Dolar 32,5578
%0.03
Euro 34,8758
%0.03
Altın 2.427,920
%-0.09
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yunanistan'dan 'Kardak' hamlesi

Yunanistan'dan 'Kardak' hamlesi

Genelkurmay Başkanı Or. Akar ve kuvvet komutanlarının hücumbot ile Kardak kayalıkları yakınlarında incelemelerde bulunmasından iki gün sonra, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, bu sabah helikopter ile Kardak bölgesine uçarak, 1996 krizinde ölen üç Yunan subayının anısına denize çelenk attı.

  • Ege Postası
  • 01.02.2017 - 13:04

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, beraberindeki bazı askeri yetkililerle birlikte bu sabah, 21 yıl önce ölen 3 Yunan askerinin anısına Kardak kayalıklarına helikopterden çelenk attı.

Yunan Savunma Bakanlığı’nın  açıklamasında, Kammenos’un Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hristos Hristodulu’nun refakatinde, 1996’da ölen Yunan subayları Panayotis Vlahakos, Hristodulos Karathanasis ve Ektoras Yialopsu’nun anısına Kardak deniz bölgesine çelenk attığı belirtildi.

Kammenos’un denize çelenk atarken çekilen fotoğrafları ve video görüntüleri Yunan Savunma Bakanlığının sitesinde yayımlandı.

Yunan medyasına göre, Kammenos’un bu sabah Türkiye saati ile 08.10 sularında helikopterle Kardak bölgesine giderek çelenk atmasından bir süre sonra, iki Türk savaş uçağı  08.43-09.27 saatleri arasında altı kez Kardak, iki kez de Kalolimnos adası üzerinden uçtu.

Kammenos 2015’te ve geçen yıl da aynı şekilde Kardak deniz bölgesine çelenk atmıştı. 28 Ocak 2015’te savunma bakanlığı görevine başladığında ilk icraatı Kardak deniz bölgesinde çelenk atmak olmuştu. Bu “icraat” sırasında Kardak çevresinde Türk ve Yunan sahil güvenlik kuvvetleri arasında gergin anlar yaşanmıştı.

Yunan Genelkurmay Başkanlığı, orgeneral Akar ve kuvvet komutanlarının da içinde bulundukları Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait teknelerin geçen Pazar günü Kardak bölgesinde yedi dakika süreyle Yunan karasularını ihlal ettiğini ileri sürmüştü.  

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının geçen pazar günü öğle saatlerinde gidip inceleme yaptığı Kardak kayalıklarına, bugün Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos geldi. Bazı askeri komutanlarla birlikte saat 08.30'da, Leros Adası'ndan helikopterle hareket eden Savunma Bakanı Panos Kammenos, kayalıklara 21 yıl önce ölen 3 Yunan askerinin anısına çelenk attı. O dakikalarda, hangi ülkeye ait olduğu öğrenilemeyen F-16 uçakları, 30 dakika boyunca gökyüzünde uçtu. Kayalıklar üstünde bir süre uçan Kammenos'u taşıyan helikopter ise ardından kalkış yaptığı adaya döndü. Bakan Kammenos, Twitter hesabından Kardak ziyaretinin fotoğraf ve görüntülerini paylaştı.

PANAMA GEMİSİ HEYECAN YARATTI

Saat 11.30'da ise İspanya'nın Castellon Limanı'ndan gelerek Güllük Limanı'na giden Panama bayraklı 'Star S' isimli 150 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğindeki 11 bin 896 grostonluk kuru yük gemisi, kayalıkların yakınından geçince, çarpma ihtimali nedeniyle korkuttu. Ancak herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı, yoluna devam etti. Bölgede 1 Türk sahil güvenlik botu ve P1208 bordo numaralı 'Kaş' isimli Türk Karakol Botu ile Yunan sahil güvenliğine ait 1 botun bekleyişini sürdürdüğü görüldü.

YUNAN INTERNET SİTESİ GÖRÜNTÜLER YAYINLADI

Yunanistan'da yayın yapan 'www.star.gr' adlı haber sitesi, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos'un bu sabah çelenk bıraktığı Kardak kayalıklarına, bir gün önce Yunan SAT komandolarının zodyak botla tam teçhizatlı olarak yaklaştığı haberini verdi. Dün Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının dalaşının hemen ardından, Kilimli (Kalimnos) Adası'ndan SAT komandolarının bölgeye gelip gelişmeleri takip ettiğini belirten internet sitesi, görüntüler de yayınladı.

Bu arada Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 1 uçağın, bugün saat 14.20 ile 14.40 arasında bölgede keşif uçuşu yaptığı görüldü.

KARDAK'I GEÇEN YUNAN BOTU KOVALANDI

Türk sahil güvenlik ekiplerine ait uçağın saat 14.50'de Kardak kayalarının üzerinde uçmasının ardından bir Yunan sahil güvenlik botu bölgeyi hareketlendirdi. Kayalıkları geçen ve Türk sularına doğru yönelen Yunan sahil güvenlik botu, bölgedeki sayıları 5'e kadar yükselen Türk sahil güvenlik botlarınca engelledi. 40 dakika süren bölgedeki hareketlilik, DHA kameralarınca kaydedildi. Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının bölgedeki bekleyişi sürüyor.

Genel Kurmay Başkanı Akar Kardak'a gitti

Kardak çevresinde sıcak dakikalar

KARDAK'TA NE OLDU'

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşandı. Figen Akat adlı Türk gemisi 25 Aralık 1995 tarihinde Ege Denizi'ndeki, Bodrum'un 3.8 mil uzaklığındaki Kardak Kayalıklarında karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Yunan ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak inecek, o asker gidecek" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak'ı kuşatan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını dikti. Daha sonra ABD ve NATO'nun girişimleriyle tansiyon düşürüldü ve kriz öncesi duruma dönüldü

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.