Dolar 32,5884
%0.35
Euro 34,7964
%0.19
Altın 2.507,870
%0.94
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Bedri Serter şansı!

Genel seçimlerden hemen sonra koalisyon tartışmalarının sürdüğü şu günlerde  CHP’de yavaş yavaş kongre havasına girilmiş durumda… İl Başkanlığı için aday olmayı düşünen isimler ise nabız yoklayama başladı bile.

Aday olacak isimler çıkmaya devam etsin, koltukta oturan mevcut İl Başkanı Bedri Serter’in ne yapacağı merak konusu…
Halihazırda Serter,  koltuğa yeniden  talip olduğunu kamuoyuna çoktan duyurdu

Ama işe yanlış yerden başlamış görünüyor.
Bir önceki kongrede, o dönem Serter gibi atanarak İl Başkanı olan Tacettin Bayır ve Levent Eyipişiren adaylıklarını açıkladıktan sonra Genel Başkan ve Genel Merkez koridorlarını aşındırırken, Ali Engin ilçe ilçe dolaşarak delege ile bir araya geliyordu. Ve yapılan kongrede delegenin büyük desteğini alan Ali Engin il Başkanı seçilmişti.
Şimdi Serter’de Tacettin Bayır gibi Genel Merkez'de Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile 'nezaketen görüştükten sonra adaylığımı açıklayacağım' diyor. Ancak; ne Kılıçdaroğlu ne de Genel Merkez yöneticilerinin kongreye müdahil olacak durumları yok. Burada son sözü yine delege söyleyecek.
Gelelim esas konuya İl Başkanı Serter'le ilgili önümüzdeki dönem yaşayacağını düşündüğüm  tahminlere bunları sizinle paylaşmak istiyorum.

Bedri Serter, İl eski Başkanı Ali Engin'in vekil adayı olmasından sonra CHP MYK’sı tarafından İzmir İl Başkanı olarak atandı. Ve o süreçten sonra İl Başkanlığı görevini yaptı. Genel seçimlerde partinin başında CHP’nin ülke genelindeki oyuna baktığınızda İzmir’de başarılı bir sonuç aldığını söylemek yanlış olmaz.

Tabi ki, bu İl Başkanı Bedri Serter’in yeniden aday olması için yeter mi'
Bence yetmez…

Neden mi'

Hemen aklıma 2009 yerel seçimlerinde Büyükşehir ve 29 ilçe belediye başkanlığını kazanarak CHP tarihinde en başarılı sonucu almış Rıfat Nalbantoğlu geldi.

Seçimlerden hemen sonra bu kadar başarılı bir kampanya götürmüş isim kongrede aday olamamıştı. Bu nedenle önümüzdeki aylarda yapılacak İl Başkanlığı seçimlerinde İl Başkanı Bedri Serter’in aday olması için sadece Genel seçimlerde aldığı başarı aday olması için yeterli değil.
Bir de buna İl Başkanı Bedri Serter’in arkasında oluşmuş ekiple yaşadığı sorunları eklerseniz Serter’in işinin çok zor olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Başkan Seter, kendisini o koltuğa oturtan ekiple zaman içinde ciddi sorunlar yaşadı  ve  o ekiple arasında bütün köprüleri yıktı. Bu nedenle çok fazla tutunacağı bir dal olmadığını düşünüyorum.

Diğer taraftan ise, Kocaoğlu ve Yüksel ekibinin de sıcak bakmadığı Serter’in buradan destek alması imkânsız. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel ekibi şartlar ne olursa olsun İl Başkanlığı seçimini kazanmak için her türlü argümanı kullanarak kendi istedikleri adayı mutlaka getireceklerdir
Evet, net bir şekilde “getireceklerini” söylüyorum. Çünkü daha önce kaybettikleri İl Başkanlığını yeniden almak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır. 

Ve ben ekibin bu gücünün hala olduğunu düşünüyorum.
Çünkü yapılacak delege seçimlerinde bu ekibin karşısında sağlam örgütlenecek bir yapı  yok. İl Başkanı Bedri Serter aslında bu süreçte İl Başkanlığı koltuğuna oturması için çaba gösteren ekiple yollarını ayırmamış olsaydı, şimdi o koltuğa oturacak isimler içinde en güçlü aday olacaktı.

Serter’in bu süreci doğru götürememesinden sonra oluşan tahribat hem Serter’de hem de onun atanması için uğraşan ekipte ciddi bir güç kaybı oluşmasına neden oldu. 

Serter’in genel merkeze yakın mesajlar vermesi ya da yakın olması İl Başkanlığı koltuğuna oturması için yeterli değil. Çünkü İl Başkanlığı seçiminde yapılacak delege seçimlerinde genel merkez yöneticilerinin hiçbir faydası olmayacak.

Burada delegasyon ne derse o olacak…

Bunun en güzel örneğiyse milletvekilli adaylarını belirleyen “ön seçim”  sonuçlarına bakmamız yeterli... Önseçimde delege üzerinde kimsenin çok fazla etkisinin olmadığını gördük.

Burada ilçelerde etkili olacak kişiler belediye başkanları, ilçe başkanları, o ilçenin kanaat önderleri etkili olacaktır. Bu nedenle ilçelerde yapılacak seçimlerden sonra çıkan tablo içinde sağlam organizasyon ve delege yapısını doğru hesaplayan ekip il başkanlığı seçiminde başarılı olacaktır.
Ve bunu yapacak ekip Kocaoğlu ve Yüksel ekibinden başka bir ekip değildir. Bunu zaman içinde göreceğiz.

YAŞANAN TARTIŞMALARA NEDEN SEYİRCİ KALIYOR
Diğer taratan ise, İl Başkanı Serter’in son günleri meşgul eden “Atila Sertel dosyası” olarak bilinen İl eski Başkanı Ali Engin, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ve İl yöneticisi Niyazi Arslan gibi isimlerin de aralarında bulunduğu bazı isimler ve İl Disiplin Kurulu Başkanı Birol Soylu arasında yaşanan polemiği bizim gibi izleyerek takip etmesi. Ve yaşanan krize el koymamaası yaklaşan delege seçimlerinde Serter’e büyük puan kaybettiriyor.

Özellikle yönetim kurulu toplantısında İl Disiplin Kurulu Başkanı Birol Soylu'yla ilgili  yaşanan polemikte dosyanın İl Disiplin Kurulu'na Genel Merkez üzerinden İl Başkanlığı pas geçerek gitmesini bilmesine rağmen İl Başkanlığı toplantısında yaşanan tartışma da dosyadan haberi olduğunu ve disiplin kuruluna Genel Merkez tarafından yetki verildiğini söylememesi ve İl yöneticilerini bu konuda bilgilendirmemesi kafaları karıştırdı.
Ve bundan sonra yaşanan tartışmalara neden nokta koymadığı ve polemiklerin parti içinde tabanda ciddi sıkıntı yaratmasına rağmen müdahale etmeyerek seyirci kalması tam anlamıyla Serter açısından gelecek günlerde büyük bir sıkıntı yaratacaktır.