Dolar 32,5562
%0.25
Euro 34,7427
%0.03
Altın 2.487,280
%0.11
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Lili Marlen şarkısı

22.09.1893’te Hamburg’da doğan Hans leip, ünlü bir Alman şairi ve roman yazarıdır. 1915’te katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda, Marlen ismindeki genç hemşire kızla tanışmıştır. Ancak orduya katılmadan önce Lili isimli kızla da gönül bağı vardır. Savaş devam ederken Hans Leip, bu iki aşkının ismini birleştirerek Lili Marlen adıyla duygusal bir şiir yazmıştır.

Hans Leip, Lili Marlen adlı şiirinde iki genç kadınla onların asker sevgilisini anlatmaktadır. Şiirin gerçek kahramanlarıysa elbette ki kendisi ve sevgilisi o iki genç kadındır.

Hans Leip’in bu şiirini, ünlü Alman besteci ve şarkıcı Lale Andersen şarkı olarak bestelemiş ve dünyaca ünlü artist Marlene Dietrich sesiyle kayıt ederek şarkının popüler olmasını sağlamıştır.

Savaş devam ederken, bu kez Lale Andersen’in kendi yumuşak ve buğulu sesiyle söylediği Lili Marlen şarkısı çok geçmeden Alman ve işgal ettiği ülkelerin radyolarından yayınlanmaya başlanmıştı. Cephede savaşan Alman askerleri yayın sırasında savaşa ara verip Lili Marlen’i dinlemekte, daha sonra kaldıkları yerden savaşa devam etmektedirler!

Bir gün müttefik askerleri, Almanca sözlerini anlamasalar da, Alman siperlerinde, Lili Marlen şarkısı savaşa ara verilerek radyodan dinlenirken, hemen karşıdaki İngiliz siperlerinden, bozuk Almancasıyla bir asker “Heeey, radyonun sesini biraz açsana! Biz de dinlemek istiyoruz.” Diye bağırmıştır.

Daha sonra İngiliz Hükümeti Lale Andersen’in söylediği bu ünlü şarkıyı İngilizceye çevirtip, savaşa ara verildiğinde cephedeki askerlerine moral versin diye yayınlamaya başlamışlardır! Böylece Lili-Marlen şarkısı Birinci Dünya Savaşının sonuna kadar, her iki cephedeki askerler tarafından savaşa ara verildiğinde dinlenmiştir.

Lili-Marlen şarkısı, ülkeleri kan gölüne çeviren savaşların suçlusunun, cephede birbirlerini öldürmek için elindeki bombanın pimini ve silahın tetiğini çeken askerlerin olmadığını; o bombaları ve silahları onların ellerine verenlerin olduğunu göstermiş; fakat yüz yıldan beri milyonlarca masum insanın kanını dökmeye devam eden savaşları önleyememiştir.

Not:

Yeni yılın tüm insanlığa barış ve mutluluk getirmesini dilerim.