Dolar 32,5584
%0.13
Euro 35,2370
%0.38
Altın 2.465,690
%0.1
Bist-100 10.682,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“İptal davası açacağız”

“İptal davası açacağız”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski Yargıcı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, hükümetin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısının değiştirmek için TBMM verdiği kanun teklifinin yasallaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacaklarını söyledi. Türmen, “Anayasa’nın konuyla ilgili maddeleri açık. Anayasa’da ‘Kendi üyeleri arasında daire başkanları seçilir’ diyor. Kurumun iradesini böyle Adalet Bakanına bağlayan bir yasa değişikliği Anayasa’ya aykırıdır. Ülkeyi diktatörlüğe getiren siyasi iktidar dış dünyaya kulaklarını tıkamaktadır. Türkiye giderek içe dönük bir hal almaya başlamıştır. Avrupa Birliği demokrasiye bağlı devletler topluluğudur. Böyle bir Tükiye’nin bunların arasında yer alması zorlaşıyor” dedi. Türmen, teklifin TBMM'de yasallaşmaması için direniş göstereceklerini sözlerine ekledi.

  • Ege Postası
  • 10.01.2014 - 12:44

Onur Çakır / HABER SERVİSİ - CHP İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen ve Alaattin Yüksel, hükümetin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısının değiştirmek için TBMM verdiği kanun teklifi ile ilgili partilerinin İzmir İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski Yargıcı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, hükümetin HSYK’nın yapısını değiştirmek için 52 maddelik öneriyi TBMM’ye sunduğunu hatırlatarak, bunun zamanlamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Türmen, HSYK’nın 17 Aralık’ta yapılan operasyonla ilgili açıklama yaptığını, kurulun bazı üyelerinin adli kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesine karşı çıktığını belirterek, “Bunun ardından Başbakan, ‘yetkim olsa HSYK’yı hemen yargılardım’ dedi ve hemen değişiklikler gelmeye başladı” dedi.

BİLDİRİYE İMZA ATANLAR HAPI YUTTU

HSYK’nın bütün yetkilerinin Adalet Bakanı’na devredilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Türmen, şunları söyledi:

“HSYK’nın 3 dairesi ve 22 üyesi var. Her dairede 7 üye çalışıyor. Yapılması planlanan değişikte ise 3. daire 11 üyeden oluşacak. Bakanın sevmediği üyeler buraya yollanacak. Diğer iki daire ise 5’er üyeden oluşacak. Bakanın sevdiği isimler ise burada olacak. Daire başkanları bakanca teklif edilen iki üye, HSYK Genel Kurulu tarafından daire başkanı olarak seçilecek. Anayasa’nın 159. maddesi çok açık. Burada, ‘daire başkanları üyeler içinden çıkarılır’ diyor. Yapılmak istenen değişiklik Anayasaya aykırıdır. Kanunun meclisten geçmesi durumunda, Anayasa Mahkemesi’nin bunu iptal etmesi gerekiyor. Ayrıca Teftiş Kurulu da çok önemli. Bundan sonra kurul bakana bağlı olacaktır ve bakan Teftiş Kuruluna dışarıdan atama yapabilecek. Teftiş Kurulu’nun bütün disiplin işlemleri Bakana bağlandı. Bu da, ‘Son bildiriye imza atan HSYK üyeleri hapı yuttu’ demektir. Ayrıca bundan adi suçlarla ilgili ilgili dava açma yetkisi bakanlığa verilecek”

 HSYK BAKANLIĞA BAĞLI KURUM HALİNE GELDİ

 “HSYK adalet bakanlığına bağlı kurum haline gelmiştir” diyen CHP’li Türmen, Adalet Bakanı’nın HSYK’ya el koyduğunu ve bunun demokratik, hukuk devleti ile bağdaşmayan bir durum olduğunu öne sürdü. Türmen, “Türkiye giderek otoriter bir rejim haline geliyor. Demokrasi tarihi açısından dönüm noktasıdır. Yapılan son değişikliklerle ülkemizde kuvvetler ayrığı ilkesine son verilmiştir. Yargı da yürütmeye bağlı olacaktır. HSYK yargı bağımsızlığının anahtarıdır. Hakimler üzerinde açılacak soruşturmalar bakana tabi olacaktır. Bakanın istediğini yapmayan HSYK üyesinin, hakim ve savcının meslekte ilerleme şansı kalmamıştır. 2011 referandumu öncesi Adalet Bakanının HSYK başkanı olmaması gerektiğini söyledik. Venedik Komisyonun raporu açıktır. Raporda, ‘Adalet Bakanının HSK içinde ve dışındaki yargıçlar üzerinde bir yetkisi olmamalıdır’ deniyor. Şimdi bambaşka bir manzarayla karşı karşıyayız. Hükümetin hukuku devleti olma gibi kaygısı yoktur. ‘Ben mücadele veriyorum hukuk devleti beni ırgalamaz’ diyorlar. Siyasi iktidarla başka bir grup arasında mücadele olup olmadığı bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren yargının bağımsız olup olmadığıdır. Bizim için esas olan şey yargının her türlü grubun dışında olmasıdır” dedi.

İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ

Türmen, önerinin yasallaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne iptal davasında bulunacaklarını açıkladı. Türmen, “Anayasa’nın konuyla ilgili maddeleri açık. ‘Kendi üyeleri arasında daire başkanları seçilir’ diyor.

Kurumun iradesini böyle Adalet Bakanına bağlayan bir yasa değişikliği Anayasa’ya  aykırıdır. Ülkeyi diktatörlüğe getiren siyasi iktidar dış dünyaya kulaklarını tıkamaktadır. Türkiye giderek içe dönük bir hal almaya başlamıştır.  Avrupa Birliği demokrasiye bağlı devletler topluluğudur. Böyle bir Tükiye’nin bunların arasında yer alması zorlaşıyor. AB, Türkiye’ye, ‘sen gerçekten üye olmak istiyorsan hukuk devleti problemi ortadan kaldır’ diyecektir. Avrupa Konseyinin Türkiye üzerindeki baskıları artacaktır. Bu teklifin meclisten geçmemesi için her türlü direnişi göstereceğiz. Ayrıca buna tüm sivil toplum kuruluşlarına tepki gösteremeye avdet ediyorum” dedi.

ÖZEL OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ

CHP’li Yüksel ise, “Bekir Bozdağ özel görevli adalet bakanıdır. 17 boğazına kadar rüşvete batmış iktidarın gelecek adli soruşturmalardan nasıl kurtulacağını en iyi bilen kişi olarak Başkan tarafından görevlendirilmiştir. Bu yasa geçerse bakanlık hükümetin tetikçisi haline gelecek. HSYK çağdışı bir durum haline getiriliyor” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.