Dolar 32,3517
%-0.4
Euro 34,7860
%-0.06
Altın 2.397,590
%-1.04
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

İzmir'in 'Fırıldak Kubilay'ları

Son günlerde İzmir siyasetinde yaşanlar “Siyasetin çivisi” çıktı dedirtecek cinsten. Bugünlerde yaşananlar 2007 yılında yaşananların bir kopyası gibi…
 
Bu yapılanları düşündüğümde aklıma 1995 yılında milletvekili seçildikten sonra uzun yıllar hafızamızdan silinmeyen bir ismi anımdasım…
 
Evet, Afyon Milletvekili Kubilay Uygun, birçok parti değiştirdiği için lakabı “Fırıldak Kubilay”a çıkmıştı. 1995 seçimlerinde DSP’den milletvekili oldu ve neredeyse tüm partileri dolaştığı için “Fırıldak Kubi” diye anılır oldu. 3 Temmuz 1996′da DSP’den istifa eden Uygun, 4 Temmuz’da DYP’ye katıldı. İki gün sonra ayrılıp 8′inde DSP’ye döndü. 30 Temmuz’da DSP’den bir kez daha ayrılan Uygun, aynı gün tekrar DYP’ye giriş yapıyordu. 27 Haziran 1997′de DYP’den ayrılıp, aynı gün MHP’ye katıldı. 18 Temmuz’da MHP’den istifa etti. 28 Aralık 1997′de DPT’ye katılıp, 10 Haziran 1998′de buradan da ayrıldı.
 
Yani anlayacağınız 3 yılda birçok parti değiştirerek rekor kıran Afyon Milletvekili Kubilay Uygun’un siyasi yaşamı daha sonra parti değiştiren birçok isime lakap olarak takıldı.
 

Kuruluş döneminde CHP’de Genel Sekreterlik yapan Ertuğrul Günay ve Erdal Kalkan’ı transfer eden AK Parti, bu isimler aracılığı ile sosyal demokratlara partinin kapılarının açık olduğu mesajını vermişti.
 
Hatta Başbakan Erdoğan bu iddiasını daha ileriye götürerek Ertuğrul Günay’a bakanlık verdi ve Günay 4 yıl boyunca bakanlık koltuğunda oturmuş ve kırmızı plakalı araba ile yoluna devam etmişti.
 
Peki, ne oldu da Ertuğrul Günay ve Erdal Kalkan AK Parti içinde Bayrak açtı.

Bunları görünce aklıma 2007 seçimleri öncesi Konak vapur iskelesi üzerinde başını daha sonra Bayraklı ve Konak’ta meclis üyesi olan Hüsnü Boztepe ve Yalçın Kocabıyık’ın çektiği ve AK solcular olarak tanımlanan hareketin CHP’den istifa ederek o dönem bağımsız olarak AK Parti’ye destek verdikleri geldi.
Peki, bu isimler kimlere yakındı. Ertuğrul Günay ve Erdal Kalkan’a yakın isimlerdi. Bu isimler Günay’ın dün yaptığı basın toplantısında yerlerini almışlardı.
 
2007’de CHP’den istifa ederek AK Parti’ye destek veren bu isimler şimdi’de AK Parti’den istifa ederek CHP’yi işaret etti.
 
Şimdi “ Bağımsız adaylar hareketi” diye başlayan ve seçim öncesi yapılan bu hareketin tek anlamı var, kendilerini yeni oluşacak siyasi konjonktürde yer almaktan başka bir şey değil.
 
2007’de CHP’den ayrılarak o dönemin iktidar partisinde yer alanların şimdi İzmir’de var olma çabası içinde olduklarını görüyorum.
 
Ancak; AK Parti orada olmadı hadi CHP’ye dönelim diyen bu isimlerin yaptıklarını görüce  “Fırıldak Kubilay”  Afyon Milletvekili Kubilay Uygun aklıma geldi.
 
Sanıyorum bunlara İzmir’in “Fırıldak Kubilayları” dememiz yanlış olmaz…
 
AK Parti’de kaybedenler kulübü olan bu isimlerin vereceği desteğe CHP’nin çok fazla ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum…
 
Zaten yerel seçimlerden sonra bu isimlerin CHP’ye gideceklerini düşünüyorum.
 
Keşke Ertuğrul Günay, bakanlık yaptığı dönemlerde, aslanlar gibi çıkıp “Benim, bakan olarak bu hükümetle çalışma şansım yok” deseydi.
 
Keşke İzmir Milletvekili Erdal Kalkan AK Parti’de aktif siyaset yaparken bu çıkışları yapsaydı.  Bu çıkışları o dönem yapmış olsaydılar, bugün Türkiye’de kahraman olurlardı. Şimdi elinizden bazı yetkiler alındıktan sonra bunları yapmak “ucuz kahramanlıktan” başka bir şey değildir.