Dolar 32,5969
%0.12
Euro 35,3940
%0.28
Altın 2.504,530
%1.5
Bist-100 10.852,00
%-0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EXPO tanıtımına büyükelçi dopingi

EXPO tanıtımına büyükelçi dopingi

İzmir, “Büyükelçiler Konferansı”na ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin 122 ülkede görev yapan büyükelçisinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, EXPO 2020 yarışında büyükelçilerden destek istenirken, bugüne kadar yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

  • Ege Postası
  • 05.01.2013 - 18:20

İZMİR - İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecinde yaptığı çalışmalar ve EXPO yarışında uygulanacak stratejik plan geniş katılımlı bir toplantıyla görüşüldü. “5. Büyükelçiler Konferansı”, Dışişleri Bakan Yardımcısı Necmi Koru, İzmir Valisi, EXPO 2020 Yürütme Komitesi ve Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda ve dernek başkanları, Türkiye’nin 122 ülkede görev yapan büyükelçisi ile uluslararası kuruluşlarda görevli 12 temsilcinin buluşmasıyla gerçekleştirildi.

Swissotel’de gerçekleşen “EXPO buluşması”nda, büyükelçilere bilgilendirmede bulunuldu. EXPO yarışını kazanan şehrin Kasım 2013’te Paris’te yapılacak oylamada belirleneceğinin ifade edildiği toplantıda, o zamana kadar olan süre içinde “diplomasi ve lobi atağı” yapılması istendi.

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO konusundaki kararlılıklarını herkese net şekilde hissettirdiklerini söyleyerek, “EXPO, 7-8 yıldır İzmir ve İzmirlilerin gündeminde hep ilk sırada oldu. 2015 EXPO hedefine ulaşamadık. Ama oylamanın yapıldığı o gün biliyorduk ki, bu İzmir için bir son değil, aksine yeni bir başlangıç olacak. Bugün İzmir, hızlı büyümesi ve dünya kenti olmaya yönelik vizyonu ile EXPO’da yeni bir hedefe, 2020 yılındaki büyük fuara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Biz de, bu kentin yerel yönetimi olarak, önümüze koyduğumuz yol haritası, çizdiğimiz hedef ve projelerle İzmir’i şimdiden 2020’ye hazırlıyoruz” dedi.

 “Marka şehir İzmir”

İzmir’i geleceğin marka kenti haline getirmek için çalıştıklarını bildiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “EXPO’ya ulaşmamızda önemli bir itici güç olacak yatırımlarla kentin fotoğrafını değiştirmeye, İzmir’i geleceğin marka kenti haline getirmeye çabalıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 21. Yüzyıl hamlesinde çok önemli bir rol oynayacağına inandığımız İzmir’in bu değişen fotoğrafında, EXPO 2020’nin de olmasını istiyoruz. İzmir, 2020 EXPO’suna çok yakışacak, biliyoruz. Daha da önemlisi, yürekten inanıyoruz” dedi.

 Diplomasi atağı

İzmir Valisi Cahit Kıraç konuşmasında, büyükelçilerden destek isteyerek, oylamanın çok aşamalı olacağını ve her aşamada en az oy alan kentin eleneceğini söyleyerek, bu yüzden oy vermeyecek ülkelerle bile görüşülmesinin önemine değindi. Çalışmaların “iletişim faaliyetleri”, “lobi faaliyetleri” ve “adaylık dosyası hazırlama” olarak üç aşamada yürütüldüğünü vurgulayan Vali Cahit Kıraç, “İzmirli işadamlarından ve iş kadınlarından oluşan gönüllü EXPO elçileri için dünyayı beş ayrı bölgeye ayırdık. Bugün belirlenen bölge temsilcileri o bölgenin büyükelçileriyle bir araya gelerek yuvarlak masa toplantıları yapacak. Bu görüşmelerde bugüne kadar yapılan ve yapılmasında fayda bulunan işlere zaman ayırmak istiyoruz” dedi.

EXPO çalışmalarında üç aşamalı lobi faaliyeti yürüttüklerini ifade eden Vali Kıraç, başta Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık olmak üzere Devlet kademesi tarafından çalışmalar yapıldığını, ayrıca diplomatlar tarafından dünya genelinde temaslarda bulunulduğunu, yerel çapta da görüşmelerin sürdürüldüğünü açıkladı. Çalışmaların etkin ve verimli yürütülmesi için dünyayı beş ana bölgeye ayırdıklarını söyleyen Vali Kıraç, “Bu bölgeler Afrika, Avrasya, Asya, Amerika ve Ortadoğu. Bu bölgelerde işadamları ve işkadınları, sivil toplum örgütü liderleri kendi iş odaklarıyla bağlarını zaten yürütüyorlardı. Bu boyutta EXPO delegeleri ve üyeleri de orada görev yapan büyükelçilerle bire bir temas edecekler” dedi. Her bölge için  2 – 5 kişilik delege lider grupları oluşturulduğunu söyleyen Vali Cahit Kıraç, şu ana kadar yaklaşık 100 ülke delegesiyle görüşüldüğünü bildirdi. Vali Kıraç 4 – 6 kişiden oluşan ülke heyetlerinin de yapılandırıldığını ifade ederek Bakanlar Kurulu’nun görüşmelere katılması için ziyaret programları hazırlandığını sözlerine ekledi.

 Tema çok önemli

“Daha iyi bir dünya için yeni yollar. Herkes için sağlık” olan EXPO temasının önemine değinen Vali Kıraç, “Sağlık konusunda tüm dünyanın sesi olmayı hedefliyoruz. Mevcut sorunlara dikkat çekerek evrensel dayanışmaya katkıda bulunmak istiyoruz. EXPO 2020 İzmir, tüm ülkelerin sağlık sorunlarını dünya gündemine taşıma aracıdır” diye konuştu. Adaylık sürecinde beş sunum olacağını ve bunların üçünün tamamlandığını belirten Vali Cahit Kıraç, diğer sunumlardan birisinin Haziran ayında, sonuncusunun ise Kasım ayında oylamadan önce yapılacağını ifade etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.