Dolar 32,5192
%-0.06
Euro 34,8732
%0.13
Altın 2.432,040
%0.37
Bist-100 9.775,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP İzmir vekillik listesinde bomba isimler

Milletvekili seçimlerine 8 ay gibi kısa bir zaman var.
Bir de Nisan ayı seçeneğini de unutmayalım.
Hal böyle iken kulislerde konuşulan isimler her an daha da artıyor.
Zaten parti genel merkezleri kadar il ve ilçe teşkilatlarındaki kulisler de iyice hareketlenmiş durumda.

Şu an İzmir’de en hararetli durumdaki parti olarak CHP öne çıkıyor.
CHP İzmir’de, şu sıralar yüksek sesle ön seçim çağrıları yapılsa da, bu çağrıları yapanlar başta olmak üzere herkes adı gibi biliyor ki, ön seçim olmayacak…
Bana göre; en azından İzmir’de olmayacak.
 
Tek belirleyici Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve ona yakın bazı genel başkan yardımcıları ve 3-5 kurmay olacak.
Bu nedenle aklından milletvekili aday adaylığı geçenler de şimdiden genel başkan yardımcılarının da katılım gösterdiği etkinliklerde ön sıraları kapmaya ve genel merkez kurmaylarına yakınmış edasında boy göstermeye başladılar.
 
Tabii sessiz bir bekleyiş içinde olanları ve genel merkez düzeyinde mekikler dokuyanları da unutmamak gerekir.
 
Evet, dedik ya kendileri bile inanmasa da bazıları ön seçim beklentisi içinde…
Kimisi de Aziz Kocaoğlu’nun güçlü kalacağına inanarak, Kocaoğlu kontenjandan milletvekili adaylığı için iyi bir sırada yer alma sevdasında…
 
Ve en önemlisi Kılıçdaroğlu’nun vazgeçilmezi olmak isteyenler…
Tabii birde reklamını yapmak isteyen var…

 
Onlar için aday olmuş, olmamış fark etmeyecek.
Hayal peşinde koşanlarla, reklam hevesinde olanları yazmayacağım…
 
Kulislerde konuşulan bir diğer konu ise fermuar sistemi…
 
İddialara göre İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere bazı büyükşehirler için fermuar sitemi uygulanacakmış!
 

İzmir’de;
1,3,5,7,9,11 ve 13. sıralara atama genel merkez tarafından yapılacakmış.
 
2,4,6,8,10 ve 12 sıralara da ön seçim sandığından çıkan isimler yazılacakmış…
 
Yani; genel merkezin kontenjanından girenler, fermuar sisteminde ön seçime girmeden tek sayılı hanelerde yerini alacakmış, çift sayılı boşluklara da önseçimden çıkan isimler aldıkları oy oranına göre sıralanacakmış...
 
Açıkça söylemek gerekirse kongreleri bile erteleyen genel merkezin önseçim sandığına sıcak bakacağına ihtimal vermiyorum.
 
Neyse, biz geçelim kulislere…
 
Evet, CHP İzmir kulislerinde milletvekilliği aday adaylığı için kimlerin adı geçiyor'
 
İlk önce, CHP İzmir il yönetiminden isimleri kulislere düşenlere bakalım.
 
İl Başkanı Ali Engin, İl Sekreteri Sevda Kılıç, İl Başkan Yardımcıları Barış Erel, Ülkümen Rodoplu ve Altan İnanç.
 
Hemen belirtelim, kulislerdeki bilgiler, İl başkanı Ali Engin ile Sevda Kılıç’ın seçilebilecek yerlerden listede olacağını işaret ederken, Ülkümen Rodoplu’nun ancak 8. sıra veya sonrasında yer bulabileceğini gösteriyor.
 
CHP kulisleri Barış Erel ile Altan İnanç için ise milletvekili sorumluluğunu kaldıramayacağı fikrinde birleşirken bu isimlerin ‘yukarıya asıl aşağıyı sağlama al’ taktiğiyle Ali Engin’den boşalacak il başkanlığı koltuğu için lobi yapmak amacıyla son ana kadar adlarını milletvekili aday adayı olacaklar arasında dolaştırtacaklarını konuşuyor.
 
Yani onların meselesi başkaymış!!
 
Yine CHP kulisleri pek fazla destekçisi olmayan bu iki isme, Ali Engin sonrası il başkanlığı için pek şans vermezken, il başkanlığı için şansı yüksek isimler olarak Utku Gümrükçü, Yekta Varnalı ve Orhan Karaoğlu’nu işaret ediyor.
 
Kulisler, Genel Merkez kontenjanıyla listeye girecek potansiyel isimler olarak Sevda Kılıç ve Ali Engin’le birlikte, 30 Mart Yerel Seçimlerinde CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı olan Barış Eroğlu’nu, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Bozoğlu’nu, CHP PM Üyesi Elfin Tataroğlu’nu, Gazeteci Tuncay Özkan’ı, Mimar Erkut Tamay’ı, İzbeton Genel Müdürü Hüseyin Sezer’i, İBB eski Danışmanı Bilgin Erünal’ı, CHP İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nu ve THM Sanatçısı Yolcu Bilginç’i işaret ediyor.
 
Yani, kulislerde bir anlamda bu isimlerin listede banko olduğu izlenimi var.
 
Tüm bu isimlerle birlikte CHP Genel Merkezi kurmayları, Tuncay Özkan'a ilave olarak Gazeteci Uğur Dündar’la İzmir’dki ulusalcı oylarını yükseltme, Avukat Şehmus Kayapınar’la da İzmir’deki Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenlilerin oylarını toparlamayı hedefliyor iddaları da kulislerde kendine yer buluyor.
 
Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, Güzelbahçe İlçe Başkanı Ednan Aslan, 22. Dönem Milletvekili Sedat Uzunbay, İşadamı Salih Esen, Gazeteci Atilla Sertel, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, Profesör Doktor Tanju Tosun'un eşi Gülgün Tosun, eski bakanlardan Rıfat Serdaroğlu, İBB eski Danışmanı Bilgin Erünal, İBB'nin mevcut danışmanlarından Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş, Makine Mühendisi Kazım Umdular ve CHP YDK Üyesi Sumru Karaer de milletvekilliği aday adaylığı için isimleri geçenlerden.
 

Ayrıca ismi geçen bir diğer kişi de İzmir'e bomba gibi düşecek...
Bomba etkisi yaratacak o isim İBB Genel Sekreteri Pervil Şenel Genç...
 
Tüm isimlere baktığımızda, İl Sekreteri Avukat Sevda Kılıç’ın hem gençlik kollarından gelmesi hem de tabanında çok sevilmesinde, genel merkeze de yakın olması ayrıca kadın kontenjanı realitesinin varlığından üst sıralarda yazılma şansı olan isimlerden başında geliyor.
 
Yine şansı olan diğer isimler olarak da CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Gürsel Tekin'e olan yakınlığıyla CHP PM Üyesi Elfin Tataroğlu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na olan yakınlığıyla Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Bozoğlu, 2014 Aliağa Beleidye Başkan Adayı olan ancak seçimi kazanamayan İnşaat Mühendisi Barış Eroğlu, Gazeteci Tuncay Özkan, sanat dünyasının önemli isimlerinden Sanatçı Yolcu Bilginç ve Akademik çevreler ile meslek odalarından büyük destek alan Mimar Erkut Tamay'ın ismi öne çıkıyor.
 
Bu arada mevcut milletvekilleri için kulislerde neler konuşuluyor ona bir göz atalım.
 
Kulislerde 2015 listesinde, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Musa Çam, Birgül Ayman Güler, Rıza Türmen, Güldal Mumcu, Rahmi Aşkın Türeli ve Oğuz Oyan’ın kesinlikle yer almayacağı yönündeki görüşler oldukça fazla…
 
Mustafa Balbay’ın ise İstanbul’da bir bölgeden genel merkez kontenjandan aday gösterileceği iddia ediliyor.
 
Mevcut vekillerden Erdal Aksünger’in yeni dönemde 1. bölgeden, Aytun Çıray’ın da 2. Bölgeden liste başı olacağı dillendiriliyor.
 
Bu iddialar doğruysa CHP İzmir’de vekil adaylığı profili gençleşecek demektir.
Hadi hayırlısı…
Bekleyelim ve görelim!!