Dolar 32,3787
%0.19
Euro 35,0430
%-0.06
Altın 2.325,750
%0.23
Bist-100 9,09
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Belediye başkanlarına bir dost uyarısı

Belediye başkanlığı makamının kimi politikacıların yanlış uygulamaları nedeniyle, toplumda güç ve çıkar bileşeni gibi algı yaratması belediye başkanları için büyük bir handikaptır. Bu haksız algıyı yok etmek belediye başkanlarının en öncelikli görevidir. Yasaların kendisine verdiği olağanüstü yaptırım gücünü, etrafında dolaşan kimi fırsatçıların çıkar sarmalından koruyamayan bir belediye başkanı, özgürlüğü elinden alınmış eli ayağı prangaya vurulmuş bir mahkûm gibidir.

İlkeleri, prensipleri, hayalleri, kişiliği olan, halkın kendisine emanet ettiği koltuğu ikbal makamı gibi görmeyen, hiç kimseye siyasi bedel ödememeyi kendisine prensip edinen bir belediye başkanı olmanın büyük zorlukları vardır.

Belediye başkanı, halkın kentsel yaşamını kolaylaştıran önemli hizmetlere imza atsa da atmasa da hep hedefteki adamdır. Ayağına takılan taştan, akmayan suyundan, zamanında alınmayan çöpünden, balkonuna konan sivrisinekten herkes onu sorumlu tutar ve acımasızca eleştirir.

Bu nedenle belediye başkanları, kentinin, sosyal, kültürel ve tarihsel yapısını araştırıp çok iyi özümsemelidir. Her şeyden  önemlisi, kendisini başarıya götürecek modern, çağdaş kent bilincine sahip, deneyimli, dürüst kişilere kadrosunda yer vermelidir.

Belediye başkanı, ayrıca dostunu, düşmanını iyi tanımalı, konumu, görevi ne olursa olsun; etrafındaki, haysiyet yoksunu dalkavuklara, riyakârlara, yalakalara prim vermemelidir. Bir gün onların herkesten önce kendisine ihanet edeceğini iyi bilmelidir.

Belediye başkanlarını yıpratan önemli bir konu adam kayırmacılığıdır. Hangi konuda olursa olsun adam kayırmacılığına prim vermeyen bu konuda dik duran belediye başkanları, hem partisinin örgütünde hem halkın arasında efsaneleşir, sempati kazanır.

Bir belediye başkanı geriye dönüp bakıldığı zaman eserleriyle halkın arasında iz bırakan bir belediye başkanı olarak anılıyorsa, o onuru, o duyguyu yaşamak bir politikacı için en büyük ödüldür.

Sözün özü:

Unutulmamalıdır, iyi niyetinin kurbanı olmuş, onurunu, kişiliğini, saygınlığını ve siyasi kariyerini yitirerek geçmişin külleri arasında unutulup gitmiş nice nice politikalar vardır.