Dolar 32,5503
%0.2
Euro 34,9359
%-0.1
Altın 2.446,840
%0.44
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yorgancılar: Hepimizin çalışması gerekiyor

Yorgancılar: Hepimizin çalışması gerekiyor

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, döviz kurunun yükselmesiyle maliyetlerin yükseldiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 30.01.2017 - 20:23

İZMİR -  Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu düşürmesine de değinen Başkan Yorgancılar, "Üç kredi derecelendirme kuruluşu tarafından ülkemiz yatırım yapılamaz ülkeler arasına girdi. Bu Türkiye'nin risk primini arttırıyor. Bu da yabancı sermayenin ülkeye girişinde soru işareti oluşturuyor. Türkiye'nin daha önce olduğu gibi yatırım yapılabilir ve güvenilebilir bir ülke olması için hepimizin çalışması gerekiyor. Başka Türkiye yok" diye konuştu.

EBSO ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akıncı ile Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de meclis toplantısına konuk olarak katıldı. Meclis Başkanı Salih Esen'in açılış konuşmasının ardından konuklara söz verildi. 

Denizli ile İzmir'in her zaman paylaşım içinde olduğuna dikkat çeken DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci Müjdat Keçeci, "İzmir aslında bizim her şeyimiz. Hem ithalatımız hem de ihracatımız buradan yapılıyor. İlişkilerimiz nedeniyle çok müşterimiz var. Zaman zaman problemlerimiz de oluyor. Bu sorunlar artık mahkemelerle değil de tahkim kurullarıyla çözülmeye çalışılıyor. Son zamanlarda tahkim konusu iyice güncelleşti, bunun en önemli sebebi bu ülkenin insanları olarak mahkemelere olan güvenimizin sarsılmasıdır. Hiçbirimiz mahkemeden adil ve hakkımızın kısa sürede teslim edildiğini hiç düşünmedik hala da düşünmüyoruz. Dolayısıyla bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Ama bizden önce yazılı hukuku olmayan hukukçuları ve hakimleri olmayan bir ülke olan Dubai bugün en büyük tahkim kurumunu temsil ediyor. Tahkim kurulu o bölgede milyonlarca dolar kazanıyor. O bölgenin bütün problemlerini orada tahkim kurulu çözüyor. İstanbul Tahkim Kurumu, siyasilere yaptığımız baskılar sonucu kuruldu. Bugün Türkiye'de inanılmaz derecede örgütlendi ve çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütüyor" diye konuştu.

AKINCI ISTAC'I ANLATTI

İstanbul Tahkim Merkezi'nin, İstanbul Finans Merkezi projesiyle ortaya çıktığını kaydeden ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akıncı, "Bugün iş hayatını uyuşmazlıkların çözümünden soyutlamak mümkün değil. Ancak iş dünyası uzun ve pahalı bir yargı sistemine tahammülü kalmadı. Ticaret hayatı son iletişim teknolojiyle hızlanırken, mahkemelerde yıllarca süren ticari davalar söz konusu. Burada hakimleri suçlamamak lazım. Fedakarca çalışıyorlar ama Yargıtay'ımıza yılda 1 milyondan fazla dosya gidiyor. Almanya ve Fransa gibi ülkelere baktığınızda bu sayı 10 bin dosya civarında. Seri tahkimde uyuşmazlık hakemin önüne gelmeden 3 ay gibi kısa bir sürede çözümleniyor. Bizim için önemli olan 3 ana nokta var. Birincisi uyuşmazlıkları hızlı bir şekilde çözmek, ikincisi yargılamanın kaliteli olması, üçüncüsü de mahkemelerden daha az bütçeyle davayı çözümlemektir" dedi. 

ISTAC'ın ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi için tahkim ve arabuluculuk hizmeti sunan, tarafsız, bağımsız bir kurum olduğunu söyleyen Akıncı, "Tarafların sözleşmelerinde mutlaka 'Uzlaşmazlık çıkması durumunda, İstanbul Tahkim Merkezi'nde çözümlenecektir' diye bir madde konması gerekiyor. Bu şart olması durumunda biz ancak uyuşmazlıklara bakabiliyoruz" dedi. 

"GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTERDİM"

İşlerin çabuk çözülebilmesi için ticari anlaşmalarda İstanbul Tahkim Merkezi yazılması gerektiğini kaydeden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da adı her ne kadar İstanbul Tahkim Merkezi olsa da merkezin bütün illerdeki dosyalara bakabildiğini söyledi. Terör saldırılarına tepki göstererek konuşmasına başlayan Başkan Yorgancılar, "Yılın ilk meclis toplantısında çok daha güzel şeyleri paylaşmayı isterdim ama birlikteliğimizi ve kardeş gibi yaşadığımız ortamı bozmak için elinden geleni yapan terör örgütlerinin saldırılarıyla ocak ayını geride bıraktık" dedi. Terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Başkan Yorgancılar, terör olaylarına alışmadıklarını ve alışmayacaklarını, 15 Temmuz'da olduğu gibi terör saldırıları karşısında dimdik ayakta duracaklarını söyledi. İzmir Adliyesi'ne düzenlenen terör saldırısında şehit olan Fethi Sekin'in ailesine destek sağlamak için bir banka hesabı açacaklarını kaydeden Başkan Yorgancılar, "İzmir'deki saldırıda daha fazla can kaybını önleyen bu vatanın Kürt evladı olarak kardeşimiz Fethi Sekin, vazifesini en şanlı şekilde noktalarken, sen ben, o bu ayrımı yapmamanın, bu topraklarda ayrışmadan tek yürek yaşamının önemini bizlere hatırlattı" diye konuştu.

"KUR YÜKSELDİKÇE MALİYET DE ARTIYOR"

Döviz kurunun adeta baş döndürdüğünü kaydeden Yorgancılar, Başkanlık tartışmaları, terör örgütleriyle mücadele, Anayasa turları ve uluslararası politikada yaşananların döviz kurlarında ciddi hareketlenmeye yol açtığını vurguladı. Doların ateşinin bir an önce düşmesini ümit ettiklerini belirten Başkan Yorgancılar, "Kur yükseldikçe hammadde başta olmak üzere maliyetimiz de artıyor. Zaten öz sermaye sorunu yaşayan işletmeler, kur zararı nedeniyle var olan sermayelerini eritme noktasına giderken, var olan borçları da artmıştır. Döviz kredisi kullanacaklar bunun bedelini ödemekle karşı karşıya. Vadeli işlemlerde satış sigortası yapmak zorundayız" dedi.

"TÜRKİYE YENİDEN YATIRIM YAPILABİLİR OLMALI"

Son olarak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye için not indirim kararı almasıyla 3 değerlendirme kuruluşu tarafından Türkiye'nin yatırım yapılamaz ülkeler arasında yerini aldığını hatırlatan Başkan Yorgancılar şöyle konuştu:

"Bu kararla birlikte Türkiye'nin risk primi arttı. Tüm ekonomik aktörlerin borçlanma maliyetleri yükselecek ve yabancı sermaye girişi sıkıntılı olabilecektir. Bizim, Türkiye'nin daha önce olduğu gibi yatırım yapılabilir ve güvenilebilir bir ülke olması için hepimizin çalışması gerekiyor. Başka Türkiye yok. 2016 yılının ekonomi üzerinde yarattığı ölü toprağı atmak için 2017 yılının daha iyi olması ile ilgili hükümet destek paketini açıkladı. Burada önemli adımlar atıldı. Ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim ve bunların üstesinden geleceğimize inanıyorum." 

Yorgancılar'ın ardından söz alan meclis üyelerinin yaşadıkları sorunları dile getirmesinin ardından toplantı sona erdi.

Meclis toplantısına katılan Keçeci ve Akıncı'ya da teşekkür plaketi verildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.