Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti İzmir'de temayül yapıldı!

AK Parti İzmir'de temayül yapıldı!

AK Parti İzmir’de temayül(eğilim yoklaması) gerçekleşti. Yaklaşık 4 bin parti yöneticisi kendilerine verilen formlara Büyükşehir ve bağlı bulundukları ilçelerin belediye başkan adaylıkları için ikişer isim yazdı.Saat 16:00’da oy atma işlemi sona erdi.İlçe ilçe yapılan sayım sonrası oy zarfları temayülü yürüten Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop tarafından çuvala konuldu. İçinde oyların yer aldığı çuvallar Genel Merkez’e götürülecek. Sonuçla ilgili herhangi bir açıklama yapılmayacak.

  • Ege Postası
  • 27.10.2013 - 17:46
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - AK Parti İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve ilçe belediye başkan adaylarını belirlemeye yönelik önem arz eden teşkilat içi temayül (eğilim yoklaması) gerçekleşti.

ARENA’DA YAPILDI
Karşıyaka Arena’da gerçekleşen eğilim yoklamasına Seçim işlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlık etti.Şentop’a genel merkez görevlisi olarak Parti MYK Üyesi Emine Çift, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Fatma Berber Aytan ve Genel Merkez Gençlik Kolları Üniversiteler Başkanı Nurettin Çelik eşlik etti.


İKİŞER İSİM YAZILDI
Yaklaşık 4 bin parti yöneticisi kendilerine verilen formlara Büyükşehir ve bağlı bulundukları ilçelerin belediye başkan adaylıkları için ikişer isim yazdı.

16:00’DA TAMAMLANDI

Temayül saat 10:00’da başlayıp 16:00’da bitti.Salonda 40 sandık kurulurken her sandıkta 3’er isim görev yaptı. İlçelerden teşkilat mensupları gruplar halinde Arena’ya geldi.Kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı.

AKAY VE KAYA KÜRSÜDEN UYARILARDA BULUNDU

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve Teşkilatlardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Atilla Kaya sandık çevresine gelerek partilileri etkilemeye çalışan ilçe başkanları ve aday adaylarına kürsüden uyarılarda bulundu.


KISA SÜRELİ GERGİNLİK
Seçimi, platforma kurulan masada oturarak izleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, tribünde oturarak oy kullanma sırasına bekleyen partililere, “Orada oturmayın” diye bağırdı. Bir partili de “Ben 11 yıldır burada oturuyorum ve kalkmayacağım” diye karşılık verdi.

2011’DE BİRİNCİ ÇIKTI ARENA’DA YİNE ÖN PLANDAYDI
2011 milletvekili seçimin öncesi yapılan eğilim yoklamasında birinci bölgeden birinci çıkan Bilal Doğan, Arena’da öne çıkan isimler arasında yer aldı. Doğan salona her giren partilinin elini sıktı ve oyunu istedi. AK Parti İzmir Teşkilatı’nda aday aday adaylığı başvurusu yapan ilk isim Doğan, olmuştu. Doğan, Karabağlar Belediye başkan aday adaylığına talip.

BAYINDIR İÇİN FARKLI UYGULAMA
İzmir’de 2009 yerel seçimlerinde sadece Bayındır’ı kazanan Ak Parti bu sandıkta partililere “Belediye Başkanı’ndan memnun musunuz”, “Halkla ilişkileri nasıl”, “Belediye hizmetleri nasıl”, “Mevcut başkan dışında kimi aday görmek istersiniz” (sadece bir kişi) diye sordu.

OYLAR ÇUVALA
Saat 16:00’da oy atma işlemi sona erdi.İlçe ilçe yapılan sayım sonrası oy zarfları temayülü yürüten Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop tarafından çuvala konuldu. İçinde oyların yer aldığı çuvallar Genel merkez’e götürülecek. Sonuçla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.


AÇIK ARA YILDIRIM
AK Parti eğilim yoklamasında “İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görmek istersiniz” sorusunun yanıtına teşkilatın büyük çoğunluğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın adını yazdı. Temayülde oy kullanan bir çok genç ismin eski Gençlik Kolu Başkanı, İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın adını yazdığı öğrenildi. İsimleri uzun süredir dillendirilen İzmir milletvekilleri Aydın Şengül, Rıfat Sait,Ertuğrul Günay, İlknur Denizli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kenan Çakar’ın adları da sandığa girdi.

BÜYÜKŞEHİR’İ KASIM’DA AÇIKLAYACAĞIZ
Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, temayül öncesi basına açıklamalarda bulundu.AK Parti’nin temayül konusunda tecrübeli olduğunu ifade eden Şentop, “ temayül yoklamalarımız ülke genelinde başladı. Periyodik olarak yaptığımız anket çalışmaları da var. Buralardan çıkan isimlerde olacak.Akademisyenlerle yaptığımız çalışmalarda var. Büyükşehir adaylarımızı Kasım sonuna doğru açıklayacağız” dedi.

KALE SALVOSU
İzmir’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Şentop, İzmir’in CHP’nin kalesi olmadığını söyledi.İzmir’in demokrasi bakımından liberal düşünce bakımından önemli bir kent olduğunu ifade eden Şentop, “ İzmir liberalizmin demokrasini merkezidir kaynadığıdır. Demokrat Parti, Anavatan Partisi, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi İzmir’de çeşitli dönemlerde iktidar olmuştur. Bugün CHP’nin kalesidir diyenler vahim hata yapıyor.2007 yılında CHP yüzde 35 oy aldı. AK Parti ise yüzde 31,5 oy aldı. 2009 il genel seçimlerine bakıyoruz. CHP yüzde 48,5 AK Parti yüzde 30 oy aldı. 2011 seçimlerinde CHP yüzde 43’e gerilerken AK Parti yüzde 37’ye yükseldi. Milletvekili sayısı bakımından da durum 13-11… Böyle kale olmaz. Bir yerde oyların yüzde 90’ını alırsınız oraya kale dersiniz. CHP’ye oy vermeyen büyük çoğunluğa bu hakarettir. İzmir’in yarısına yakını AK Parti’yi desteklemektedir.İzmir’i Türkiye’den ayrı değerlendirmiyoruz. İzmir’i ayrı değerlendiren var Türkiye neyse İzmir’de odur bizim için” dedi.


SÜSLER YAKILDI
Siyaseti hoşgörü ve saygı içinde yürütmeleri gerektiğini söyleyen Şentop, gece geç saatlerde salonun dışında yapılan süslemelerin yakıldığını buna üzüldüklerini ifade etti. Sadece İzmir’de değil çeşitli şehirlerde farklı düşüncelere kendilerinden farklı kanaat açıklayanlara tahammülsüzlük gösteren faşist anlayışa sahip insanlar olduğunu ifade eden Şentop, “ Bunlar Türkiye’de azınlık…Allah bunların Türkiye’de yerelde ve genelde iktidarından korusun” diye konuştu.

CHP’YE GÖNDERME

Önümüzdeki Salı günü kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı ekseninde CHP’ye göndermeler yapan Şentop, “Cumhuriyet hepimizin..Cumhuriyet 1923te kuruldu Saltanat 1922’de kaldırıldı. Saltanatı kaldıran 1. meclistir. Cumhuriyeti kuran ikinci meclistir. O mecliste ülkenin her yerinden insanlar vardır. Bugün AK Parti’ye karşı çıkanlar aynaya baksınlar birde birinci ve ikinci meclisin tablosuna baksınlar.Ne kadar benziyorlar şekil ve zihniye olarak ona baksınlar. Ülkenin ortak değeri cumhuriyeti sadece kendilerinmiş gibi sahiplenmeye çalışanlar başkalarıyla paylaşma tahammülünü göstersinler” dedi.


İSTİFA ZORUNLULUĞU

Teşkilat içinde kafa karışıklığı yaratan aday adaylığı düşünen parti yöneticilerinin istifalarına yönelik açıklamada yapan Şentop,şunları söyledi “ İstifalar için YSK 1 Aralık tarihini belirledi. Kanunen belirlenecek bir tarihtir. Kanun buna imkan veriyor. Aday adaylığı düşünen teşkilat yöneticileri ve kamu görevlileri istifa edecek. Teşkilatlarda istifa edenlerin geri dönme imkanı yok. Kongreyle seçilip dönebilirler. 1 Kasım partimizde başvurular için son tarih...Aday adaylığı başvurusu için istifası gerekenler istifa etmek zorunda…Teşkilat yöneticileri ve kamuda görev alanlar için bu durum…Teşkilatların bütünlüğünü korumasını istiyoruz. İstişare edilmeden istifa edilmesini istemiyoruz.Aday gösterilmedikleri takdirde teşkilat görevinden ayrılmış olup seçim çalışmaları dışında resmen kalmış olacaklar. Fiilen içinde tabiî ki yer alacaklar. Bazı arkadaşlarımız için sonuçlara bakacağız. Uygun olur kanaatine varırsak ek süre olarak 1 Aralık’a kadar olan süreyi kullanabiliriz. Başvuruda istifa belgesini istiyoruz bir kafa karışıklığı yok. Ek süre aday adaylığı başvur yapmak isteyenler için değil biz bu konuda bir yerde aday göstermek istiyorsak istifa etmesini talep ederiz”

İKİ İLÇEDE GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ
İlçelerde başkan ve yönetimlerin görev talep etmesi nedeniyle ortaya çıkan istifaların ardından boşalacak yapıya önlem alacaklarını söyledi. Şentop, “ Yönetimin yenilenmesi düşünülmezse yedeklerden tamamlanacak. Fakat genel merkez teşkilat başkanlığımızın eğilimi ilçe başkanı ve il başkanının istifa etmesi halinde yönetimin yeniden belirlenmesidir. Tabi ki istişare ediliyor. Çünkü yeni atanacak ilçe başkanı seçim döneminde aktif çalışacağı için kendi arkadaşlarını ve ekibini kuracaktır. Belirlemesine de imkan vermek istiyoruz. İki ilçemizde ilçe başkanlarının istifasının ardından yönetim de istifasını verdi. Yeni atama yapıldı. Ama büyük ölçüde yüzde 85’i eski yöneticilerden oluştu ama yeni başkana da ekip oluşturma imkanı verildi” ifadelerini kullandı.


SONUÇ AÇIKLANMAYACAK

Temayül sonuçlarını açıklamayacaklarını belirten Şentop, “ Buradan birinci çıkan aday gösterilecek anlamına gelmiyor. Anketler var. Gerekirse yeniden istişareler yapacağız. Büyükşehir ve ilçeler için şehre ve partimize en fazla katkıyı sağlayacak adayları seçeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.