Dolar 34,6577
%0.04
Euro 36,3203
%-0.16
Altın 2.941,000
%0.32
Bist-100 9.636,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık'tan Kocaoğlu'na Gediz ve Gördes yanıtı!

Bakanlık'tan Kocaoğlu'na Gediz ve Gördes yanıtı!

Başkan Kocaoğlu’nun Gediz ve Gördes Barajıyla ilgili sert eleştirilerine sonrası Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

  • Ege Postası
  • 24.03.2013 - 16:58
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Aziz Kocaoğlu’nun içme suyu arıtma tesisi ve Gediz Nehri hakkındaki gerçekleri yansıtmayan ifadelerin aldığı belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak İzmir'in ihtiyaçları doğrultusunda her türlü yatırımı süratle hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede Gördes Barajı’nın normalde 2012 yılında tamamlanması planlanmıştı. İzmir ilinin 2007 yılında yaşadığı içmesuyu problemi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuyularındaki sularda arsenik miktarının yüksek çıkması üzerine DSİ Genel Müdürlüğü, yıldırım harekatı başlatarak, Gördes Barajı’nı planlanandan önce tamamlamıştır. Barajın açılışı 17 Ocak 2009 tarihinde İzmir Halkapınar Kapalı Spor Salonu'nda Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleşen toplu açılış merasimiyle yapılmıştır.

Gördes Barajı’ndan İzmir’e su getirecek olan isale hattının ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gerekiyordu ancak belediyenin işi geciktirmesinden dolayı
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 40 kilometre uzunluğunda ve 2 metre çapındaki dev isale hattının yapımı için Bakanlığımıza talimat vermiştir. Bunun üzerine 22 Mayıs 2009 tarihinde temeli atılan İzmir İçmesuyu 1. Kısım İsale Hattının bitiş tarihi öne çekilerek tamamlanmış ve 10.10.2010’da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Aydın Çine’de düzenlenen toplu açılış merasimi ile devreye alınmıştır.

İsale hattı ile Gördes Barajı’ndan İzmir’e başlangıçta yılda 59.5 milyon m3 içme suyu, bir başka ifadeyle 800.000 kişiye ilave su temin edilmiştir. Böylece şehre verilen su miktarında
%30 nispetinde artış sağlanmıştır.

Bu arada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Aziz Kocaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nu ziyaret etmiş ve ziyarette Prof. Dr. Veysel Eroğlu “arıtma tesisini de bakanlık olarak biz yapalım” teklifinde bulunmuş, Sn. Kocaoğlu arıtma tesisini kendilerinin yapacağını ifade etmiştir. Dolayısıyla arıtma tesisinin gecikmesinden Bakanlığımızın ve DSİ’nin herhangi bir mesuliyeti bulunmamaktadır. Maalesef şu ana kadar belediye üzerine düşeni yapmamıştır.

İsale Hattı 2. Kısım İnşaatı Devam Ediyor…
65 km uzunluğunda ve 2 m çapında çelik borudan oluşan İzmir İçmesuyu İsale Hattı
2. Kısım İnşaatı’nın temeli ise 21 Ocak 2012 Cumartesi günü Orman ve Su İşleri Bakanı
Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılmıştır. Projenin şu ana kadar % 70’i tamamlanmış olup, 06.06.2013 tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir. İsale Hattı 2. Kısım da devreye girdiğinde İzmir'in 2040 yılına kadar içmesuyu garanti altına alınmış olacaktır.

Arıtma Tesisi Devredilirse Kısa Sürede Tamamlarız…
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığımızın mesuliyeti olmadığı halde İzmirlilerin mağdur olmaması için defa et kereler “arıtma tesisini biz yapalım” teklifini yinelemiştir. Fakat Sn. Aziz Kocaoğlu, tesisi kendilerinin yapması hususunda ısrarcı olmuştur. Hal böyleiken Sn. Kocaoğlu’nun “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali mesuliyeti kurumuza atması anlaşılır değildir. Sn. Başkanın bu ifadeleri tamamen politik ve art niyetlidir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak nasıl ki İzmir’de sulama, taşkın koruma, ormancılık ve ağaçlandırmada 70 yılda yapılamayanı 10 yılda yaptıysak, arıtma tesisini belediye Bakanlığımıza devrederse onu da süratle tamamlarız. İzmirli hemşerilerimiz müsterih olsun.

Gediz’de Belediyeler Sorumluluklarını Yerine Getirmedi…
Gediz nehri ile alakalı olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geliştirilen “Gediz Havzası Koruma Eylem Planı” hayata geçirilmiş olup plan çerçevesindeki çalışmalara devam edilmektedir. Devlet kurumlarına düşen eylemlerde önemli gelişmelerin gerçekleştiği plan kapsamında evsel ve endüstriyel atıksu deşarjlarının kontrolünde, Nehir ıslahı ve ağaçlandırma çalışmalarında ciddi mesafe alınmıştır. Yerleşim yerlerinin atıksu arıtma ve katı atık bertaraf tesislerini kurmakla yükümlü olan Belediyelerden de aynı hassasiyet beklenmektedir.

Mayıs 2008’de yürürlüğe giren “Gediz Havzası Koruma Eylem Planı” çerçevesinde ilgili bütün kuruluşların üzerine düşen vazifeleri tespit edilmiş ve bir iş takvimine bağlanmıştır. Çalışmaların iş takvimine uygun ilerlemesi için bir Takip Komisyonu oluşturulmuş ve bu komisyonun çalışmaları neticesinde belirli ilerleme kaydedilmiştir. Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde Gediz Nehrinin kirliliğinin önlenmesi ile alakalı olarak gerek Bakanlığımız gerekse ilgili kurum ve kuruluşların sorumlu oldukları çalışmalar Sayın Bakanımız tarafından titizlikle takip edilmektedir. Ancak söz konusu havzadaki yerleşimlerin atıksu arıtma tesislerini ve katı atık bertaraf tesislerini kurmaları, Belediyelerin mükellefiyetindedir. Bu hususta belediyelerin mes'uliyetlerini yerine getirmeleri önem arz etmektedir. Bakanlığımız tarafından bu konuda gerekli destekler de sağlanmakta ve gelişmeler etkin bir şekilde takip edilmektedir.

Ayrıca DSİ Genel Müdürlüğü’müz tarafından yürütülen nehir ıslahı çalışmalarının yüzde
90’ı tamamlanmıştır. Erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmalarında da Bakanlığımız önemli yatırımları hızla gerçekleştirmektedir. Çok sevindirici bir gelişme olarak, yayılı kaynak kirliliği ile alakalı da önemli ilerlemeler kat edilmiştir.

Gediz Havzası’nda yürütülen akılcı çalışmalar neticesinde 2008 yılında 191 bin 572 kg olan gübre tüketimi 2012 yılında 76 bin 45 kg’a düşmüş, toplam pestisit kullanımı 2008 yılında 750 lt iken 2012 yılında 260 lt’ye düşmüştür. Yine 2008 yılında 3,5 mg/L mertebesinde olan çözünmüş oksijen konsantrasyonu 2012 yılında 7,5 mg/L mertebesine yükselmiştir. Diğer kirlilik parametrelerinde de önemli iyileşmeler görülmektedir.

Takibi ve koordinasyonu bakanlığımızca yapılan “Gediz Havzası Koruma Eylem Planı”; Evsel Atıksuların Kontrolü, Endüstriyel Atıksuların Kontrolü, Katı ve Tehlikeli Atık Kontrolü, Dere Yatağının Temizlenmesi ve Islahı, Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü, Zirai Kaynaklı Kirliliğin Kontrolü ve Nehir Su Kalitesinin İzlenmesi olmak üzere 7 eylemden oluşmaktadır. Gediz Havzası Koruma Eylem Planı hususundaki gelişmeler, “www.gediz.ormansu.gov.tr” adresinden ulaşılabilen internet sitesinden takip edilebiliyor” denildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.