Dolar 32,6973
%-0.17
Euro 35,2193
%0.38
Altın 2.443,790
%-0.27
Bist-100 10.442,00
%-1.93

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZENERJİ resmen grevde: Büyükşehir önünde tepki var!

İZENERJİ resmen grevde: Büyükşehir önünde tepki var!

ZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iki şirkette çalışan 7500 işçinin katılması beklenen grev, Yüksek Hakem Kurulu’nun kararıyla İZELMAN’da önlenince, bugün sadece İZENERJİ’de 3500 işçi greve çıktı. Kurul’un kararı DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası ile işçiler arasında gerginlik yarattı. İşçiler hem belediye yönetimine, hem de sendika yöneticilerine tepki gösterdi.İZENERİ Şirketi’nde yetkili Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise istifa ettiğini açıkladı.

  • Ege Postası
  • 26.07.2013 - 11:20
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geceyi İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde geçiren ve sabahın erken saatlerinde sayısı artan çoğunluğunu İZENERJİ çalışanlarının oluşturduğu emekçiler grev kararını uyguladı.Belediyenin park bahçeler, idari işler başta olmak üzere birçok biriminde görev yapan 4 bine yakın işçi mesaiye başlamadı. İş bırakan emekçilerin güne gergin başladığı gözlenirken, yer yer belediye önündeki protestolara katılmayan sendika yönetimine tepki gösterdikleri gözlendi.

SON NOKTAYI YHK KOYDU-HABER İÇİN TIKLAYINIZ

İŞÇİLERDEN SERT TEPKİ GELDİ

“Sözleşme hakkımız, grev silahımız”, “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma”, “İşçiyi satanı biz de satarız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları atan yüzlerce kişilik emekçiye grev sözcüleri de eşlik ederken, tepkilerin ortak adresi ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve sendika yönetimi oldu. Büyükşehir Belediyesi önünde alkış ve ıslıklarla protestoya devam eden emekçiler arasında yer yer gerginlik çıktığı dikkatlerden kaçmazken, grup adına söz alan emekçiler, “Kaybedeceğimiz hiçbir şey yok. Direnmeye devam edeceğiz. Eşit işe eşit ücret talebimizi yineliyoruz. Yaşananlar karşısında sessiz kalmayacağız. Sözleşme hakkımız grev de silahımız. Bizi bugüne kadar örgütleyen sendika yönetimi, neden bugün bize sahip çıkmıyo? Bizim yöneticilerimiz nered? Yüksek Hakem Kurulu’nun kararını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz de. Mücadelemiz devam edecek. Zafer direnen emekçinin olacak” şeklinde konuştu.


ŞANLI: YAZIKLAR OLSUN!

İşçilerin “Taner Başkan” sloganları eşliğinde belediye önüne gelerek bir açıklama yapan Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, “İlerleyen saatlerde belediye önüne gelen ve bir açıklama yapan yazıklar olsun bu adilikleri yapanlara. Yazıklar olsun bunları yapan namussuzlara. Aylardan beri buradan yalvarıyoruz. Sabaha kadar sendikadan kavga verdik. Hiç kimse yoktu. Yalnızdık. Biz haftalardır anlattık. Hep uğraş verip mücadele ettik. Bizim grevimiz devam ediyor. Eğer İZENERJİ için karar çıkmadıysa hep beraber bunun hesabını soracağız. Hepimiz burada olmak zorundayız. Diğer şube başkanlarımızı da burada istiyoruz. Eğer böyle bir karar varsa buna uyacağız. Bu kararı gönderenlere de, verenlere de yazıklar olsun. Biz hep birliktelikten bahsettik. YHK’nın vereceği kararlar yüzde 7’leri geçmez. Bu işi didik didik araştıracağız. Bu oyuna düşmeyeceğiz. Bu örgütü kimse sahipsiz sanmasın, boş sanmasın. Bizim kimseye ihtiyacımız yok. Eğer bu işin içinde art niyet varsa, o zaman istifa ederim. En büyük korku buradan yuhalanmaktır. Dün de doğruyu yaptım, yarın da doğru bildiğimi yapacağım. Her ne kadar uğraşsanız da, doğruyu yapmaya devam edeceğiz. Biz yasal hakkımızı kullanıyoruz. Biz örgütlü mücadelemizi yapacağız. Bize zarar gelmesine de izin vermeyeceğiz” dedi. Şanlı, açıklamasının ardından belediye yönetimi ile son bir görüşme yapmak üzere bir araya geleceğini belirterek, işçilerden alanı terk etmemesini istedi.

ŞANLI REST ÇEKTİ

2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, belediye yetkilileri ile yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç alamadığını duyurduğunda belediye önünde tansiyon yeniden yükseldi. Şanlı, İZENERJİ’yi ilgilendiren YHK kurulu kararının da belediyeye ulaştığını açıklarken, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirtti. Şanlı’nın görüşme sonrası personel kapısına ulaşması ile birlikte yüzlerce kişi buraya akın ederek sloganlar ve ıslıklar ile protestolarını sürdürdü. “İZENERJİ işçileri adalet istiyor”, “Ölmek var dönmek yok” “İZENERJİ seninle gurur duyuyor”, “İşte örgüt işte başkan” sloganları sonrasında işçilere seslenen Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, istifasını açıklayarak “Biz aylardan beri her şeyi çektik, her türlü zorluğu sineye çektik. Ben kavgamı bırakmadım. Bu süreçten fayda sağlarsak insanların karşısına gururla çıkarız dedik. Bundan sonra biz emekçiler olarak haklarımıza alanlarda sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sizleri yalnız bırakmayacağım. Bu namussuzluğun hesabını soracağız. Biz yine buralarda emekten yana olup mücadele edeceğiz. Beni de anlamanızı istiyorum. Beni mutlu edecek asıl gün bugündü. Ama süreci hepimiz yakından gördük. Bu kadar seviyesizlik olabilir m? Adam gibi masa başında oturup bu işi çözebilirdin, ama Yüksek Hakem Kurulu’na gönderdin. Hiçbirimizin açısından faydası olmayan çok kötü bir toplu sözleşme söz konusu. Ben bu mücadeleyi bırakmadım. Eğer meydanlarla mücadele etmeyi bırakırsam gelin benim yüzüme tükürün arkadaşlar. Biz yola birlikte çıktık, birlikte devam edeceğiz. Yönetim kuruluna sormadan bir karar aldım özür diliyorum” diyerek veda etti. Geçtiğimiz aylarda, toplu sözleşmelerden istenen sonucu alamadıkları takdirde istifa sözü veren Şanlı’nın kararını resmen açıklaması ile birlikte, hem İZENERJİ çalışanlarının hem de Taner Şanlı’nın gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

BEKLEYİŞ GÜN BOYU SÜRDÜ


Taner Şanlı’nın istifası sonrasında belediye önünde grev nöbetine devam eden İZENERJİ personeli, Yüksek Hakem Kurulu’ndan gelecek resmi kararı beklemeye devam etti. Sıcak havaya aldırmadan saatler boyunca oturan emekçiler belediyeye girme taleplerinin reddedilmesi ile birlikte, zaman zaman güvenlik ile tartışma yaşadı. Diğer yandan DİSK Genel Merkezi’ne ulaştığı öğrenilen İZENERJİ’ye ait YHK kararının resmen kendilerine tebliğ edileceği ana kadar bekleyişini sürdüreceğini belirttiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu aleyhinde sloganlar atan işçiler, kararı YHK’ya taşıyan belediye yönetimini de işçiyi satmakla suçlayarak, yaşanan gelişmelerin hesabını sandıkta soracaklarını kaydettiler. İZENERJİ emekçileri karar ellerine ulaşmadığı takdirde gece çadır kurmaya hazırlanıyor.

YÖNETİMİ İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

Diğer yandan sendika arasında yaşanan gerginlik gün boyu kendisini gösterirken, grev süresince kendilerini yalnız bırakan İZELMAN’da örgütlü çalışanlara da tepki gösteren İZENERJİ emekçileri, başta DİSK ve Genel-İş Başkanı Kani Beko olmak üzere, Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Ocak ile DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Memiş Sarı’yı istifaya çağırdılar. Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı’nın istifası ile birlikte şube yönetimi ve şube temsilcilerinden oluşan yaklaşık 80 kişilik grubun da sendikadan istifa etmeye hazırlandığı öğrenilirken, sendika genelinde yönetime tepki göstermek amacı ile toplu istifalar gelebileceği gün boyu konuşulan konular arasındaydı. Gündüz saatlerinde belediye girişine maaş bordrolarını asarak protestoya başlayan sendikada örgütlü çalışanlar, bir yandan da Şanlı’yı istifadan vazgeçirmek için çalışırken, tüm bu çabalarından rağmen sonuç alamadılar.



Akşam saatlerinde mesainin sona ermesi ile birlikte tekrar belediye önüne gelen 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, YHK kararının kendilerine ulaşmadığını ve grevin devam ettiğini belirterek, “Ben buraya şube başkanı olarak değil, işçi bir kardeşiniz olarak geldim” diyerek oturma eylemi yapan emekçilere seslendi. İZENERJİ çalışanlarının “2 No’lu Şube bir ailedir” pankartları, alkışlar ve sloganlar ile destek verdiği Şanlı, “Burada bizim bizden başka dostumuz yok. Bunu dün de söyledik, bugün de söylüyoruz, yarın da söylemeye devam edeceğiz. Bu ülkede işçinin işçiden başka dostu yok, nerede olursa olsun. Biz işçiler olarak mücadele edeceğiz, YHK’da alınan karar henüz ulaşmamış ama, orada üstünde altında rakamlar verilirse, burada bazı rakamlar çıkmıştır onları yine talep edeceğiz. Onun için buradayız, bekleyeceğiz” diye konuştu ve kendisine sevgi gösterisinde bulunan işçilere teşekkürlerini iletti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.