlarının olduğu dönemde insanlar çok daha dikkatli olmalı. Özellikle kumsala yakın yerlerde bulunan otel ve işletmelerin gece ya ışıklarını kapatmalı ya da kırmızı ışık kullanmalılar. Denize ulaşmaya çalışan yavrular denizdeki ayın parıltısını göremezse yakınlardaki otel veya restoranların ışığına gidiyor ve denize ulaşamıyor. O zaman ölebiliyorlar. İlk caretta carettalar denize ulaştı. Tekrar bu kumsala geleceğinden eminiz. Sahili kullanan vatandaşların da duyarlı olmasını  bekliyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.